Filo Kiralama/İkinci ElGüncelHibrit/Elektrikli AraçlarLansman/Yenilik

‘2. Elde tedbirler, işe yaradı devam etmeli’

İkinci el piyasasındaki fiyat dengesizliklerinin haksız kazanç ve vergi kaybına yol açtığını söyleyen MAİS AŞ. Genel Müdürü Dr. Berk Çağdaş, “Yılın ilk 6 ayında satışların yüzde 45’i spekülatif amaçlı gerçekleşti. Bunların çoğu 15 gün içinde ikinci ele düşüyor. Bu sebeple Ticaret Bakanlığı’nın son dönemde almış olduğu tedbirler bayağı işe yaradı, denetimler devam etmeli” dedi.

Mehmet Emin AVCI-Muğla

OTOMOTİV sektörü elektrikli modellere yönelirken, özellikle ekonomik elektrikli modellerde rekabetin büyük olması bekleniyor. Bu modellere en son eklenen ise Muğla’da lansmanı gerçekleştirilen Dacia Spring oldu. Yine sıra dışı bir lansmana imza atan OYAK Grubu şirketlerinden MAİS AŞ, Türkiye’nin “en ulaşılabilir elektrikli modeli” olarak lanse ettiği Dacia Spring, satışa çıktığı 7 Temmuz’dan bu yana yaklaşık 400 adet satılırken, yoğun ilgi gören aracın bu yıl 2 bin 500 adetlik satışa ulaşması hedefleniyor.

Dünya lansmanıyla beraber kısa sürede en popüler elektrikli modellerden biri haline gelen yeni Dacia Spring, ay sonuna kadar lansmana özel 875 bin TL fiyat ve tek donanım seçeneği ile satışa sunulacak.

Markanın ilk şehirli tam elektrikli olan ve ‘Elektriklide Sıra Herkeste’ mottosuyla Türkiye’de satışa çıkan yeni Spring, 65 beygir gücünde ve ortalama 220 km kadar menzil sunarken, şehir içinde 310 km menzile ulaşabiliyor. Tek donanım seviyesiyle satışa çıkan elektrikli Spring, bagaj hacmi 290 litre. DC (hızlı şarj) tipi şarjla 1 saatten az bir sürede yüzde 80 şarja ulaşıyor.

MAİS AŞ Genel Müdürü Dr. Berk Çağdaş

YIL SONU HEDEFİ 2 BİN 500 ADET SATIŞ

Yeni Dacia Spring ve otomotiv pazarıyla ilgili basın mensuplarını sorularını yanıtlayan MAİS AŞ Genel Müdürü Dr. Berk Çağdaş, “Elektrikli otomobil deneyimini herkes için ulaşılabilir kılma hedefi ile yeni Dacia Spring’i kullanıcılarla buluşturduk. Türkiye’nin ‘en ulaşılabilir elektrikli modeli’ olarak lanse ettiğimiz Dacia Spring, satışa çıktığı 7 Temmuz’dan bu yana yaklaşık 400 adet satıldı. Yoğun ilgi gören aracın bu yıl 2 bin 500 adetlik satışa ulaşmasını hedefliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

‘ALIMLARIN YÜZDE 45’İ SPEKÜLATİF AMAÇLI’

Otomotiv pazarında ocak-haziran dönemini değerlendiren Çağdaş, “Ekonomik beklentiler, kurların yükselmesi, daha da yükselecek olması, faizlerin artması, tüketici kredilerinin oldukça kullanması zor hale gelmesi gibi beklentilerimiz zaten vardı. Yani ekonomik istikrar programının uygulanması birtakım tabii zorlukları da beraberinde getiriyor. Bu özellikle ocak-haziran döneminde bakıldığında satışların yüzde 40-45’inin spekülatif amaçlı alımlardan kaynaklı olduğunu net olarak söyleyebilirim” açıklamasını yaptı.

‘HAKSIZ KAZANCA VE VERGİ KAYBINA YOL AÇTI’

İkinci el araç piyasasıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Çağdaş şunları söyledi: “Özelikle fiyat dengesizlikleri hem haksız kazanca hem de vergi kaybına yol açtı. Bunun için bir takım girişimlerimiz oldu. Çünkü bu haksız kazanç bir anlamda. Çok ciddi de bir vergi kaybıydı. Bu sebeple Ticaret Bakanlığı’nın son dönemde almış olduğu tedbirler bayağı işe yaradı. İkinci el piyasasının rehabilite edilmesi lazım ve ikinci el araç ticareti yapanların çok ciddi ve dikkatli bir şekilde gözden geçirilmesi lazım.”

‘YILIN KALANINDA TALEP FAZLASI OLMAZ’

Otomotiv pazarında yılın ilk altı ayında yaklaşık 556 bin araç satıldı” diyen Çağdaş, “Acaba 2023’te bir milyonu geçer mi? diyenler var. Hatta bir buçuk milyon yönünde söylentiler var. Ben bunlara çok katılmıyorum. Fakat, sıfır araç temininde zorluklar yaşanması, enflasyonist baskılar sebebiyle fiyat artışlarının ikinci el yoluyla ciddi bir kazanç kapısı elde edilmek istenmesi vesaire gibi unsurlar, yılın ikinci yarısı özellikle eylülden sonra çok etkili olmayacaktır. Yani bir miktar stok oluşmaya başlaması durumu, bayilerde de distribütörlerde de yaşanacaktır. Dolayısıyla ben ikinci yarı yılda birinci yarı yıl gibi bir talep fazlasının olacağını zannetmiyorum.”

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir