GüncelSürüş İzlenimi

Sınıfının en sportif modellerinden

İSPANYOL otomotiv üreticisi Seat’ın mini hatchback sınıfındaki temsilcisi Ibiza, 1.5 TSI DSG FR kombinasyonu ile test köşemize konuk oldu. 2017’den beri 5. Nesli ile yollarda olan Ibiza ufak bir makyaj ve gelişen teknolojik özellikleriyle dikkat çekiyor. Dinamik karakteriyle rakiplerinden ayrılan Ibiza FR’ı, 150 beygir gücündeki 1.5 litrelik TSI motoru ve çift kavramalı DSG şanzımanıyla test ettik.

SPORTİF TASARIM

Aracın tasarımında çok fazla yenilik olmasa da FR donanım paketi ile gelen ön ızgara tasarımının araca katmış olduğu spor hava gözlerden kaçmıyor. Bunda 17 inç 5 kollu jantların da etkisi büyük. Açık araları sayesinde otomobile sportiflik katmakla beraber fren kaliperi ve diskin belli olması ile muazzam bir görsellik katıyor. Test aracımızda bulunan 18 inç boyutundaki jantlar, opsiyon olarak satın alınabiliyor. Makyaj işlemi öncesinde opsiyon olarak sunulan LED teknolojisine sahip farlar, artık standart olarak sunuluyor. Test aracımızda bulunan full LED teknolojisine sahip mercekli farlar FR donanım paketinde bulunuyor.

SEAT Ibiza, yan profilinde bulunan sert tasarım çizgileri ile oldukça agresif bir görünüme kavuşmuş. Makyaj işlemi ile birlikte SEAT Ibiza 2 yeni renk ile üretilmeye başlandı. Bunlardan biri safir mavi olarak adlandırılan test aracımız, diğeri ise asfalt mavi.

Yeni SEAT modellerinden aşina olduğumuz model isminin el yazısı ile yazılması Ibiza’da da mevcut. Bagaj kapağının sağ alt köşesine de “FR” donanım paket ismi eklenmiş.  FR donanım paketi ile birlikte gelen arka tampon, diğer versiyonlardan farklı. Tampon üzerine yerleştirilmiş sahte egzoz çıkışları aracı sportif kılan eklentilerden biri.  Araçta bulunan LED teknolojisine sahip stop lambaları, FR donanım paketi ile standart olarak sunuluyor.

255 LİTRELİK BAGAJ

SEAT Ibiza, 355 litrelik bagaj hacmi ile geliyor. Küçük boyutlara sahip hatchback bir araç için gayet yeterli bir hacim. Bagaj içerisinde bulunan döşeme daha alt seviyeye alınabiliyor. Bagajın kenarlarına yerleştirilen lastikler de eşyaların sabitlenmesi için iyi düşünülmüş

İÇ TASARIM VE KOKPİT

Ibiza’nın sürücü koltuğuna geçtiğimizde sürücü odaklı yapılan kokpit bizi karşılıyor. Çift renk döşemeler ve dikişler iç tarafta ki kalite algısını tepeye taşırken sportif olduğunu da hissettiriyor. Makyaj ile birlikte aracın iç kısmında büyük yenilikler var. Makyaj öncesinde havalandırmanın alt bölümünde bulunan multimedya ekranı daha yukarı taşınmış. Test aracımızda 10.2 inç boyutunda dijital gösterge paneli mevcut.

Kokpitte bulunan gri detaylar da tasarımı tamamlamış. Ibiza’da çift bölgeli dijital klima sistemi bulunuyor. Kullanımı oldukça kolay olan klima kontrol panelinin alt tarafında konumlandırılmış 2 adet Type – C çıkışı bulunuyor. Ayrıca konsolun alt bölümünde de 1 adet çakmaklık çıkışı var.

Direksiyon simidi, SEAT markasının yeni otomobillerinde sık kullandığı direksiyon modeline güncellenmiş. Direksiyon simidinin altında bulunan FR logosu da gayet güzel gözüküyor. SEAT Ibiza’da standart olarak 8.2 inç boyutunda multimedya sistemi geliyor. Ancak test aracımızda bulunan 9.2 inç boyutundaki full link adı verilen multimedya sistemi opsiyon olara satın alınabiliyor. Aracın içerisinde bulunan kırmızı detaylar, tasarım bölümünde de bahsetmiş olduğumuz kırmızı kaliperler; kırmızı spor paket kapsamında opsiyon olarak sunuluyor.

PERFORMANS VE SÜRÜŞ İZLENİMİ

SEAT Ibiza 1.5 litrelik EcoTsi motoru 7 ileri DSG şanzımanla kombine edilmiş. 150 Hp güç ve 250 Nm tork üreten 1.5 litrelik benzinli ünite markanın birçok aracında kullanılıyor. Ibiza özelindeki en büyük farklılık, sadece 1099 kg ağırlığında olan araçta beygir başına 7.3 kilogram düşmesi. Bu da sürüş keyfini oldukça üst düzeye çıkarıyor. Mükemmel hızlı vites geçişleri, dolu dolu alt devirler, şanzımanın getirdiği torkla otomobil hafifliği birleşince ortaya çıkan ara hızlanmalar, sürüş kalitesini gerçekten artırıyor.

SEAT Ibiza FR, 0’dan 100 km/h hıza 8.2 saniyede çıkabiliyor. Ibiza FR’ın Economy, Normal, Sport ve Invidiual olmak üzere 4 farklı sürüş modu bulunuyor. SEAT Ibiza FR’ın sport modunda aracın süspansiyon sistemi devreye girerek çok daha sert bir sürüşü beraberinde getiriyor.

SEAT Ibiza FR’ın viraj performansı başarılı. SEAT Ibiza FR 1.5 tsi motorun yakıt tüketimi de ideal. Sakin kullanımda oldukça ekonomik bir araçken sert kullanımda tüketim doğal olarak yükseliyor. Ortalama yakıt tüketimi fabrika verisine göre 5 lt/100 km. İstanbul’da agresif kullanımlar ve şehir içi trafik değerleri ile 7.2 litre yakıt tüketim benzinli bir otomobil için başarılı bir veri. Dikkat edilirse şehir içi 6-6.5 litrelere inmesi mümkün.

Ibiza FR’ın koltukları biraz sert ama sürücüyü iyi kavrıyor uzun yolculuklarda da yormayacak biçimde tasarlanmış. Sürüşten genel olarak bahsedecek olursak; hızlanma tatmin edici, viraj performansı etkileyici, yakıt tüketimi oldukça ideal bir araç.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir