GüncelOto TeknolojiOtoname Özel

Otomotivde rekabet elektriklenecek

Otomotiv endüstrisi devrim niteliğinde bir dönüşümün eşiğinde. Tüm dünyada elektrikli ulaşım modelleri hızla yaygınlaşırken, yakın gelecekte pek çok gelişmiş ülke, fosil yakıtlı araçları yollardan tamamen kaldıracak.

ELEKTRİKLİ otomobillerin sayısı her geçen gün artıyor. Bu araçlar, hem çalışma prensibiyle hem de sürüş şekliyle alışkın olduğumuz araç deneyiminden çok farklılar. Son dönemde yaşanan akaryakıt krizi nedeniyle tüketicilerin elektrikli araçlara ilgisi artarken, piyasaya çıkan yeni modeller ve düşen maliyetler satışlara da olumlu yansıyor. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) verilerine göre, 2015 yılında 86 olan elektrikli araç modeli sayısı 2020’de 368’e çıktı. En fazla modele ve en büyük pazara sahip ülke Çin olurken, bunu model sayısının iki katına çıktığı Avrupa takip etti. Daha fazla model çeşitliliği elektrikli araç satışlarını da olumlu yönde etkiledi. Küresel otomotiv veri ve pazar eğilimleri alanında araştırmalar yapan JATO Dynamics’in verilerine göre, ağustosta Avrupa’da satılan elektrikli ve hibrit araçların sayısı ilk defa dizel araçların sayısını aştı.

ELEKTRİKTE YOĞUN REKABET YAKIN

Elektrikli araçların kullanımının yaygınlaşmasında önemli altyapı yatırımlarından biri olan batarya üretiminde ise dünyanın en büyük otomobil üreticileri arasında yoğun bir rekabet yaşanıyor. Toyota 2030’a kadar batarya üretimi için 13.5 milyar dolarlık yatırım yapacağını açıklarken, Ford, Güney Koreli ortağı SK Innovation ile ABD’de 3 batarya fabrikası ve elektrikli kamyonet montaj tesisi kurmak için toplamda 11.4 milyar dolarlık yatırım planladığını duyurdu. Son olarak Stellantis ve LG Energy Solution da, lityum iyon batarya tesisi yatırımı için 30 milyar avroyu aşacak yatırım planı için mutabakat anlaşması yaptığını açıkladı.

ALGI ELEKTRİKLİYE DOĞRU DEĞİŞİYOR

Rystad Energy Kıdemli Başkan Yardımcısı Marius Kluge Foss, son 10 yılda lityum-iyon bataryalarda süregelen maliyet düşüşlerinin elektrikli araçları her gün daha makul hale getirdiğini söyledi. Foss, elektrikli araç modellerindeki istikrarlı artışın erişilebilir bir pazar yarattığını belirterek, “Her yeni modelin pazara girmesi, piyasadaki diğer modellerin de genel özelliklerinin gelişmesini teşvik ediyor. Bunların başında artan menziller ve şarj hızları geliyor. Tüm bu gelişmeler, elektrikli araçlara yönelik genel algıyı da değiştiriyor. Çünkü fiyat, menzil ve şarj konuları insanların elektrikli araçlara geçişte karşılaştıkları en büyük engeller” ifadesini kullandı.

TÜRKİYE’DE GÖZLER TOGG’DA

Türkiye’de de dünyaya paralel elektrikli araçlara yönelik eğilim hızla artarken, araç parkındaki elektrikli sayısı ise şarj altyapısı nedeniyle daha yavaş ilerliyor. Gözler Türkiye’nin Otomobili’nde… TOGG’un ilk otomobilinin üretim bantlarından inmesi ve yollarla buluşmasıyla birlikte sürecin hızlanacağı ve altyapının ülke çapına yaygınlaşacağı tahmin ediliyor.

ELEKTRİKLİ DÖNÜŞÜM ULAŞIMIN HER ALANINDA

Çevre, iklim değişikliği ve küresel karbon emisyonu, elektriklileşmenin, elektrikli dönüşümünün sadece otomobilde değil bütün ulaşım alanlarında hızla gerçekleşeceğini ortaya koyuyor. 2019 yılında ticari havacılık operasyonlarının neden olduğu küresel karbon emisyonu, 2013 yılından bu yana yüzde 29’luk bir artışla toplamda 918 milyon tona ulaştı. Bu toplam emisyonun 780 milyon tonuna, yani yüzde 85’ine yolcu taşımacılığının neden olduğu düşünüldüğünde taşımacılığın karbonsuzlaştırılması, iklim değişikliğiyle mücadele ve daha sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek adına oldukça kritik bir adım.

HAVADA ABB VE LİLİUM GÜÇ BİRLİĞİ

ABB E-mobilite ve bölgesel elektrikli havacılıkta dünya lideri Lilium’un yüksek hızlı bölgesel havacılık ağı için şarj altyapısı sağlamaya ve 2024’te bu altyapının ticari lansmanını yapmaya yönelik planlarını duyurdu. Lilium, Florida, Almanya ve Brezilya’da ağlar oluşturmayı planladığını açıkladı. Anlaşma kapsamında ABB, elektrikli havacılıkta ihtiyaç duyulan sefer hızını sağlamak adına gereken MegaWatt hızlı şarj altyapısının geliştirilmesi, denenmesi ve tedarikini üstlenecek. Bataryaları yaklaşık 30 dakika içerisinde tamamen, 15 dakika içerisinde ise yüzde 80’e kadar şarj edecek şekilde tasarlanan ABB şarj noktaları, Lilium’un küresel vertiport ağının dört bir yanında her gün uçak başına 20-25 seferi mümkün kılıyor. Yedi koltuklu Lilium jetinin ilk etapta 250 km menzile ve saatte ortalama 282 km hıza ulaşması bekleniyor.

ELEKTRİKLİ ARAÇ SERVİS SEKTÖRÜ DE GELİŞİYOR

Hızla büyüyen elektrikli araç pazarının ihtiyaçlarına paralel, bu alanda hizmet veren sektörleri de bu yeni dönüşüme hazırlanmaya zorluyor. Michelin Grubu çatısı altında Türkiye’nin 54 ilinde yer alan 156’ya varan servis noktasıyla profesyonel lastik ve araç bakım hizmeti veren Euromaster, Türkiye’de pazarı hızla büyüyen hibrit ve elektrikli araçlara yönelik sunduğu hizmeti ve bu yöndeki servis ağını yaygınlaştırmaya devam ediyor.  Euromaster bu kapsamda hibrit ve elektrikli araçların bileşenleri ve parça özelliklerinden bakımlarının nasıl yapılması gerektiğine kadar bayilerine detaylı bir eğitim programı başlattı. Eylül 2021’de TS 12047 sertifikasına sahip İstanbul’daki bayilerine eğitimler veren ve eğitim konusunda E-Autotrek şirketi ile birlikte hareket eden Euromaster, yıl sonuna kadar Ankara ve İzmir’deki bayilerinin de eğitimlerini tamamlamayı planlıyor.

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir