Genel

‘2023 belirsizlikler yılı olacak’

Otomotiv sektörünün 11 aylık verilerini ve sektörle ilgili öngörülerini paylaşan OSD Başkanı Cengiz Eroldu, “2022’yi yılbaşında açıkladığımız öngörülerimizin biraz altında kapatıyoruz. Ancak 2023 öngörülmesi, belirsizliklerle dolu bir yıl olacak” dedi.

OTOMOTİV Sanayii Derneği (OSD) Ocak-Kasım verilerini açıkladı. Yılın ilk 11 aylık döneminde toplam üretim bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6 artarak 1 milyon 210 bin 331 adet olarak gerçekleşti. Geçen yılın ilk 11 ayına göre artıya geçen otomobil üretimi ise 717 bin 368 adet olarak gerçekleşti. Ocak-Kasım döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, toplam otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 5 oranında artarken, otomobil ihracatındaki artış yüzde 0,4 olarak gerçekleşti. Bu dönemde, toplam ihracat 876 bin 187 adet, otomobil ihracatı ise 509 bin 364 adet düzeyinde gerçekleşti.

OSD Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu

‘2023 ÖNGÖRÜLMESİ ZOR BİR YIL OLACAK’

Türkiye otomotiv sanayisine ait 11 aylık verileri yazılı açıklamayla değerlendiren OSD  Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu, birçok sorunun bir arada yaşandığı bir yılı geride bırakmaya hazırlandıklarını belirterek, “2022, en önemli ihraç pazarımız olan Avrupa’da ve küresel seviyede etki yaratan birçok zorlu etkiyi eş zamanlı yaşadığımız bir yıl oldu. Mikroçip darboğazı etkileri başta olmak üzere tedarik zinciri sorunları devam ederken, küresel enflasyon ile birlikte ihraç pazarlarında talep daralması yaşadık. Ukrayna-Rusya savaşı enerji arzı ve güvenilirliği ile çeşitli hammadde bulunurluklarını olumsuz etkiledi.

Ekim ayında paylaştığımız 2022 yıl sonu öngörülerimiz, Ocak ayındaki öngörülerimize paralel seviyede; 1,04 – 1,10 milyon adet ihracat ve 1,38 – 1,47 milyon adet üretim idi. Bugün itibariyle baktığımızda yılı kabaca 1 milyon adet ihracat ve 1,36 milyon adet üretim ile kapatmayı öngörüyoruz” dedi.

‘SEKTÖRÜN REKABETÇİLİĞİ KORUNMALI’

2023 yılına ait global ve Türkiye özelindeki öngörülerini de paylaşan OSD Başkanı Eroldu şu ifadeleri kullandı: “2023 yılı öngörülmesi zor, belirsizliklerle dolu bir yıl olacak. Ekim ayından açıklanan IMF Dünyanın Ekonomik Görünümü Raporu’nda 2023 yılı ekonomik büyüme beklentisini yüzde 2,9’dan yüzde 2,7’ye düşürdü. Rapora göre gelecek yıl yüksek enflasyon, ekonomik büyüme sorunları, Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü savaş ve Kovid-19 salgınının ekonomi üzerindeki ağır baskının devam edeceği tahmin ediliyor.

Otomotiv sanayi yapısı gereği uzun vadeli planlama ve birçok farklı senaryoyu dikkate alarak faaliyetlerini sürdürmek zorunda olan bir sanayi kolu. Küresel raporlar önümüzdeki birkaç yılın da zorlu olacağını öngörüyor. Bu dönemi en iyi şekilde geçirmemiz için iç pazarın potansiyelini ortaya çıkaracak ortamın sağlanması, ihraç pazarlarının çeşitlendirilmesi ve mevcut ihraç pazarlarımızda rekabetçiliğimizin korunmasına özen gösterilmesi önem taşıyor.”

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir