GüncelOto TeknolojiSürüş İzlenimi

Geleceğe Hyundai bakışı

GÜNEY Kore’li üretici Hyundai’nin elektrikli aracı Kona Electric ile keyifli bir ‘elektrikli’ sürüş deneyimi yaşadık. B-SUV sınıfındaki ilk elektrikli otomobil özelliğini taşıyan Hyundai Kona EV 64 kWh bataryası ile tek şarjda 484 km yol gidiyor.  204 beygir güç üreten Kona Ev, 7.6 saniyede 100 km/s hıza çıkıyor. Türkiye’de İki farklı motor seçeneği ile satılan Kona EV, iki farklı menzil mesafesi sunuyor. Her iki versiyonu da deneyimleme fırsatı bulduk. Yazımızda mavi renkli olan Kona EV 150 kW,  koyu gri olanı ise 100 kW’lik Kona EV.  Hyundai Kona EV 100 kW (395 km) ve 150 kW (484 km)  motor seçeneği ve Progressive adı verilen tek donamım seviyesi ile satılıyor.

GELECEKTEN İZLER TAŞIYAN TASARIM

“Geleceğin Bugüne Hediyesi” sloganı ile öne çıkan elektrikli Hyundai Kona, tasarımında gelecekten izler taşıyor. Hyundai Kona’nın ön tasarımını incelediğimizde; Izgarasız tasarlanan ön bölüm araca aerobik açıdan fayda sağlamakla birlikte göz alıcı tasarımı da beraberinde getiriyor.

Ön tamponda bulunan bölümde aracın şarj soketi bulunuyor. Makyajsız versiyonda tam ortada konumlandırılmışken, yeni Kona’da asimetrik bir şekilde sol tarafa doğru konumlandırılmış. Tamponun alt bölümündeki ızgara ise, araca sportif görünüm kazandırmış. Adaptif hız sabitleyici sensörü de ızgarının orta bölümüne konumlandırılmış. LED teknolojili farlar, şık bir şekilde yanlara doğru uzanan keskin gündüz farları ile tamamlanıyor.

Hyundai Kona’nın ön tamponunda bulunan hava boşluklarından giren hava ön tekerleğin etrafında bulunan havayı dengeliyor. 17 inç’lik jantlar kapalı şekilde tasarlanarak aerodinemiğe katkı hedeflenmiş. Genel olarak keskin hatlara sahip olan Kona EV, içten yanmalı kardeşlerine oranla 12 mm daha yere yakın.

Hyundai Kona’nın arka tasarımını şekillendiren ve tamponu öne çıkaran ayrıntı, ince LED stop lambaları. Arka tampon üzerindeki siyah ve alüminyum renk aracın tasarım anlamında bütünlüğünü tamamlamış. Hyundai Kona EV’yi kardeşlerinden ayıran bir diğer özellik de egzozu olmaması.

332 LİTRELİK BAGAJ HACMİ

Hyundai Kona 332 litrelik bagaj hacmine sahip. İçten yanmalı versiyonlarında bu hacim 374 litre olarak sunuluyor. Hyundai Kona’nın daha küçük bir bagaj hacmine sahip olmasının nedeni ise pillere ayrılan alan.

Bagaj zemini kaldırılınca alt bölüme yerleştirilen ve yaklaşık 4 cm derinliğe sahip olan bir düzenleyici köpükle karşılaşılıyor. Bu köpük kaldırıldığında ise (stepne olmadığı için) lastik tamir kiti ve şarj aleti karşımıza çıkıyor.

ESTETİK VE TEKNOLOJİK İÇ MEKAN

Makyajsız versiyonda yarı analog olan gösterge paneli yerini, 10.25 inçlik dijital gösterge paneline bırakmış. Kokpite çok daha teknolojik bir görünüm kazandıran tamamen dijital 10,25 inçlik gösterge paneli, temel sürüş bilgilerini, en iyi görebileceğiniz yer olan ön ve orta bölümde gösteriyor.

Batarya şarj durumu ve güncel güç kullanım seviyesi gibi elektrikli güç aktarım mekanizmasıyla ilgili bilgiler de sağ tarafta konumlanan kadran içerisinde bulunuyor.

KONA Elektrik’in sürüş dinamiklerini ve hissini tek bir düğmeye basarak anında ayarlayabilir, Normal, Eco veya Sport modlarından dilediğinizi seçebilirsiniz. Tamamen dijital 10,25 inçlik dijital gösterge panelinin renk temaları da, seçtiğiniz sürüş moduna bağlı olarak değişir.

Farklı bir görünüm için ek bir Cube arayüz tasarımı da mevcuttur. Aracın iç aydınlatmaları LED teknolojisine sahipken aynaların altında bulunan aydınlatmalar sarı ışık olarak dizayn edilmiş. Orta konsolda bulunan gözde ise kablosuz şarj ve USB portu bulunuyor.

Dokunmatik ekran arayüzünde farklı doğa seslerinin yer aldığı seçenekler de mevcut. Ayrıca yolcu için de konsolun ön bölümüne bir USB portu daha yerleştirilmiş.

Hyundai Kona Elektrikli versiyonun diz mesafesi içten yanmalı versiyona göre biraz daha az. Bunun sebebi yine araçta bulunan piller. Hyundai Kona 4 parmak diz mesafesi ve 3 parmak baş mesafesine sahip. Araç 4 çeker olmamasına rağmen nispeten yüksek bir şaft tüneline sahip; bu durum arka bölümde 3 kişi yolculuk yapmayı zorlaştırıyor. Ön koltukların arkasındaki saklama fileleri de kullanışlılık açısından iyi düşünülmüş. Kapı içlerinde de küçük eşyalar için saklama alanları bulunuyor.

PERFORMANS VE SÜRÜŞ İZLENİMİ

Hyundai Kona EV, 100 kW (136 Hp) ve 150 kW (204 Hp) gücünde 2 farklı motor seçeneğine sahip. Hyundai Kona Electric’in test aracımız gibi olan güçlü modelinde 64 kWh bataryalı uzun menzilli versiyon, maksimum 204 Hp (150 kW) güç üretiyor ve 7.6 saniyede 100 km/s hıza çıkabiliyor. Otomobili şarj etme yuvası, ön bölümde tamponun sol tarafında yer alıyor.

Araç çalıştırıldığında marş sesi yerine aracın harekete hazır olduğunu bildiren melodi sesini duyuyorsunuz. Otomobili, kumanda üzerindeki “Hold” tuşuna basarak, aracın dışındayken de çalıştırmak ve stop etmek mümkün. Drive moda alınarak sürüşe başlanabiliyor. Kona EV’de; Normal, Sport, Eco ve Eco Plus olmak üzere 4 farklı sürüş modu bulunuyor. Sport modda aracın karakteri değişirken, Eco Plus modunda ise klima açıksa otomatik kapanıyor ve hız 90 km/s ile sınırlanıyor.

Hyundai Kona’nın direksiyon arkasında bulunan kulakçıkları rejenetif olarak fren yapmayı sağlıyor. Buradan yapılan frenleme aracın şarj olmasını sağlayarak daha yüksek menzile ulaşmanızı sağlıyor. Sol bölümde bulunan kulakçık frenleme etkisini artırırken sağ taraftaki azaltıyor. Sol taraftaki kulakçığa uzun süre basıldığında araç durana kadar frenlemeye devam ediyor.

Aracın koltukları ve görüş açısı çok güzel, rahat ve güvenli bir şekilde yolculuk yapılabiliyor.  Hyundai Kona EV’nin her iki versiyonunu da deneyimledim. 150 kW (204 Hp) güç üreten versiyon 100 km/s hıza 7.6 saniyede çıkarken, 100 kW (136 Hp) güce sahip versiyon ise bu hızlanmasını 9.9 saniyede gerçekleştiriyor.  Aracın özellikle ara hızlanmaları, 1 tonu aşan ağırlığına rağmen oldukça başarılı ve seri. Hyundai Kona Elektriğin yakıt tüketim değeri ise 100 Km’de 14.3 kWh olup sınıfının en az tüketen modellerinden biridir. Şarj süresi 4 saat 20 dakika olup hızlı şarj ile birlikte bu süre 47 dakikaya kadar düşebiliyor.

KONA EV, güvenlikte de en ileri teknolojileri sunuyor. Dur-kalk özellikli akıllı hız sabitleme sistemi sayesinde öndeki araç ile güvenli takip mesafesi oluşturuluyor. Şerit takip asistanı, kör nokta çarpışma engelleme asistanı, akıllı hız sınırlama asistanı ve arka çarpışma önleme asistanı gibi pek çok ileri güvenlik sistemi, yolculukları daha güvenli hale getiriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir