GüncelTicari Araçlar

 ‘2021, beklentilerin üzerinde iyi’

OSD Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün, 2021 yılının beklentilerin üzerinde iyi gittiğini belirterek, “İhracatımız adet veya tutar olarak; kapasite kullanım oranımız, üretimimiz hepsi yükseliyor. Beni en çok sevindiren de kg başına ihracat değerimizin artması” dedi.

TÜRKİYE otomotiv sanayiine yön veren 14 büyük üyesiyle sektörün çatı kuruluşu olan Otomotiv Sanayii Derneği’nin (OSD), Ocak-Haziran dönemine ait üretim ve ihracat adetleri ile pazar verilerini OSD Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün tarafından düzenlenen online basın toplantısında açıklandı.

Toplantıda sektör, pazar ve beklentiler üzerine de değerlendirmelerde bulunan OSD Başkanı Yenigün, 2021 yılının beklentilerin üzerinde iyi gittiğini belirterek, “Ancak, olumlu tablodaki artışları dikkate alırken baz etkisini de göz önünde bulundurmakta fayda var. Üretimin yüzde 23,3 artıyor olması tabi ki her bakımdan çok önemli ama büyüklük olarak geçen yılı da dikkate almak lazım. İhracatımız adet veya tutar olarak; kapasite kullanım oranımız, üretimimiz hepsi yükseliyor. Beni en çok sevindiren de kg başına ihracat değerimiz. Ana sanayinin katkılarıyla şu anda yüzde 6 civarında artmış durumda. Bu rakamı, oldukça iyi bir gelişme olarak görüyoruz. Zaten geçmiş toplantılarda da söylediğimiz gibi bu durum önümüzdeki 3 ila 4 yıl artarak devam edecek. Çünkü, endüstrinin tamamı yüksek teknolojiye yöneliyor” dedi.

‘FARKLI PAZAR BEKLENTİLERİ VAR’

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün, gerçekleştirilen online toplantıda otomotiv sektöründe pazar tahminlerinden beklentiler kadar birçok konuda bilgi verdi. Türkiye’deki pazarın en önemli konsantrasyonlardan biri olduğunu dile getiren Yenigün, “Pazar bu sene, geçtiğimiz yıla göre oldukça iyi bir grafik çiziyor. Beklentilerin üzerinde giden bir sektör algısı var. Şu anda toplam pazar rakamı kimine göre 900 bin, kimine göre 1 milyona doğru gidiyor. Geçmiş yılın aynı dönemi ile ciddi bir fark görülüyor” dedi.

2021 yılı beklentilerin üzerinde iyi gidiyor olmasının dikkat çektiğine, üretimin yüzde 23,3 artıyor olmasının her bakımdan çok önemli olduğuna geçen yılı da dikkate almak lazım geldiğine vurgu yapan Yenigün, şunları kaydetti:

“İhracatımız adet veya tutar olarak; kapasite kullanım oranımız, üretimimiz hepsi yükseliyor. Beni en çok sevindiren de kg başına ihracat değerimiz. 2020 Nisan ayı hepimizin unutmak istediği bir ay. Geçen sene çoğu fabrikamız kapandı, zor bir dönemdi. Esas hedefimiz 2017’deki yüksek üretim sayılarını yakalayıp bir an önce o rakamlarının üzerine çıkmak. Her bir metrikte her bir araç tipinde yükselme var. İhracatta ise geçen yıla göre iyi  ama 2019’dan uzağız. 2017’den ise oldukça uzağız. Hepimizin derdi bir an önce o yüksek sayılara ulaşmak. Kafamız hala 32,7 milyarlık ihracat rakamında… En önemli pazarımız olan AB otomotiv pazarında burada da tüm göstergelerin yeşil olduğunu görüyorsunuz. Bu bizim için iyi bir şey.”

‘MİKROÇİP KRİZİNİN FATURASI 110 MİLYAR DOLAR’

Yenigün: “Bugün yarın geçer, rahata kavuşuruz önümüzdeki aylarda, dediğimiz çip krizi kısa, orta vadeyi hala işgal edecek gibi. Bu yıl, şu ana kadar mikroçip krizinden ötürü 4,94 milyon adet araç üretilmedi. Bu rakamın yıl sonuna kadar 6,1 milyon adede ulaşması tahmin ediliyor. Mikroçip krizinin dünya otomotiv endüstrisine maliyeti ise 110 milyar dolar.”

‘YEŞİL MUTABAKATI HENÜZ İMZALAMADIK’

Avrupa’nın liderliğini yaptığı çevre konusundaki Yeşil Mutabakat’ın, en önemli gündem maddesi olduğunu vurgulayan Yenigün, “Karbon değeri, şu anda Türkiye’de daha belirlenmedi. Avrupa’ya yapacağımız satışlarda karbonsuz üretim yapmak için yapmamız gerekenlerle ilgili korkunç büyüklükte bir iş yükü var önümüzde. ‘bunu yapmayayım’ da diyemezsiniz. Çünkü yapmadığınız anda dünyaya, Avrupa’ya araç satamazsınız veya parça satamazsınız. O yüzden  14 üyemizin her birinin gündeminde şu anda AB’nin 2019 Aralık ayında çıkardığı yeşil mutabakat var” diye konuştu.

ÜRETİM YÜZDE 23, İHRACAT YÜZDE 15 ARTTI

OSD’nin Ocak-Haziran dönemine ait verilerine göre, yılın ilk yarısında toplam otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 23 artarak 639 bin 661 adet, otomobil üretimi  de  yüzde 15 artarak 416 bin 21 adet olarak gerçekleşti. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim ise 669 bin 409 adet oldu. Bu dönemde, otomotiv sanayisinin kapasite kullanım oranı yüzde 65 olarak gerçekleşti. Araç grubu bazında kapasite kullanım oranları ise hafif araçlarda (otomobil + hafif ticari araç) yüzde 65, ağır ticari araçlarda yüzde 60, traktörde yüzde 79 seviyesinde gerçekleşti.

İLK 6 AYDA 223 BİN TİCARİ ARAÇ ÜRETİLDİ

Ocak-Haziran döneminde ticari araç üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 43 artış gösterdi. Bu dönemde, ağır ticari araç grubunda üretim yüzde 74 artarken, hafif ticari araç grubunda üretim yüzde 40 arttı. Yılın ilk yarısında, toplam ticari araç üretimi 223 bin 640 adet olarak gerçekleşti. Pazara bakıldığında ise, Ocak-Haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla ticari araç pazarı yüzde 74, hafif ticari araç pazarı yüzde 67 ve ağır ticari araç pazarı yüzde 121 arttı. Özellikle ağır ticari araç grubunda bir önceki yıla göre artış gerçekleşmesine rağmen baz etkisi dikkate alındığında 2015 yılına göre kamyon pazarı yüzde 30, otobüs ve midibüs pazarı yüzde 66 oranında daraldı.

PAZAR 10 YILLIK ORTALAMALARIN YÜZDE 12 ÜZERİNE ÇIKTI

Yılın ilk yarısını kapsayan dönemde toplam pazar geçen yıla göre yüzde 57 artarak 411 bin 952 adet düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde, otomobil pazarı da yüzde 52 oranında arttı ve 310 bin 325 adet oldu. Son 10 yıllık ortalamalar dikkate alındığında, 2021 Ocak-Haziran döneminde toplam pazar yüzde 12, otomobil pazarı yüzde 17 oranında arttı. Ağır ticari araç pazarı ve hafif ticari araç pazarı son on yıllık ortalamanın paralelinde gerçekleşti.  Bu dönemde, otomobil satışlarındaki yerli araç payı yüzde 40 olurken, hafif ticari araç pazarında yerli araç payı yüzde 53 olarak gerçekleşti.

OTOMOTİV İHRACAT LİDERLİĞİNİ KORUDU

Yılın ilk altı ayında otomotiv ihracatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre adet bazında yüzde 15 artarak 461 bin 528 adet olarak gerçekleşti. Otomobil ihracatı ise yüzde 6 oranında artarak 297 bin 127 adet oldu. Aynı dönemde, traktör ihracatı da yüzde 86 artarak 11 bin 387 adet olarak kayıtlara geçti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, otomotiv sanayi ihracatı Ocak-Haziran döneminde toplam ihracattan aldığı yüzde 13,7 pay ile ilk sıradaki yerini korudu.

6 AYDA 14.7 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT YAPILDI

Ocak-Haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre toplam otomotiv ihracatı dolar bazında yüzde 34, Euro bazında ise yüzde 23 arttı. Bu dönemde, toplam otomotiv ihracatı 14,7 milyar dolar olarak gerçekleşirken, otomobil ihracatı yüzde 14 artarak 4,8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Euro bazında otomobil ihracatı ise yüzde 4 artarak 4 milyar Euro oldu. Yılın ilk altı ayında dolar bazında ana sanayi ihracatı yüzde 24 oranında artarken, tedarik sanayi ihracatı yüzde 51 oranında arttı.

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir