GüncelSürüş İzlenimi

Boyundan büyük işler yapıyor

İDDİALI ve farklı tasarım özellikleri, beğeni kazanan iç mekanı ve markaya özel sürüş karakteriyle dikkat çeken Ford EcoSport’u deneyimledim. İlk olarak Brezilya’da tasarlanan Focus’un da üretildiği FoMoCo’s C1 platformu üzerinde yükselen model  2013, 2015 ve 2017 yıllarında 3 makyaj operasyonu geçirdi. Kuga’nın küçük kardeşi olan Ecosport, günümüzdeki birçok küçük SUV’un aksine daha fazla “arazi aracı” havasında bir görünüme sahip.

DAHA GÜÇLÜ GÖSTEREN TASARIM

Son operasyonla birlikte çizgisel tasarımını güçlendiren Ecosport’un tasarımı önden ve çarpraz bakışta ihtişamlı görünürken, üstten bakışta aracı küçük hissettiriyor. Otomobilin kullanımı, park hali ve diğer otomobillerle yan yana geldiği zaman bir otomobilden geniş ve yüksek olduğunu fark ettiriyor. Olduğundan daha büyük ve olduğundan daha heybetli görünmeyi bu Amerikanvari tasarım çizgileriyle çok rahat bir şekilde başarıyor. Şişkin yüz tasarımı son derece kişilikli ve dikkat çekici görünüyor. Havalandırma ızgarasının uzun plaka tasarımına teslim olmayan yapısı da görünümün bozulmamasını sağlayan önemli etkenlerden. Motor kaputunun yanlardan profil detaylarına kadar şişkin olması ona agresif bir görünüm kazandırırken, büyük tamponuna yine büyük tasarlanmış aydınlatma grubu elemanları eşlik ediyor. Arka tasarımda da SUV karakterini ortaya çıkaran yapıya sahip.

356 LİTRELİK BAGAJ HACMİ

Bagajın bir kapı gibi sağ stop lambasına güzelce yerleştirilmiş bir kapı tutacağı kullanılarak yana açılması, hem kullanım hem de farklılık açısından güzel bir detay. 356 lt’lik bagaj hacmi ise sınıfının en büyüğü olmasa da sınıf ortalamasını tutturuyor.

İŞLEVSEL İÇ MEKAN

Ford markasının, diğer modellerinden alışık olduğumuz bir iç mekan söz konusu EcoSport’ta. Orta konsolun üstünde SYNC3’ün yüksek çözünürlüklü 8 inçlik ekranı yer alıyor. Bir alt  donanım seviyesinde ise 6.5 inçlik ekranlı SYNC3 sunuluyor. Otomobilin ön ve arka koltuklarındaki yaşam alanları bu sınıf için gayet yeterli. Ancak vites konsolunun ön kısmındaki eşya gözü yetersiz. Genişlik açısından küçük ölçüleri olmasına rağmen yaşam alanında başarılı olan sonuçları çok rahat elde ediyor. İki yetişkin gerek ön tarafta gerekse arka tarafta sıkışmadan, rahat yolculuklar yapabiliyor. Otomobil, görüş açıları konusunda da sıkıntı yaşatmıyor. İç mekanda kullanılan malzeme kalitesi sınıfına göre oldukça başarılı. İç mekana yansıyan gürültü açısından beklentilerimizin altında sonuçlar elde etti. Dört kişinin yolculuk yaptığı zamanlarda son derece rahat edeceği bir yaşam alanı formunu yakalamışlar.

PERFORMANS VE SÜRÜŞ İZLENİMİ

Test aracımızın kaputunun altında 1.0 litre hacimli, 125 HP güç üreten bir benzinli motor görev yapıyor. 998 cc’lik, 3 silindirli, direkt benzin enjeksiyonlu, turbo beslemeli bu motor 6000 d/d’de 125 HP güç ve 1400-4500 d/d’de 170 Nm maksimum tork üretiyor. 6 ileri oranlı otomatik şanzımanla kombine edilmiş bu motor fabrika verilerine göre 1324 kg ağırlığındaki otomobile 11.6 saniyelik 0-100 km/s hızlanma değeri sağlıyor. Küçük hacimli motor seçenekler arasında kesinlikle en iyilerden biri diyebilirim. Açıklanan fabrika verilerine göre bu birliktelik ortalama 5.8 litre yakıt tüketimine imza atıyor. Yapmış olduğumuz sürüş sırasında 100 km karma yol parkurunda tüketimin 7.1 litre olduğunu gördüm. Gerekli olan yol hız ortalamalarını zorlanmadan karşılarken, ani hızlanma isteklerini şanzımanın başarılı çalışma karakteriyle karşılıyor.

Yol tutuş özellikleri konusunda Ford markasının güven veren yapısı bu araçta da devam ediyor. Yola sağlam basıyor ve izinden ayrılmayarak güven veriyor. Benzinli otomatik seçeneği ile tüketim ve performans beklentilerini zorlanmadan karşılayan Ford EcoSport, yaşam alanı kalitesi ve kullanışlılığı beklediğimden iyi çıktı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir