Filo Kiralama/İkinci ElGüncelTicari Araçlar

OYDER rotayı 2.El’e çevirecek

OYDER Başkanı Dr. Altuğ Erciş, ikinci el pazarında büyük bir potansiyel olduğunu belirterek, “Avrupa’da bayilerin toplam satışlarının yüzde 48’ini 2. el araçlar oluştururken,  ülkemizde bu oran yalnızca yüzde 2. Bu yüzden yeni dönemde 2. El en önemli gündemimiz olacak” dedi.

OTOMOTİV Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Başkanı Dr. Altuğ Erciş, Olağan Gelen Kurul toplantısında başkanlığa seçilmesinin ardından, ilk kez basın mensuplarıyla bir araya geldi. Başkan Dr. Altuğ Erciş, gerçekleştirilen basın buluşmasında değerlendirmeler yaptı ve OYDER’in gelecek vizyonunu aktardı.

Türkiye’de otomotiv sektörünün tüketiciler ile iletişimini sağlayan, tüm otomotiv yetkili satıcılarını temsil eden tek sivil toplum kuruluşu olarak, OYDER’e bu dönemde büyük görev ve sorumluluklar düştüğünün altını çizen Erciş, “Otomotiv, Türkiye’de lokomotif sektörlerin başında geliyor. Katma değeri çok yüksek ve son derece dinamik olan sektörümüzü, geleceğe nasıl taşıyacağımız konusu gündemimiz ilk maddelerinin başında geliyor” dedi.

OYDER Başkanı Dr. Altuğ Erciş

‘2. ELDE BÜYÜK BİR POTANSİYEL VAR’

Bugün sektörün birçok olumsuz gelişmeyle karşı karşıya geldiğini ifade eden Erciş, “Pandemiyle birlikte başlayan bulunurluk, ÖTV matrahları, vergilendirme, yüksek kurlar, yüksek enflasyon ile birlikte alım gücünün azalması gibi bir dizi olumsuz konuyla karşı karşıyayız. Tüm bu gelişmeler, bayilerin 2. el araç satışlarına yönelmesi gerekliliğini ortaya çıkarıyor. Avrupa’da bayilerin toplam satışlarının yüzde 48’ini 2. el araçlar temsil ederken, ülkemizde bu oran yalnızca yüzde 2 seviyesinde kalıyor. Burada yüksek bir potansiyel olduğunu görüyoruz ve 2. eli de kendi içerisinde ayırıp, özel olarak yetişmiş istihdamıyla işimizin ana motoru gibi görmeliyiz. Bayilik sisteminde başarılı olmanın en büyük anahtarı bu. Yetkili satıcılık sistemini ayakta tutmak için tıpkı ABD ve Avrupa’da olduğu gibi 2. el satışlarını kendi bünyemizde yapmak en önemli unsur olacaktır” diye konuştu.

Mevcut durumda yetkili satıcıların sıfır araç yatırımına konsantre olduğunu ifade eden Erciş, ”Genel tabloya bakıldığında bayiler şimdiye kadar Türkiye’de ikinci el yatırımını pas geçmiş olsa da, önümüzdeki dönemin en önemli başlıklarından biri bu olacaktır. Bayiler şu anda 1.5 milyon araç satacak potansiyele sahipler ve mevcut koşullar yetkili satıcıların bu kadar adette sıfır araç satmasına imkan vermiyor. Gelecekte yetkili satıcıların cirolarının yüzde 40-45 oranında ikinci elden gelmesini bekliyoruz. İşte bu yüzden ikinci ele önem vermemiz gerekiyor” dedi.

‘2. EL PAZARINA OLUMLU YANSIMALARI OLACAKTIR’

Yetkili satıcıların ikinci el araç satışına odaklanmalarının pazara olumlu yansımaları olacağının altını çizen Erciş, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’de 7 milyona yakın bir ikinci el pazarı bulunuyor. Yetkili satıcıların uzmanlıklarını 2. el pazarında da ortaya koyması, hem pazar hem de tüketici açısından olumlu karşılanacaktır. İkinci el pazarını bir fırsat olarak gören otomotiv perakendecileri olarak, ikinci el satış oranını en az Avrupa seviyesine getirmeyi hedefliyoruz.”

Mevcut koşullarda perakende müşteri talebinde bir azalma görülmediğini ifade eden Erciş, “Şu anda bekleyen bir filo talebi var ama aynı zamanda bekleyen bir perakende talebi de bulunuyor. Pandeminin ardından yaşanan tedarik problemi devam ediyor. Araç geldiği zaman öncelikle perakendeye satılıyor, çünkü buradaki karlılık daha yüksek. Ancak henüz perakende talebini doyuracak kadar araç tedariği elde edilmiş değil. Genel tablo, perakende ağırlıklı olarak gerçekleşiyor” dedi.

‘DİJİTAL DÖNÜŞÜM TEHDİT DEĞİL, FIRSAT’

Dijitalleşmenin yetkili satıcılar için tehditten çok fırsatlar barındırdığını vurgulayan OYDER Başkanı, “Pandemiyle birlikte tüketicilerin alışverişteki davranışları ve alışkanlıkları değişti. O yüzden bayilik teşkilatı da mutlaka dijitalleşecek. Dijitalleşmeyi bir fırsat olarak değerlendirmeliyiz. Z kuşağı dijital dönüşümüne öncülük yapacak” dedi.

‘DAHA ÇEVRECİ BİR VERGİ SİSTEMİ OLUŞTURULMALI’

Vergi sisteminde ve ÖTV matrahlarında değişim beklentisi olduğunu belirten Erciş, şunları söyledi: “Vergi konusunu çok net biçimde her ortamda ifade ediyoruz. Bununla ilgili önümüzdeki süreçte de ortak çalışmalarımız olacak. Ülkemizde otomotiv sektörü ve araç sahipleri adına oldukça dezavantajlı bir durum söz konusu. Bizim kanunlarımız açısından yakın olduğumuz AB ülkelerindeki vergi sisteminde ÖTV’ye benzer bir vergi yok. Sadece bizdeki KDV’ye denk gelen bir vergilendirme sistemi uygulanmakta. Aynı zamanda bugün ÖTV matrahlarının güncellenmesi, gerek yetkili satıcıların gerekse de halkımızın en büyük beklentisidir. Daha çevreci ve çağa uygun bir vergi sistemi oluşturulması gerekiyor. Motor hacmi ve fiyat bazında uygulanan vergi sistemimiz hem karmaşık hem de emsal ülkelerin sisteminden oldukça farklı. Bu sistem değişikliğinin ülkemiz otomotiv sanayisinin de zarar görmeden tüm taraflar için en uygun ve çağdaş bir sisteme dönüştürülmesi gereklidir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir