GüncelHibrit/Elektrikli AraçlarOto Teknoloji

‘2. el elektrikli araç alırken çarpılmayın!’

İkinci el elektrikli araç alacakları uyaran Pilot Garage Genel Koordinatörü Emre, “Bataryası hasarlı bir aracın onarım maliyeti çok yüksek olur. İkinci el elektrikli araç satın alırken çarpılmayın” dedi.

DÜNYADA olduğu gibi Türkiye’de de yüzde 100 elektrikli otomobil satışları, Togg’un SUV modeli T10X’in de seri üretime başlamasıyla artmaya devam ediyor. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği’nin (ODMD) açıkladığı verilere göre, bu yılın ilk 8 ayında elektrikli otomobil satışları yüzde 597,3 artışla 22 bin 891 adete ulaştı. Elektrikli otomobiller, yılda yaklaşık 8 milyon satış adedine ulaşan ikinci el araç pazarında yerine alırken, tüketiciler ‘Ekspertizi yapılacak mı? Nelere dikkat edilmeli?’ gibi soruların cevabını aradı.

‘ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLER DE EKSPERTİZE GELMEYE BAŞLADI’

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Pilot Garage Genel Koordinatörü Cihan Emre, “Elektrikli otomobillerdeki yüksek tork sebebiyle lastik, fren ve süspansiyon elemanları çabuk aşınabilir. Bu parçaların mutlaka kontrol edilmesini, ardından aracın lifte kaldırılarak pilin fiziki durumunun kontrolünün sağlanmasını önerdi. Yerli otomobilimiz dahil elektrikli araçlar ekspertiz noktalarımıza sıklıkla uğramaya başladı. Bu araçlarda en önemli aksam batarya, batarya da tam aracın altında konumlanıyor. Şiddetli bir alt darbe pilin fiziksel durumunu bozuyor” dedi.

Pilot Garage Genel Koordinatörü Cihan Emre

Özel elektronik tespit cihazları ile elektrikli araçların kilometre tespitinin yapıldığını ve yapılan kilometreyle, ilk günden bu yana gerçekleştirilen şarjın birbirini tutup tutmadığına bakıldığını söyleyen Emre, “Şarj ömrü tıpkı telefonlarda olduğu gibi zaman içerisinde kısalıyor. Çok kilometre yapmış bir elektrikli aracın otomatikman pil sağlığı da düşer. Pilin değişimi ise gerçekten çok maliyetli. Bu yüzden elektrikli araçların da ekspertiz işlemlerini önemsiyoruz. İkinci el elektrikli araç alacaksanız, tabiri caizse çarpılmayın” diye konuştu.

RADAR VE LİDAR SİSTEMLERİ MUTLAKA KONTROL EDİLMELİ

Elektrikli araçların deneysel bir yönü de olduğunu, birçok adaptif güvenlik sistemiyle donatılabildiğini ifade eden Emre, “Bu sistemler kazalarda zarar görebiliyor. Otonom, yarı otonom sürüş sistemleri gibi birçok radar ve lidar kullanan gelişmiş sistemler hasar sonrası doğru tamirat ve kalibrasyona ihtiyaç duyar. Bu donanımların doğru çalışıp çalışmadığı da kontrol edilirse alıcıların kafası rahat eder, önemli masraflardan kurtulmuş olurlar” değerlendirmesinde bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir