GüncelOto TeknolojiTicari Araçlar

‘Bize enerji kaybettiren şeyler var’

OSD  Başkanı Haydar Yenigün, sektörün önünü daha fazla açacak desteklere ihtiyaç duyulan bir dönemden geçtiklerini belirterek, “Elimizi oyalayan, bize enerji kaybettiren, bir  gecede değişen uygulamalar verimimizi azaltıyor” dedi.

OTOMOTİV Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün, sektör olarak daha fazla desteğe ihtiyaç duyulan bir dönemden geçtiklerinin altınız çizerek, “Bir gecede ortaya çıkan kurallar değişimi istemiyoruz, bizi en çok rahatsız eden konulardan biri. Örnek verecek olursam, mesela menşei konusunda istenen belgeler, o konu halen çözülmedi. Bizim burada ithal ettiğimiz bir malın Avrupa’da üretildiğine dair belge zorunluluğu. Böyle bir belgeyi yurt dışına gittiğiniz ve firmaya anlattığınız zaman neden böyle bir şey istendiğini sorguluyor. Netice olarak bunların hepsi bizim elimizi oyalayan, bize enerji kaybettiren, Türkiye’nin dışarıdaki imajının da sorgulanmasına neden olan ve bence de katma değeri olmayan şeyler. Gerçekten şirketlerimiz bunlardan bir hayli zarar görüyor. Bizim şu anda şirketlerimizde çalışan her bir çalışanın beyin suyunu biz ekonomiyi nasıl kuvvetlendiririz, işimizi nasıl büyütürüz diye harcamamız gerekirken böyle katma değeri olmayan ve de biraz güvensizlik nedeniyle ortaya çıkan konularda harcıyorlar” ifadelerini kullandı.

OSD’nin Ocak-Eylül verilerinin açıklandığı online basın toplantısında değerlendirmelerde bulunan OSD Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün, gelecek döneme dair özellikle yapılması gerekenlerin altını çizdi.

OSD Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün

‘PAYDAŞ SAYIMIZI ARTIRMALIYIZ’

14 tane firma olarak Türkiye sanayisine çok fazla katma değer sağladıklarını ve çok önemli işler yaptıklarına dikkat çeken Yenigün,  “Ancak önümüzdeki dönemle alakalı, üzerinde çok ciddi olarak durmamız, bugünden halletmemiz gereken konular var. Bunları da tek başımıza OSD üyeleri olarak değil, önümüzdeki dönemi özellikle de tedarik sanayiyle, bütün paydaşlarla birlikte iyi planlamamız, programlamamız gerekiyor. Bugüne kadar hatta paydaş sayısını 3’te, 4’te tutarken, şimdi onu daha da genişletmek gerektiğini düşünüyorum. Çünkü önümüzdeki dönem otonom araçlar, elektrifikasyon, vs. dediğimizde paydaş sayılarımız bugüne kadar çok da irtibatta olmadığımız, gerek devlet kurumları gerekse özel kurumlarla zenginleşiyor. Otomotiv eğer otonoma, bağlantılı araçlara gidiyorsa; örneğin telekomünikasyon sistemi ile ancak bunun mümkün olacağını biliyoruz. Otomotiv ekosistemi gün geçtikçe büyüyor. Zaten büyük olan ekosistem daha da genişliyor. Bu da üzerinde durmamız gereken önemli bir konu” dedi.

‘TÜRKİYE YATIRIM ALACAK’

Honda’nın Türkiye’deki fabrikasında üretimin durdurulması ile ilgili soruyu yanıtlayan Yenigün, Türkiye’nin otomotiv sanayinin gelişeceği konusunda çok olumlu bir görüşe sahip olduğunu belirterek şunları söyledi: “Orta ve Doğu Avrupa’da son yıllarda gelişen bir otomotiv ekonomisi var. Renault ile Karsan’ın yaptığı gibi, ben de burada Türkiye’ye yeni yatırımın geleceği konusunda çok ümitliyim. Çünkü Türkiye’de birçok yerde olmayan çok değerli üç tane şey var. Çok yüksek kalibre üretiyoruz. Hatta Avrupa kalitesinin üzerinde kalitede üretiyoruz. Çok esneğiz. Özellikle tedarik sanayiindeki bu sıkıntıları Türkiye’deki firmalar kadar başarılı yöneten ben hiçbir ülke bilmiyorum. Ve de tabii ki çok verimliyiz. Bu üç nedenden dolayı ben Türkiye’nin yatırım alacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE’NİN YATIRIMCI EKSİKLİĞİ YOK’

Yenigün, mikroçip üretilmesi ile ilgili TOGG’da olduğu gibi babayiğit arandığı konusuna dair soruyu şu şekilde yanıtladı: “Babayiğit diye yatırımcı kastediliyorsa ben şimdiye kadar Türkiye’de hiçbir zaman yatırımcı eksikliği olduğunu düşünmedim. Türkiye’de yeterince bu iş için elini taşın altına sokmak isteyen sanayici var. Ben paramız olmadığını da düşünmüyorum, paramız da var ama bilgi (know-how) dediğimiz konu orayı sıkıntıya sokuyor. Özetle bizim yatırımcı veya babayiğit aramak dışında esasında bizim bilgi (know-how) aramamız lazım.”

ÜRETİM YÜZDE 8, İHRACAT YÜZDE 9 ARTTI

OSD, Ocak-Eylül dönemine ait üretim ve ihracat adetleri ile pazar verilerini açıkladı. Buna göre, yılın ilk dokuz ayında toplam otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artarak 921 bin 619 adet, otomobil üretimi yüzde 1 azalarak 571 bin 108 adet olarak gerçekleşti. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim ise 962 bin 829 adet oldu. Bu dönemde, otomotiv sanayisinin kapasite kullanım oranı yüzde 63 olarak gerçekleşti. Araç grubu bazında kapasite kullanım oranları ise hafif araçlarda (otomobil + hafif ticari araç) yüzde 62, ağır ticari araçlarda yüzde 56, traktörde yüzde 73 seviyesinde gerçekleşti.

TİCARİ ARAÇ ÜRETİMİ YÜZDE 26 ARTTI

Ocak-Eylül döneminde ticari araç üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 26 artış gösterdi. Bu dönemde, ağır ticari araç grubunda üretim yüzde 38 artarken, hafif ticari araç grubunda üretim yüzde 25 arttı. Yılın ilk dokuz ayında, toplam ticari araç üretimi 350 bin 511 adet olarak gerçekleşti. Pazara bakıldığında ise, Ocak-Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla ticari araç pazarı yüzde 23, hafif ticari araç pazarı yüzde 18, ağır ticari araç pazarı ise yüzde 63 arttı. Baz etkisi dikkate alındığında 2015 yılına göre kamyon pazarı yüzde 28, otobüs-midibüs pazarı 66 daraldı.

9 AYDA 582 BİN ADET ARAÇ SATILDI

Yılın ilk dokuz ayını kapsayan dönemde toplam pazar geçen yıla göre yüzde 15 artarak 582 bin 83 adet düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde, otomobil pazarı da yüzde 12 oranında arttı ve 434 bin 800 adet oldu. Son 10 yıllık ortalamalar dikkate alındığında Ocak-Eylül döneminde toplam pazar yüzde 4 ve otomobil pazarı yüzde 7 oranında artarken, ağır ticari araç pazarı yüzde 3 ve hafif ticari araç pazarı yüzde 5 daraldı. Bu dönemde, otomobil satışlarındaki yerli araç payı yüzde 40 olurken, hafif ticari araç pazarında yerli araç payı yüzde 53 olarak gerçekleşti.

OTOMOBİL İHRACATI AZALDI

Ocak-Eylül döneminde toplam otomotiv ihracatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre adet bazında yüzde 9 artarak 671 bin 674 adet olarak gerçekleşti. Otomobil ihracatı ise yüzde 4 oranında azalarak 401 bin 437 adet oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, otomotiv sanayi ihracatı Ocak-Eylül döneminde toplam ihracattan aldığı yüzde 13,2 pay ile ilk sıradaki yerini korudu.

9 AYDA 27.7 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT

Ocak-Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre toplam otomotiv ihracatı dolar bazında yüzde 25, Euro bazında ise yüzde 17 arttı. Bu dönemde, toplam otomotiv ihracatı 21,7 milyar dolar olarak gerçekleşirken, otomobil ihracatı yüzde 6 artarak 6,6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Euro bazında otomobil ihracatı ise yüzde 1 artarak 5,5 milyar Euro oldu. Yılın ilk dokuz ayında dolar bazında ana sanayi ihracatı yüzde 18 oranında artarken, tedarik sanayi ihracatı yüzde 35 oranında arttı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir