Bosch inovasyonları IAA Transportation 2024’te sergilenecek
Bosch, sürdürülebilir yük taşımacılığı için özelleştirilmiş güç aktarma sistemleri tedarik ediyor. Bireysel ve komple direksiyon sistemleri, kısa ve uzun yolculuklarda güvenlik ve rahatlık sağlıyor. Dijital servisler, sürüş deneyimini iyileştiriyor ve sürücüyü koruyor.
BOSCH, yük taşımacılığına yönelik inovasyonlarını “IAA Transportation 2024″te sergileyecek. Stuttgart ve Hannover, Almanya- Yük taşımacılığı küresel ekonominin temel dayanaklarından biri ve ticari araçlar bu alanda çok önemli bir rol oynuyor. Ticari araçlar da, yolcu araçlarında olduğu gibi benzer bir paradigma değişiminden, yani donanım tanımlı araçlardan yazılım tanımlı araçlara dönüşümden geçiyor. Bosch, bu değişime donanım ve yazılım ürünleri, özelleştirilmiş çözümler ve akıllı servislerle karşılık veriyor. Teknoloji şirketi, kamyon üreticilerini, nakliye şirketlerini ve lojistik firmalarını geleceğe giden yolda destekliyor. Bosch, yarının yük taşımacılığına yönelik inovasyonlarını Almanya, Hannover’deki IAA Transportation 2024 fuarında salon 19/20, stant A51/B52’de sergileyecek.
VERİMLİ GÜÇ AKTARMA SİSTEMLERİ, YOLDA GÜVENİLİRLİK
Elektrikli güç aktarma sistemleri: Bosch, hem hafif hem de ağır ticari araçlar için ekonomik ve verimli elektrifikasyon çözümleri üretiyor. Bosch e-aks, 7,5 tona kadar olan ticari araçlara kolayca entegre edilebiliyor. Gelecekte, bunun bir avantajı olarak filo operatörleri de şehir içindeki düşük emisyon bölgeleri gibi kısıtlı alanlardaki teslimat rotalarına hizmet verebilecek. Bosch’un elektrikli motoru ve invertörü halihazırda ağır hizmet tipi, tamamen batarya elektrikli bir ticari araçta yer alıyor. Burada, 800 voltluk çalışma voltajı ve kullanılan silikon karbür çipler, uzun mesafelerde bile verimli mal taşımacılığı için daha uzun menziller ve daha kısa şarj döngüleri sağlıyor.
Yakıt hücresi: Ticari araçlar, yakıt hücresi sistemi ile iklim nötr bir şekilde de çalıştırılabilir. Bu teknoloji özellikle uzun yolculuklar ve maksimum taşıma kapasitesi için uygun olup, bataryalı elektrikli kamyonlara mantıklı bir katkı sağlıyor. Bosch halihazırda büyük ölçekli üretimde 200 kilovatlık bir yakıt hücresi sistemine sahip. Şirket şu anda daha da kompakt ve 300 kilovatlık artırılmış çıkışıyla daha verimli olacak olan Yakıt Hücresi Güç Modülü Compact 300 üzerinde çalışıyor. Bosch, bu tür komple çözümlere ek olarak, her müşteriye uygun çözümü sunmasını sağlayan bireysel sistem bileşenleri ve alt modüllerin yanı sıra hidrojen depolama sistemleri için bileşenler de sunuyor.
Hidrojen motoru: Yüklerin karayoluyla iklim dostu bir şekilde taşınması için bir diğer seçenek de başlangıçta ağır kamyonlarda kullanılacak olan hidrojen motorudur. AB, 2024 yılının başında bu güç aktarım çözümünü de iklim açısından nötr olarak kabul etmiştir. Yerleşik dizel ve doğal gaz motorlarından türetilen bu konsept, motor üreticilerinin mevcut geliştirme ve üretim teknolojilerinin yüzde 90’ından fazlasını kullanmasına olanak tanıyor. Bosch, ek yağlama gerektirmeyen ve 2026 yılında piyasaya sürülmesi planlanan doğrudan enjeksiyona yönelik yeni bir enjektör de dahil olmak üzere hidrojen motoru için enjeksiyon sisteminin temel bileşenlerini geliştiriyor. Bosch emme manifoldu enjeksiyonu ile donatılmış ilk hidrojen motorlarının 2025 yılında piyasaya sürülmesi planlanıyor.
H2 tank sistemi: H2 tank sistemlerinin tasarımındaki temel zorluklar, hidrojenin yüksek basınç altında güvenli bir şekilde depolanması ve yüksek derecede yanıcı gazın tedariğinin kontrol edilmesinden kaynaklanıyor. ITK Engineering GmbH, güvenli ve sertifikalı bir H2 depo sisteminin tasarımından uygulanmasına kadar tüm geliştirme süreci boyunca araç üreticilerini desteklerken onlara danışmanlık hizmeti de veriyor. ITK Engineering, sistemleri tasarlarken fiziksel simülasyon için dijital ikizlere de güveniyor, böylece maksimum güvenlik ve verimlilik elde edebiliyor.
Bağlanabilirlik çözümleri: Filo operatörleri ve araç üreticileri de Bosch dijital servisleri ile araçlarının verimliliğini daha da artırabilir. Bunun teknik temeli, üreticiden bağımsız olarak herhangi bir araca sonradan eklenebilen, aracın işletim ve teşhis verilerine erişim sağlayan ve böylece çok çeşitli veri tabanlı servislerini mümkün kılan bir çözüm olan Otomotiv Bağlantı Merkezidir. Retrofit Efficiency (Güçlendirme Verimliliği) modülü gibi verimlilik servisleriyle hız, merkezi bir veri tabanında depolanan ampirik değerler doğrultusunda gerektiğinde kolayca ayarlanabilir ve böylece tüketim yüzde 4’e kadar azaltılabilir. Araç Sağlığı ise hem standartlaştırılmış hem de üreticiye özgü hata kodlarını ve araçtaki bildirimleri kaydeder ve bunları bulutta değerlendirir. Yaklaşan herhangi bir sorun erken bir aşamada fark edilir ve anlaşılır bir şekilde sunulur ve öncelikli servis gibi anında yanıtlar önerilir. Bu, beklenmeyen arızaların sayısını önemli ölçüde azaltır ve operatörlerin planlama yapmasını çok daha kolay hale getirir.
Elektrikli araçlar için Battery in the Cloud (Bulutta Batarya), örneğin yüksek voltajlı akülerin performansında ve hizmet ömründe bir iyileşme sunuyor. Batarya durumu ve kullanımıyla ilgili sürekli kaydedilen veriler yardımıyla, yüksek voltajlı bataryalar analiz edilebilir, yaşlanmaları ve arızaları tahmin edilebilir ve daha fazla dayanıklılık için hızlı şarj davranışları optimize edilebilir; bu da elektrikli araçların güvenilirliğini ve ekonomisini iyileştirir.
Digital Fuel Twin (Dijital Yakıt İkizi), mevcut filolarında HVO gibi alternatif yakıtlar kullanmak isteyen filo operatörleri için idealdir. Bu işlev, bu yakıtların kullanımını ve dolayısıyla elde edilen CO2 azalmasını, denetim için sertifikalandırılmış tam otomatik bir şekilde doğrulayabilir. RideCare Insight, aracın veya filonun durumunu gerçek zamanlı olarak izlemek için hafif ticari araçlarda olası gövde hasarlarını, araçta sigara içilmesini ve riskli sürüş manevralarını tespit etmek üzere akıllı bir sensör kutusu kullanır.
DİREKSİYON SİSTEMLERİ İLE GELECEĞE DOĞRU
Tamamen elektrikli güç direksiyon: ServoE direksiyon sistemi, Bosch’un ürün portföyünü ağır kamyonlar için tamamen elektrikli bir direksiyon sistemi içerecek şekilde genişletiyor. Bu elektromekanik direksiyon sistemi basit ve yağsız montaj sağlarken, talep üzerine güç fonksiyonu çevre dostu sürüşü garanti ediyor. Direksiyon işlevi ve hissi müşteri gereksinimlerine göre özelleştirilebilir.
Servotwin: Ağır ticari araçlar için Servotwin elektrohidrolik direksiyon sistemi, hidrolik Servocom direksiyon sistemini ölçeklenebilir elektrikli servo üniteler ve akıllı yazılım mimarisi ile birleştiriyor. Bu sistem SAE Seviye 2 direksiyon yardımı ve sürücü destek işlevlerinin yanı sıra SAE Seviye 4’e kadar otonom sürüş fonksiyonlarını da destekliyor.
Arka aks direksiyon sistemi: Arka akslara yönelik elektrohidrolik direksiyon sistemi, ihtiyaca göre güç sağlayan bağımsız bir sistemdir. Üç veya daha fazla öncü veya takipçi ağır kamyon aksının yönlendirilmesini sağlıyor. Gerekirse ilave aksların yönlendirilmesi, dönüş yarıçapını ve lastik aşınmasını azaltır. Kompakt tasarımı sayesinde bu Bosch teknolojisi, tüm güç aktarma sistemlerine uyarlanabilir. Akıllı yazılım mimarisi güvenli ve çevre dostu sürüşü destekler ve direksiyon sistemini harici saldırılara karşı korur.
Direksiyon mili: Modüler ve ağırlığı optimize edilmiş direksiyon mili, direksiyon mekanizması ile direksiyon kolonu arasındaki bağlantıdır ve orta ve ağır hizmet tipi ticari araçlarda ve otobüslerde kullanılıyor. Bosch direksiyon mili ile donatılmış araçlarda, sürüş sırasında meydana gelen sürücü kabini ve şasi arasındaki göreceli hareketlerin direksiyon davranışı üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Tasarımı etkileyici derecede kompakt bir yapıya ve düşük sürtünmeye sahiptir.
EPSapa yüksek yük: Uzun süredir kullanılan paralel akslı servo üniteli elektrikli direksiyonun (EPSapa) yüksek yük versiyonu asfalt, çakıl veya engebeli arazide sürüşte hiçbir zorluk çıkarmaz. Bu yeni varyant sadece Bosch elektrikli hidrolik direksiyon portföyünü genişletmekle kalmıyor, aynı zamanda bir boşluğu da dolduruyor: artırılmış direksiyon dişlisi kuvveti ve olağanüstü sağlamlık sayesinde, bu direksiyon sistemi önceki varyantlardan farklı olarak ağır SUV’lar, kamyonetler ve arazi pikapları için idealdir. Bu da EPSapa yüksek yük versiyonunu Kuzey Amerika pazarı için ideal kılıyor.
AKILLI YOL GÜVENLİĞİ: BİR MOBİLİTE PLATFORMU OLARAK ARAÇ
E/E mimarileri: Bosch Mühendislik, özelleştirilmiş danışmanlık ve mühendislik servisleri ile donanım tanımlı araçlardan yazılım tanımlı araçlara geçişte üreticileri destekliyor. Buradaki odak noktası, sürecin karmaşıklığını azaltmak ve entegrasyon maliyetlerini düşürmek için yeni bir elektrik ve elektronik mimari tanımlamaktır.
Bulut tabanlı arıza tespit çözümü: Otomobil üreticileri ve tedarikçilerinin ortak bir görevi vardır: yetkili servislere, araç kullanılabilirliğini ve müşteri memnuniyetini sağlamak üzere onarım ve bakım yapabilmeleri için servis çözümleri sunmak. Bu, özellikle yakıt hücreleri gibi pratik deneyimin ancak kademeli olarak elde edilebildiği yeni teknolojiler için önemlidir. ETAS, geliştirme aşaması sırasında teşhis ve onarım kabiliyetini dikkate alan bir çözüme sahiptir; yani üretim başlamadan önce kullanılabilir. Bu çözüm, üreticilerin teşhis ve onarım konseptlerini pazara sunma sürelerini önemli ölçüde kısaltmalarını sağlarken, çözümün bulut destekli bir platformla her zaman güncel kalmasını sağlıyor. Bu konsept, modern araçlardaki diğer tüm karmaşık bileşenlere de uygulanabilir. Mobil versiyon, ister atölyede ister yolda olsun, doğrudan araç üzerinde arıza teşhisi yapılmasını sağlar.
Ağa bağlı harita servisleri: Ağa bağlı araçlardan gelen sürü verileri ve altyapı verilerinin yardımıyla Bosch harita servisleri, sürüş ortamı hakkında doğru ve güncel bilgiler sağlar. Burada işlev, optimum sürüş hızları, tam şerit geometrileri, konum belirleme işaretleri ve mevcut yol koşulları gibi özelliklerin türetilebildiği tüm bağlı araçlardan gelen bilgilerin toplamından yararlanır. Bu gerçek zamanlı bilgilere dayanarak, sürüş davranışı öngörülü ve güvenli bir şekilde planlanabilir ve gerekirse ayarlanabilir. Bu şekilde, ağa bağlı harita servisleri yalnızca mevcut sürücü destek işlevlerini iyileştirmek ve kullanılabilirliklerini artırmakla kalmaz, aynı zamanda araçların ve mobilite servislerinin geliştirilmesi ve iyileştirilmesi için yeni olanaklar yaratır ve böylece geleceğin mobilitesini daha güvenli ve daha rahat hale getirir.
Lojistik uzmanları için yazılım platformu: Bosch’un lojistik için dijital hizmet platformu, taşımacılık ve lojistik sektörünün karşılaştığı zorlukların çoğunu ele alıyor. Yük nakliyecileri ve taşıyıcılar için yazılım ekosisteminin merkezinde, hepsi tek bir sorunsuz deneyim içinde olmak üzere sürücü yönetimi, nakliye yönetimi, filo yönetimi, rota planlama ve park etme, finansal hizmetler, tedarik zinciri şeffaflığı vb. ve ayrıca yakıt, enerji ve sürdürülebilirlik gibi lojistik işinin tüm yönleri için çeşitli sağlayıcıların dijital çözümlerine merkezi erişim sunan bir pazar yeri bulunmaktadır. Ancak platform bir pazar yerinden çok daha fazlasıdır. Şimdiye kadar birbirinden ayrı olan servis ve verilerin sorunsuz bir şekilde entegre edilmesini sağlıyor. Örneğin Avrupa’nın en büyük filo yönetim sistemi olan Webfleet gibi yazılım sağlayıcıları, filo yönetim çözümü dahilinde filo yöneticilerine katma değerli hizmetler sunmak için Bosch L.OS ile iş birliği yapıyor. Bu, kullanıcılarının kendi maliyetli ve zaman alıcı BT projelerini yürütmek zorunda kalmadan yeni ve değer yaratan işlevleri etkinleştirmelerini sağlıyor. Bosch bu konuda Amazon Web Services (AWS) ile birlikte çalışıyor.
Güvenli bağlanabilirlik ve iletişim: Sürüşü daha güvenli ve daha verimli hale getiren çok sayıda akıllı servis için ön koşul, araçların yakın çevrelerindeki nesnelerle ve trafik altyapısıyla veri alışverişi yapabilmesidir. Bunun temeli, ticari araçlara yönelik Bosch Bağlanabilirlik Kontrol Ünitesidir. Bu ünite, sürücünün aracını buluta, altyapıya ve diğer araçlara bağlamak için kablosuz arayüzler kullanır. Merkezi Ağ Geçidi, araç alanlarını birbirine bağlar, araç içi iletişim için bir yönlendirici görevi görür ve CCU aracılığıyla dış dünya ile iletişim kurar. Ticari araç sistemleri içindeki iletişim için güvenli bir veri dağıtıcısı olarak görev yapar ve aynı zamanda araca giren tüm veriler için ağ geçididir. Merkezi Ağ Geçidi, Ethernet ve CAN gibi çeşitli veri yolu sistemlerini destekler.
Powernet Guardian: Bosch Powernet Guardian, araç elektrik sistemi için bütünsel bir konsepttir. Ticari araçlardaki güvenlikle ilgili işlevlerin her zaman güçle beslenmesini sağlar. Bir arıza meydana gelirse, Powernet Guardian elektronik bir devre kesicinin işlevini üstlenerek güvenlikle ilgili araç elektrik sisteminin diğer tüketicilerle bağlantısını keser. Bu, onları düşük veya aşırı gerilimden korur ve buna bağlı olarak arızaları veya işlevselliğin azalmasını önleyebilir. Powernet Guardian, güç kaynağını dijitalleştirerek yüklerin talebe ve araç elektrik sistemi kapasitesine göre değiştirilmesini de mümkün kılan akıllı güç dağıtım işlevleri sağlar.
Kullanışlı araç erişimi: Fleet Management Xtended Access, sürücünün bir akıllı telefondaki dijital bir anahtar aracılığıyla araca erişmesine ve varyanta bağlı olarak motoru çalıştırmasına olanak tanıyan dijital bir araç erişim sistemidir. Üreticiler sistem bileşenlerini ihtiyaçlarına göre doğrudan ticari araçlarına entegre edebilirler. Araç filolarını Fleet Management Xtended Access Kit ile güçlendirme seçeneğine de sahipler. Ultra geniş bant, Bluetooth Düşük Enerji ve yakın alan iletişim teknolojilerinin bu esnek kombinasyonu, üreticilerin araçlara güvenli ve kullanıcı dostu erişim sağlamasına ve mevcut sistemlerinin yerini alabilecek dijital bir araç erişim sisteminin ölçeklenebilir bir şekilde sunulmasına olanak tanır.
Kamyon kokpit teknolojileri: Bosch’un kokpit teknolojisi çözümleri arasında enstrümantasyon ve bilgilendirici eğlence uygulamalarını entegre etmeye yönelik bir platform ve geleneksel aynaların yerini almak üzere Mekra Lang ile birlikte geliştirilen bir dijital ayna değiştirme sistemi yer alıyor. Ticari araçlara yönelik Sürücü İzleme Sistemi, sürücünün yorgunluğunu ve dikkat dağınıklığını erken bir aşamada tespit ederek sürücüyü uyarıyor. Bosch platformu, güvenlikle ilgili bu işlevlere ek olarak çeşitli kolaylık işlevlerini de destekliyor.
Otobüslerde bilgilendirici eğlence sistemi: Bosch Coach Infotainment serisi, otobüslerde profesyonel kullanım için yeni nesil bilgilendirici eğlence sistemini kullanıma sunuyor. Mükemmel şekilde koordine edilmiş bileşenler, sürücüler ve yolcu bölmesi için yeni bir deneyim sağlıyor. Filmlerin keyfini çıkarın, internette gezinin, TV izleyin, müzik dinleyin ve anonsları net bir şekilde duyun; tüm bunlar otobüslere yönelik Bosch bilgilendirici eğlence sistemleri ile mümkün. Ethernet AVB teknolojisi, görüntü ve ses sinyalleri arasında optimum senkronizasyon sağlayarak HD medya içeriğinin çok düşük gecikmeyle sorunsuz bir şekilde oynatılmasını sağlar.
ÇEVREYE GÖZ KULAK OLMA
Akıllı gözler: Çok işlevli kameranın üçüncü nesli ağır kamyonların gereksinimlerine göre uyarlanmıştır. Benzersiz çok yollu yaklaşımı ile kamera, geleneksel görüntü işleme algoritmalarını yapay zeka odaklı yöntemlerle birleştirerek yüksek performanslı sürücü destek sistemlerinde önemli bir rol oynar. Nesneleri ve yapıları güvenilir bir şekilde algılar ve işler ve görüntü işleme için bir yonga üzerinde yenilikçi, yüksek performanslı bir sistem kullanır. Kamera, güvenlikle ilgili sürücü destek sistemleri ve şeritte tutma destek sistemi gibi kolaylık sağlayan işlevler için tasarlanmıştır ve ayrıca otomatik acil frenleme gibi nesne tabanlı işlevleri de destekler. Ayrıca, trafik işareti tanıma gibi diğer işlevlerin uygulanmasına da izin verir. Bu da sistemin AB Genel Güvenlik Yönetmeliği’nin hız sınırlarının tespit edilmesi ve aşılması durumunda uyarı verilmesine yönelik akıllı hız yardımına ilişkin yasal gerekliliklerini desteklediği anlamına geliyor.
Hassas nesne algılama: Beşinci nesil ön ve yan radar, aracın ön ve yan tarafındaki alanda güvenilir ve hassas nesne algılama özelliği sayesinde ağır kamyon segmentinde daha fazla güvenlik sağlıyor. Sensörlerin geniş algılama aralığı ve yüksek açısal çözünürlüğünün yanı sıra geniş diyafram açıklığı sayesinde karmaşık sürüş durumlarını çok hızlı, doğru ve güvenli bir şekilde tespit edebilirler. Daha ayrıntılı yansımalar üreterek çevre algılamayı iyileştirmek için yeni chirp dizisi modülasyonu kullanırlar. Sonuç olarak, hem ön hem de yan radar çözümleri, görüşün zayıf olduğu durumlarda bile nesneleri ve insanları tespit edip ayırt etmenin yanı sıra konumlarını, göreceli hızlarını ve hareket yönlerini de son derece hassas bir şekilde belirler. Bu, ağır kamyonlardaki Bosch radar sensörlerinin, otomatik acil frenleme gibi işlevleri destekleyerek ve yasal gereksinimlerin karşılanmasına yardımcı olarak sürücü ve diğer yol kullanıcıları için daha fazla güvenlik sağlayabileceği anlamına geliyor.