GüncelOto TeknolojiTicari Araçlar

Tedarikçilerde iyileşme beklentisi

TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Albert Saydam, pandeminin yanı sıra gündemdeki birçok probleme rağmen, tedarik sanayinde genel anlamda bir iyileşme beklentisi olduğunu belirterek, “İhracatta da 32 milyar dolar çizgisine yeniden yaklaşacağımızı düşünüyorum” dedi.

TAŞIT Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği’nin (TAYSAD) yeni Yönetim Kurulu Başkanı Albert Saydam, pandeminin yanı sıra gündemdeki birçok probleme rağmen, tedarik sanayinde genel anlamda bir iyileşme beklentisi olduğunu söyledi.

Bir önceki dönemin Başkanı Alper Kanca’nın da katıldığı online basın toplantısında konuşan TAYSAD Başkanı Albert Saydam, hem derneğin 9’uncusunu gerçekleştirdiği “Etki Analizi” araştırma sonuçlarını paylaştı, hem de gündeme ilişkin soruları cevapladı.

Saydam, “Gündemdeki birçok probleme rağmen 2021 senesinde 2020’ye göre bir iyileşme bekleniyor” dedi. Saydam, iyileşmenin, pandeminin ilk günlerinde söylenen “2019’u 2021’de yakalarız” söyleminden biraz uzak olduğunu belirterek, “Küresel anlamda daha uzun vadeli tahminlere bakıldığında daha kötümser bir tablo var. Dünyada 100 milyon adetlik üretime ulaşılmasıyla ilgili tarih ötelenmekte. Son 3 yılda dünya, Avrupa ve ülkemizde üretim daralmış durumda. Bu sene 2020 yılına göre ortalama yüzde 13’lük bir küresel büyüme bekleniyor. Bu da 87,2 milyon adetlik bir üretime tekabül ediyor. Avrupa’nın da aynı şekilde yüzde 14 oranında üretimde büyüyeceği ve 19,4 milyon adet üretim gerçekleştireceği tahmin ediliyor. Türkiye ise Avrupa’dan üretim ve satış anlamında pozitif olarak ayrışıyor. Özellikle ağır vasıtadaki artış bizi umutlandırıyor. Sektör tahminlerine göre ülkemizin bu yıl geçtiğimiz yıla göre yüzde 10 büyüyerek 1,1 milyon adetlik üretime imza atması bekleniyor” diye konuştu.

‘ÇİP KRİZİ ÜÇÜNCÜ ÇEYREKTE AŞILABİLİR’

Çip krizi ile otomotiv sektörünün başına gelen deyim yerindeyse pişmiş tavuğun başına gelmedi. Pandemiyle başlayan krizler silsilesi çip, yangın, deprem ve kuraklık sektörü derinden vurdu. Sadece Gebze OSB’de bulunan birçok sanayici tedarik krizi yüzünden fabrikaların kapısını açmıyor. TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Albert Saydam, “Çip krizi ve farklı nedenlerle tesislerin otoparkları bile bomboş kimse yok. Silisyum ham maddesi var. Bununda kaynağı Çin’de Çin maliyet kaynaklı pandemi dolayısıyla çalışamıyor. Bu yüzden sorun yaşanıyor. Öte yandan bir de Çin çelik ihracatını azaltacağın söyledi. Bu da etkili olacak yan sanayi sektörüne. Tüm bu olumsuzluklar birleştiğinde çip krizinde de üçüncü çeyreğin aşılabileceği görülüyor” dedi.

‘İHRACATTA 32 MİLYAR DOLAR ÇİZGİSİNE YENİDEN YAKLAŞACAĞIZ’

Saydam, bu sene, tedarik sanayisinin toplam ihracatını 11,5 milyar dolar olarak revize ettiklerini,  belirterek, şunları söyledi: “İhracat tarafına baktığımızda Türkiye’nin Ocak-Mart döneminde bir önceki yılın aynı döneminde gelirlerini (7,6 milyar dolar) yüzde 10,3 artırdığını görüyoruz. Tedarik sanayisinin ihracatı ise yüzdesel anlamda daha da fazla. Buna göre, Ocak-Mart döneminde tedarik sanayisinin ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17,1 artarak 2,9 milyar dolar seviyesine ulaştı. Biz tedarik sanayisi olarak çeşitli ürünlere ve çeşitli ülkelere ürün verdiğimizden dolayı ana sanayi üreticilerinden daha az etkilenebiliyoruz. Sıçramalarımızı da bu bağlamda daha çok yapabiliyoruz. Bu sene, tedarik sanayisinin toplam ihracatını 11,5 milyar dolar olarak revize ettik. Tahmin ediyorum ki 19 ila 20 milyar dolar arasında da ana sanayi ihracatı gerçekleşecek. Sonuç olarak, 2021’de 31,5 milyar dolarlık ihracata ulaşarak iki sene önceki 32 milyar dolar çizgisine yaklaşacağız. Tabi bunda parite ve emtialardaki fiyat artışının da etkisi var.”

‘ÜRETİCİLERİN ANİ DURUŞ-BAŞLANGIÇ KARARLARI BİZLERİ ZORLUYOR’

Otomotiv sektöründe planlamanın önemine değinen Saydam, “Tedarik sanayisinin yüzde 66’sı ana sanayilerin kısa-uzun vadeli planlamalarını paylaşmasını en büyük beklenti olarak görüyor. Çünkü, planlama otomotivde çok önemli. Duruş ve kalkışlar yerine orta hızda bir üretim yapmak bizim açımızdan kritik. Örneğin, bir hafta önce Ford Otosan’ın duyurduğu duruş kararı bizim için biraz sürpriz oldu. Tabi ki, durum Ford Otosan için de artık yönetilemez durumdaydı ki böyle bir karar almak zorunda kaldılar. Bu sadece Ford Otosan özelinde değil, diğer tüm üreticilerin ani duruş veya başlangıç kararları bizleri zorluyor” dedi.

TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Albert Saydam

‘GELECEK PLANLADIĞIMIZDAN ÖNCE GELDİ’

“Yeni dünya düzeninde bütün bilinenler değişti” diyen Albert Saydam “Avrupa’dan bir randevu almak bir telekonferans yapmak için otomotiv yöneticilerinden 1 ay öncesinden randevu alıyordunuz. Şu anda öyle ki anında arıyorlar veya aradığımızda anında cevap veriyorlar. Planlama dedik ya planlama sonuçta zaman dilimlerinden oluşuyor, eskiden bu zaman dilimleri takvim haftası diye telaffuz edilirdi. Şimdi artık saniye, o an itibariyle veya dakikalar, saatler üzerinden konuşuyoruz. 100 senedir alıştığımız her şey hızla değişiyor, gelecek planladığımızdan önce geldi” diye konuştu.

‘TEDARİK SANAYİ DE DEĞİŞMEK ZORUNDA’

Elektrikli araç üretimleri tarafına da değinen Saydam, değişimden söz etti. Saydam şunları söyledi: “Ford Otosan’ın yeni tip Transit, yeni ticari araç üretimiyle ilgili bir yatırımı olacak. Haydar Yenigün ile OSD olarak 2019’da konuşmuştuk ve o zaman tedarik sanayinden beklentilerini paylaşmıştı. Toplantıda da Haydar Bey’e söyledim, o toplantıda Haydar Bey dijitalleşme, elektriklileşmeden bahsediyordu, ben şirketim veya TAYSAD’dakiler ne yapmalı diye düşünüyorum ama aklımın bir yerinden de “Peki ana sanayi ne yapıyor?” diyorum. Onlar daha çok dijitalleşmeye yoğunlaşıyorlar, nedir; bayi ağının dijitalleşmesi, servisin dijitalleşmesi ama elektrikli araçta ne yapılıyor mesela demiştim. Biliyorsunuz Mart ayında uzun zamandır beklediğimiz yatırımla ilgili açıklama yapıldı. Benim dönemime denk geldi, otomotiv tedarik sanayi değişmek zorunda. Şu anda 467 üyemiz var ve bu büyüklükle gurur duyuyoruz, güç alıyoruz. Bu büyüklüğü koruyabilmemiz için değişmek zorundayız. Şu an pandemi dolayısıyla virajda herkes hız kesti. Bizim de bu virajda onları yakalamamız gerekiyor.”

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir