Filo Kiralama/İkinci ElGüncelTicari Araçlar

Kiralamayı da hafif ticari sırtladı

TOKKDER Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici, operasyonel araç kiralama sektörünün filosundaki hafif ticari araç payının 2018 sonunda yüzde 2.9 iken bu yılın ilk altı ayı sonunda yüzde 4.6’ya geldiğini vurgulayarak, bu artışın ciddi şekilde süreceğini söyledi.

TÜM Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici, yılın ilk yarısına ilişkin sektör verilerini açıkladı. Online gerçekleştirilen toplantıda konuşan Ekici, “Operasyonel araç kiralama sektörü yılın ilk yarısında 8,7 milyar TL’lik yeni araç yatırımı yaparak Türkiye’de satılan sıfır otomobillerin yüzde 10,8’ini kapsayan 33 bin 400 adet aracı filosuna kattığını belirterek, “Yılın ilk yarısı itibariyle sektörün aktif büyüklüğü 46 milyar TL olarak gerçekleşti. Bu dönemde, sektörün kiradaki aktif araç sayısı yılın ilk çeyreğine göre yaklaşık yüzde 1 azalarak 223 bin 178 adet oldu. Sektörün toplam araç sayısı ise 2020 yılı sonuna göre yüzde 7,1 azaldı ve 244 bin adede geriledi. Öte yandan, operasyonel araç kiralama sektörünün filosundaki hafif ticari araç payının yüzde 4,6’ya, elektrikli ve hibrit araçların payının ise yüzde 5,4’e çıkması raporda dikkat çeken diğer detaylar arasında yer aldı” diye konuştu.

TOKKDER Yönetim Kurulu Başkanı İnan Ekici

‘ÖTV MATRAH GÜNCELLEMESİ GECİKTİ’

Yoğunlukla kullandığınız araçların ÖTV matrahlarında güncellemeye dair görüşlerini ifade eden Ekici, matrah düzenlemesinin bu sene başlarında yapılması gerektiğini belirterek, “Düzenleme bir miktar gecikti ve iki yıl önce çıkarılan matrah düzenlemesi ile ilgili maksimumum seviyeye yakın güncelleme yapıldı. Bundan sonra yeniden bir artırım için yeniden bir düzenlemeye ihtiyaç var. Kısa sürede enflasyonun ve olası kur hareketleri ile geçici etki olarak kalacaktır. ÖTV baremlerinin sık değişmesi ne birey için ne de kurum için iyi bir şey etki değil. ÖTV uygulamalarının daha kolay ve daha uzun vadeli, denge odaklı olması gerekli. Yapılan pozitif ama gecikti, çok uğraştık, altı-yedi aydır anlatıyoruz” dedi.

‘SEKTÖRDEKİ SUV PAYI YÜZDE 6.7 OLDU’

TOKKDER raporuna göre, 2021 yılının ilk altı ayı sonunda operasyonel kiralama sektöründeki gövde tipine göre araç oranlarında sedan birinciliği devam etti. Diğer yandan, SUV gövde tipindeki istikrarlı artış da dikkatleri çekti. Bu kapsamda, sedan gövde tipine sahip araçlar yüzde 64,3’le birinci sırada yer alırken, hatchback gövde tipine sahip araçlar yüzde 19,1 ile ikinci sırada geldi. SUV araçlar ise yüzde 6,7 ile üçüncü sırada yer aldı. Bu araçları yüzde 1,9 ile station wagon gövde tipine sahip araçlar takip etti. Rapora göre, sektörün toplam araç parkındaki araçların yüzde 70’ini otomatik vitese sahip araçlar oluştururken, manuel vitesli araçların payı yüzde 30 olarak gerçekleşti.

‘ELEKTRİKLİDE 5, HİBRİTTE 3.5 KAT BÜYÜME’

Ekici, operasyonel kiralama sektöründeki yakıt türlerine bakıldığında dünyadaki trendle birlikte Türkiye’de de az da olsa elektrikli ve hibrit araçların payının arttığını belirterek, “Rakamlar adet bazında düşük olsa da göstergeler kıymetli. Geçen senenin aynı dönemine göre elektriklide 5 kat, hibritte ise 3,5 kat büyüme var. Gelecekte kiralama içerisindeki elektrikli ve hibrit araç payının hızla artacağını söyleyebiliriz” dedi.

Kiralama sektörünün 2017 yılında Türkiye’de satılan sıfır kilometre binek otomobillerin yüzde 20.4’ünü satın aldığını belirten Ekici, “Bu senenin ilk altı ayında bu rakam yüzde 10.8 olarak gerçekleşti. Hafif ticari araçlardaki payın eklenmesi ve sıfır araç alımlarıyla önümüzdeki dönemde bu rakamın artarak ilerleyeceğini tahmin ediyoruz. Çip krizinden kaynaklı bulunurluk sorunu derinleşmezse buradaki sağlayıcılığımız alım adetlerine bağlı olarak artacaktır. İkinci elin Türkiye’de ne kadar önemli bir iş kolu olduğunu gözlemlememiz mümkün. İkinci el işi yoluna güçlü bir şekilde devam edecektir ama çip krizinden dolayı etkiler görülmeye devam edecektir” dedi.

SÖZLEŞMELERİN BÜYÜK BÖLÜMÜ 30-42 AY SÜRELİ

Operasyonel kiralama sektörü, 2021 yılının ilk altı ayını kapsayan dönemde ekonomiye önemli oranda vergi girdisi sağlamaya da devam etti. TOKKDER’in hazırladığı rapora göre, sektörün 2021 yılının ilk yarısında ödediği vergi tutarı toplamda 4,5 milyar TL’yi buldu. Sektördeki kiralama sürelerine bakıldığında ise, yılın ilk yarısında Türkiye’deki operasyonel kiralamaların yüzde 48,4’ünü 30- 42 ay süreli sözleşmelerin oluşturduğu görüldü. Bu sözleşmelerden sonra en çok tercih edilen operasyonel kiralama süresi yüzde 21 ile 43 ay ve üzeri sözleşmeler olurken, 18-30 aylık sözleşmeler yüzde 19 oranında tercih edildi. 18 ayın altındaki kiralama sözleşmeleri ise kontratların yüzde 11,7’sini kapsadı.

70 BİN ADET ARAÇ ALIMI VE 15-20 MİLYAR TL YATIRIM HEDEFİ

TOKKDER’in hazırladığı rapora göre, sektörün 2021 yılının ilk yarısında ödediği vergi tutarı toplamda 4.5 milyar TL’yi buldu. Araç alım tutarlarına baktığımızda, operasyonel kiralama sektörü olarak 2020 yılında 12,7 milyar TL’lik yatırım yapmıştık. 2021’in ilk altı ayında yaptığımız yatırım tutarı 8,7 milyar TL oldu. 2021 yılı bütününde geçen senenin üzerinde bir yatırım yapacağımızı ön görebiliyoruz. Eğer çip krizine bağlı bulunurluk sorunu ve pandemiye bağlı olumsuzluklar azalırsa yatırım tutarımız rahatlıkla 20 milyar TL’yi bulabilir. Bugünden bu iki negatif etkiyi tahmin etmek ise güç olur. Dolayısıyla yatırım tutarı 15 milyar TL ile 20 milyar TL arasında yaşanacak gelişmelere göre değişecektir. Diğer taraftan, sektör ilk altı ayda 33 bin 400 adet araç satın aldı. Eğer 20 milyar TL’lik alıma gittiğimizde bu rakamın 75 bin adetlere çıkması muhtemel. 15 milyar TL’yi dikkate aldığımızda ise 60 bin adet seviyelerinde kalabilir. Ancak ben 70 bin adetlik bir potansiyelimiz olduğunu yani yılı 70 bin adetlerde kapatacağımızı öngörebiliyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir