GüncelLansman/YenilikMotorsporları

Kanatsız hibrit yarış aracı: 9X8

Peugeot, 2022 FIA Dünya Dayanıklılık Şampiyonası (WEC) ve Le Mans 24 Saat yarışları için ürettiği yeni otomobili Peugeot 9X8 Le Mans Hypercar’ı tanıttı. Peugeot CEO’su Linda Jackson, “İtiraf etmeliyim ki 9X8 beni büyüledi. Gerçekten de muhteşem” dedi.

PEUGEOT, FIA Dünya Dayanıklılık Şampiyonası (WEC) ve Le Mans 24 Saat yarışları için ürettiği yeni otomobili Peugeot 9X8 Le Mans Hypercar’ı düzenlenen online bir etkinlikle tanıttı.

Peugeot Sport Engineered ekibi ve Peugeot Design tasarımcılarının uyumlu çalışmasıyla oluşturulan 9X8, estetik ve akıcı hatları, aerodinamik yapısı, arka kanada gerek duymayan tasarımı ve güçlü marka kimliğiyle motor sporlarında yeni bir çağın habercisi olmaya hazırlanıyor.

2022 FIA Dünya Dayanıklılık Şampiyonası’nda (FIA WEC) 2 adet araçla mücadele edecek olan yeni 9X8 Le Mans Hypercar, 4 tekerlekten çekişli hibrit güç aktarma sistemiyle Peugeot’nun yol ve yarış otomobillerine yönelik çevreye duyarlı performansını ifade eden Neo-Performance stratejisini yansıtıyor.

Peugeot 9X8 Le Mans Hypercar’ın arka kısmında PEUGEOT HYBRID4 500KW güç-aktarma sisteminin parçası olarak, 2,6 litre hacimli, bi-turbo, 90 derece açılı, V6 silindirli 500 kW (680 HP) gücünde motor yer alıyor. Hiper yarış otomobilinin bu gücünü, ön kısımda yer alan 200 kW motor-jeneratör ünitesi, yedi vitesli sıralı şanzıman ve batarya destekliyor. Yeni 9X8 Le Mans Hypercar, yol otomobillerine de uyarlanabilen üst sınıf sportif geçmişi, çağın ötesindeki tasarımı, yüksek verimlilik seviyesi ve ileri teknolojileriyle Peugeot’nun Neo-Performans vizyonuna uygun bir proje olarak dikkatleri üzerine çekiyor.

DAYANIKLILIK YARIŞLARINA GÖRE ŞEKİLLENDİ

Peugeot’nun en yeni dayanıklı yarış otomobili olarak nitelenen 9X8 Le Mans Hypercar, isminde yer alan 9 rakamına da ilham kaynağı olan, 1992 ve 1993’te Le Mans 24 Saat yarışlarını kazanan Peugeot 905’in ve 2009’da Fransız Klasik Yarışı’nı kazanan Peugeot 908’in varisi olarak öne çıkıyor. Otomobilin adında yer alan X de, Hypercar’da kullanılan dört tekerlekten çekiş teknolojisini ve markanın motor sporları dünyasındaki elektrikliye geçiş stratejisini somutlaştıran hibrit güç aktarma sistemini ifade ediyor.

En sonda yer alan 8 rakamı ise Peugeot’nun 208, 2008, 308, 3008 ve 5008 ile birlikte, Peugeot Sport Engineered etiketiyle donatılan ilk model olan 508 olmak üzere markanın güncel modellerinde kullandığı son rakamı temsil ediyor. İlham aldığı tüm köklere rağmen, aerodinamik çözümleri ve özgünlüğü hemen fark edilen 9X8 Le Mans Hypercar; PEUGEOT Sport Teknik Müdürü Olivier Jansonnie sorumluluğunda çalışan geliştirme mühendislerinin ve Peugeot Tasarım Müdürü Matthias Hossann liderliğindeki tasarım ekibinin ortak çalışmalarıyla oluşturuldu.

Aynı zamanda 2022 FIA Dünya Dayanıklılık Şampiyonası’nda (FIA WEC) 2 otomobil olarak mücadele edecek olan Peugeot 9X8 Le Mans Hypercar, FIA (Uluslararası Otomobil Federasyonu) ve ACO (Automobile Club de l’Ouest) tarafından, dayanıklılık yarışlarının eski LMP1 kategorisinin yerini alan yeni Le Mans Hypercar (LMH) sınıfı yönetmeliklerine göre şekillendi.

AERODİNAMİ BENZERSİZ GÖRÜNÜMLE ŞEKİLLENİYOR

Yeni Peugeot 9X8 LE Mans Hypercar’ın dış görünümündeki şekillendirilmiş jantlar, otomobilin düzenli, keskin ve dengeli yan hatlarına katkıda bulunuyor. Kanat havalandırmaları lastiklerin üst kısmını ortaya çıkarırken, kusursuzca gövdeye entegre edilen aynalar ise havanın otomobilin üzerinden akıp geçtiği izlenimine katkı sağlıyor ve aracın aerodinamiğini gözler önüne seriyor. Peugeot’nun ticari modellerinde olduğu gibi, 9X8’in ışık imzası da üçlü pençe görünümünü sergiliyor. Markanın yeni aslan başı logosu ise otomobilin ön ve yan kısımlarında alttan aydınlatmalı olarak uygulanıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Peugeot Tasarım Müdürü Matthias Hossann, “9X8 bir Peugeot. Buna bağlı olarak çalışmamıza yön veren orijinal taslaklar, hafifçe öne eğik kokpit dahil sıçramaya hazır büyük bir kediyi tasvir ediyor. Peugeot 9X8’in genel hatları, markanın tasarım ipuçlarını ifade ederken, zarif formlar duygu ve dinamizmi yansıtıyor.” ifadelerini kullandı.

Konuyu değerlendiren Peugeot Sport WEC Programı Teknik Müdürü Olivier Jansonnie, şunları kaydetti: “Yeni Le Mans Hiper Otomobil yönetmelikleri, geleneksel performans artırıcı sistemlerin önemini ortaya koymak için hazırlandı. 9X8’i tasarlamak tutkulu bir deneyim oldu. Otomobilin performansını ve özellikle aerodinamiğini optimize etmek için yeni yollar icat etme, yenilik yapma ve keşfetme özgürlüğüne sahiptik. Yönetmelikler, arka kanadı belirtmeden yalnızca bir adet ayarlanabilir aerodinamik parçaya izin veriyor. Hesaplamalarımız, çalışmalarımız ve simülasyonlarımız yüksek performansın kanat olmadan da elde edilebileceğini ortaya koydu.”

Stellantis Motorsporları Müdürü Jean-Marc Finot ise arka kanadın olmamasını yenilikçi bir adım olarak değerlendirerek, “Elde etmiş olduğumuz belli orandaki aerodinamik verimlilik sayesinde bu özelliği ortadan kaldırdık. Nasıl diye sormayın. Bunu mümkün olduğu kadar uzun bir süre bir sır olarak saklamaya niyetliyiz.” ifadelerini kullandı.

POTANSİYELİ ARTIRAN KANATSIZ ARKA DÜZENLEMELER

Otomobilin büyük bir titizlikle işlenen arka tasarımında ise markanın pençe efektli ışık imzası yer alıyor. Stop lambaları da, üzerinde “Arka kanat istemedik” ibaresinin yazılı olduğu geniş bir difüzörü çevreliyor. Böylece ilk kez Le Mans 24 Saat yarışında Chaparral 2F aracında kullanılan arka kanatların varlığı, yarım yüzyıl sonra PEUGEOT 9X8 Le Mans ile sorgulanmış oluyor. Bu kapsamda hiper otomobilin yenilikçi arka kısmı, PEUGEOT Sport’un mühendislik ekibi tarafından yürütülen araştırmalarla yeni bir yaklaşımı ortaya koyuyor. Arka kanadın PEUGEOT 9X8’de yer almaması, onlarca yıldır görülmeyen şık bir silueti tasarlama özgürlüğünü de beraberinde getiriyor. Tasarımcılar ve mühendislerin özverili çalışmalarıyla; çamurluklar arasında temiz, geniş bir yüzey oluşturan dinamik ve girintili şekillerin uyumlu karışımı, PEUGEOT 9X8 Le Mans ile birlikte gözler önüne seriliyor.

Konuyu değerlendiren PEUGEOT Sport WEC Programı Teknik Müdürü Olivier Jansonnie, “Yeni Le Mans Hiper Otomobil yönetmelikleri, geleneksel performans artırıcı sistemlerin önemini ortaya koymak için hazırlandı. 9X8’i tasarlamak tutkulu bir deneyim oldu. Otomobilin performansını ve özellikle aerodinamiğini optimize etmek için yeni yollar icat etme, yenilik yapma ve keşfetme özgürlüğüne sahiptik. Yönetmelikler, arka kanadı belirtmeden yalnızca bir adet ayarlanabilir aerodinamik parçaya izin veriyor. Hesaplamalarımız, çalışmalarımız ve simülasyonlarımız yüksek performansın kanat olmadan da elde edilebileceğini ortaya koydu” ifadelerini kullandı. Stellantis Motorsporları Müdürü Jean-Marc Finot ise arka kanadın olmamasını yenilikçi bir adım olarak değerlendirerek, “Elde etmiş olduğumuz belli orandaki aerodinamik verimlilik sayesinde bu özelliği ortadan kaldırdık. Nasıl diye sormayın. Bunu mümkün olduğu kadar uzun bir süre bir sır olarak saklamaya niyetliyiz” dedi.

İÇ MEKANDA ÖZGÜN TASARIM VE KALİTELİ İŞÇİLİK FARK EDİLİYOR

“Bugüne kadar tamamen işlev odaklı, özgün olmayan ve marka kimliği de olmayan yarış otomobili kokpitine özel bir yaklaşım getirmek istedik” şeklinde kokpiti değerlendiren Matthias Hossann, “Renk şemamız ve Peugeot’nun i-Cockpit iç tasarım imzasının birleşimi, 9X8’in kokpitine özgün bir görünüm kazandırırken, aracın iç mekan çekimlerinde hemen bir Peugeot olarak tanınmasını da sağladı.” yorumunu yaptı.

Peugeot CEO’su Linda Jackson ise “Peugeot Design ve Peugeot Sport ekiplerini çok iyi tanıyorum ve her zaman kaliteli, yenilikçi işler üretiyorlar. Ama itiraf etmeliyim ki 9X8 beni büyüledi. Gerçekten de muhteşem. Yenilikçi, akıcı çizgilerinin bu kadar güçlü bir marka kimliği yayma şekli ustaca.” değerlendirmesinde bulundu.

Peugeot’nun dayanıklılık yarışlarına katılımı, sportiflikten çok daha fazlasını bünyesinde barındırıyor” ifadelerini kullanan Jackson, şunları kaydetti:

“Dayanıklılık yarışı, bize Le Mans ile olan ilişkimizin neden bu kadar güçlü olduğunu anlatan olağanüstü bir laboratuvar. 24 saat boyunca zorlu koşullarla karşı karşıya kaldığımız bir yarı, teknolojimizin ve araştırma çalışmalarımızın sonuçlarını görmek için önemli bir fırsat sağlıyor. Bu fırsat yarış pistinde elde ettiğimiz sonuçlardan daha önemli. Le Mans, yol otomobillerimizin yakıt tüketimini ve CO2 emisyonlarını azaltmak için şu anda geliştirmekte olduğumuz hibrit sistemleri ve teknolojileri denemek için bize rekabetçi bir ortam sağlıyor. Peugeot Sport ekipleri araştırmaların seri üretimde kullanılmasından gurur duyuyorlar.”

HİPER VERİMLİ HİBRİT GÜÇ-AKTARMA SİSTEMİ

Otomobilin arka kısmına Peugeot HYBRID4 500KW güç-aktarma sisteminin parçası olarak 2,6 litre hacimli, bi-turbo, 90 derece açılı, V6 silindirli içten yanmalı bir motor konumlandırıldı. Otomobilin önünde ise 200 kW motor-jeneratör ünitesi, yedi vitesli sıralı şanzıman ve batarya yer alıyor. İleri teknolojiye sahip güçlü, 900 volt gibi yüksek voltajlı ve yüksek yoğunluklu batarya, Peugeot Sport ve TotalEnergies’in bir yan kuruluşu Saft iş birliği ile geliştirildi. Zorlu Le Mans 24 Saat yarışında otomobillerin kat ettiği mesafe, Formula 1’in tüm sezonunda kat edilen mesafeye yakın olarak 5.400 kilometre boyunca sürüyor.

PİLOTLARIN GÖZÜYLE PEUGEOT 9X8  

  • “Herkes Hiper Otomobillerin nasıl görüneceğini merak ediyordu, şimdi buradalar. 9X8’in agresif, yenilikçi duruşu ve güçlü marka kimliği büyük bir sürpriz.” Eski Formula 1 Pilotu ve 2010 DTM Şampiyonu İskoç Paul Di Resta (35)
  • “Önden, çaprazdan, yandan veya arkadan bakıldığında güzel olarak kabul edilen otomobiller var. 9X8 her açıdan harika görünüyor!” 2013 Le Mans 24 Saat Birincisi ve 2013 Dünya Dayanıklılık Şampiyonu Fransız Loic Duval (39)
  • “9X8’in çizgileri, son aylarda tanıtılan veya anlatılanlardan çok farklı. Bu araçla kazanırsak tarihi bir an olacak, çünkü daha önce bu tarzda hiçbir şey denenmedi.”2019 ELMS LMP3 Şampiyonu ve Dayanıklılık Yarış Pilotu Danimarkalı Mikkel Jensen (26)
  • “Daha önce böyle bir şey olmadı. Gerçekten yarışların geleceği gibi görünüyor. İlk kez bir yarış otomobilinin tasarımına bu kadar çok emek verildi. Arka kanadın olmaması büyük bir sürpriz oldu. Bu, yeni bir dönemin başlangıcı gibi hissettiriyor.” Eski Formula 1 pilotu ve IMSA dayanıklılık Yarışı Pilotu Danimarkalı Kevin Magnussen (28)
  • “9X8, motorsporları yarışlarında yeni bir dönemin başlangıcına işaret ediyor. Geçtiğimiz 10 yıla LMP1 prototipleri damgasını vurdu. 9X8 ile ikonik bir gelecek yaratmanın zamanı gelmişti.” Dünya Dayanıklılık Şampiyonası Pilotu, 2016 LMP2 Le Mans 24 Saat Birincisi ve 2016 LMP2 Dünya Şampiyonu Amerikalı Gustavo Menezes (26)
  • “Bu kadar yaratıcılık gerçekten beklemiyordum. Tasarımı gerçekten de heyecan verici. PEUGEOT’nun Hiper Otomobili sınırları zorladı.” Eski Formula 1, ALMS ve Super GT Pilotu James Rossiter (37)
  • “PEUGEOT 9X8 bir devrim niteliğinde. Tasarımından sorumlu ekipler, onu uzun süredir motorsporlarında görülmeyen bir yöne taşıdı. Muhteşem!” Eski Formula 1 Pilotu ve iki kez Formula E Şampiyonu Fransız Jean-Eric VERGNE (31)

PEUGEOT 9X8 – TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Sınıf: Le Mans Hypercar (LMH)

Uzunluk: 5,000mm

Genişlik: 2,080mm

Yükseklik: 1,180mm

Dingil mesafesi: 3,045mm

Güç-aktarma sistemi: PEUGEOT HYBRID4 500KW (dört tekerlekten çekiş)

Arka güç-aktarma sistemi: 500 kW (680 HP), 2,6 litre twin-turbo, 90 derece açılı V6 silindirli içten yanmalı benzinli motor + yedi vitesli sıralı şanzıman.

Ön güç-aktarma sistemi: 200 kW elektromotor-jeneratör + tek oranlı redüktör

Batarya: PEUGEOT Sport, TotalEnergies/Saft tarafından ortaklaşa tasarlanan yüksek yoğunluklu, 900 voltluk batarya

Yakıt ve Yağlar: TotalEnergies

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir