GüncelSürüş İzlenimiTicari Araçlar

Şimdiye kadarki ‘en güçlü Ranger’

SINIFINDAKİ benzersiz ve rakipsiz özelliklerle çıtayı iyice yükselten yeni Ford Ranger’ın en güçlü versiyonu Raptor, 2.0 litrelik EcoBlue motoru ve 10 ileri otomatik şanzımanı ile testimize konuk oldu. 213 HP güç ve 500 Nm tork’la rakipleri ile benzer güç üreten model, sahip olduğu vites kutusu ile onlardan ayrılıyor. Ford Ranger Raptor, bu özellikleriyle 2020 Uluslararası Pick-up Ödülü’nü kazandı.

AGRESİF ARAZİ TASARIMI

Ranger Raptor, canlı renkler ve modele özgü çıkartmalarla genel anlamda agresif ve dinamik bir tasarıma sahip. Yeni ön ızgara yüksek performanslı HID Bi-Xenon farların arasındaki boşluğu tamamen dolduruyor. Zorlu çöl kullanımlarını destekleyecek şekilde tasarlanan ve LED sis farlarıyla tamamlanan ön tampon tasarımıyla araç gövdesindeki hava akımını optimize ediyor.

Çamurluklar off-road kullanımında, uzun süspansiyon yollarından ve devasa lastiklerden zarar görmeyecek şekilde tasarlandı. Yan basamaklar asfalt dışı yollarda oluşması muhtemel kum, çamur ve kar spreyini önlemek üzere tasarlanmış. Arazi kabiliyetiyle ön plana çıkan Raptor’un yaklaşma açısı 32.5 derece. Raptor, sıradan bir Ranger Wildtrak modeline göre 50 mm daha yüksek, ayrıca gövde toplam 281 mm yüksekliğe sahip. 850 mm derinliğe kadar sorunsuz su geçişi yapabiliyor.

Kapı altında bulunan döküm basamaklar inip-binme sırasında kolaylık sağlarken darbelere karşı da koruma sağlıyor. Arka tamponun altında bulunan bar, römork çekmek için elektrik soketi ve römork bağlantılarını standart olarak sunuyor. Ayrıca yüksek yapısı ve Raptor’un genel tasarımına göre daha ince olan arka tampon sayesinde 25 derecelik uzaklaşma açısı sunabiliyor.

ERGONOMİK VE SPORTİF İÇ MEKAN

Ford Performance DNA yaklaşımı kaliteli işçilik, uyumlu renkler ve dayanıklı malzemelerle bezenen iç mekânda da kendini gösteriyor. Kaliteli deri ve süet karışımı spor koltuklar kullanılan malzeme ve uygulanan tasarımla vücudu sıkıca kavrarken özel çift katmanlı dolgu malzemesi hızlı off-road sürüşlerinde konforlu bir oturum sunuyor. Direksiyon arkası vites kulakçıkları ve direksiyondaki yarış çizgisi ilk dikkat çeken detaylar.

Koltuklar her ne kadar yanal destekleri ve baldır destekleri yüksek olsa da fazlasıyla konforlu ve ergonomik. Elektrikli sürücü koltuğu ile sürüş pozisyonunuzu ayarlamak çok kolay ve kontrollere alışmak fazla zaman almıyor. 8 inç dokunmatik multimedya ekranı, Apple Car Play ve Android Auto uygulamalarını destekliyor. Isıtmalı ön ve arka cam, geri görüş kamerası, soğutmalı orta konsol, yağmur sensörü ve far sensörü gibi işleri kolaylaştıran donanımlar standart olarak sunuluyor. 2 adet USB, 2 adet AUX, 220 V priz ve SD kart girişleriyle kabindeki yaşamı daha da kolaylaştırıyor.

KOLAY AÇILIP-KAPANAN BAGAJ KAPAĞI

Gerçek bir yük taşıyıcısı olan Ranger Raptor, çeki demirine bağlı olarak 2.500 kg ile 4.635 kg arasında römork çekme kapasitesi sunarken 1.560 mm ile 1.575 mm ebatlarında kargo alanı bisikletten motosiklete ve jet skiye kadar birçok outdoor ekipmanını taşıyabiliyor. Kolay açılıp-kapanan bagaj kapağı özel mekanizmasıyla yüzde 66 daha az güç gereksinimi ile bagaj kapağını kolayca açma ve kapama imkanı sunuyor. Yeni Ranger Raptor, ayrıca 850 mm (85 cm) ile sınıfının en iyi su geçiş derinliğine sahip.

PERFORMANS VE SÜRÜŞ İZLENİMİ

Yeni Ford Ranger Raptor’da Ranger Wildtrack modelinde de kullanılan bi-turbo 2.0 litre EcoBlue motor görev yapıyor. Bi-turbo versiyonda her iki turbo besleme alt devirlerde yüksek tork üretimi için seri çalışıyor. Üst devirlerde küçük turbo devreden çıkarken büyük turbo yüksek güç üretimi için çalışmaya devam ediyor. Bu versiyon 213 Hp güç ve 500 Nm tork üretiyor ve üretmiş olduğu gücü F-150 Raptor modelinde de kullanılan yeni 10 vitesli otomatik şanzımanla tekerleklere iletiyor. Bu verilerle Raptor 0’dan 100 km/h’ye fabrika verisi olarak 10.5 saniyede çıkıyor. Son sürati ise 180 km/h. Daha geniş aralıklı oranlar ve şanzımanın değişen koşullara adapte olmasına izin veren gerçek zamanlı uyarlanabilir vites değişimleri gibi özellikler farklı sürüş koşullarında mümkün olan en iyi performans, yakıt verimliliği veya akıcı sürüş özelliklerini tesis etmeye yardımcı oluyor. Ford’un gerçek yaşam sürüş koşullarına göre tespit edilen verilerine göre bu versiyon 8,9 lt/100 km yakıt tüketiyor ve 233 gr/km CO2 emisyon salım değerine ulaşıyor. Arazideki sertliklerle başa çıkabilen Fox Racing süspansiyonlar, şehir içi kullanımlarda ise fazlasıyla konforlu bir sürüş sunuyor. Bunun en büyük etkeni ise arka takımda çok noktalı bağımsız Fox Racing süspansiyonların kullanılması. Ranger Wildtrak modelinden bir diğer fark olarak geliştirilmiş fren sistemi bulunuyor. Fren pedalında direkt olarak hissedilen bu durum güven veriyor.

PERFORMANS İÇİN FARKLI SÜRÜŞ MODLARI

2 çeker(2H), 4 çeker yüksek(4H) ve 4 çeker düşük(4L) çekiş modlarının yanı sıra menüde sunulan sürüş modları ayrıca ilgi çekiyor. Normal, Spor, Çim, Çakıl Taşı ve Kar, Çamur, Kum, Kaya ve Baja modu bulunuyor. Her amaca göre bir mod bulunuyor ve tam güçte korkusuz bir arazi performansı için Baja modu biçilmiş kaftan. Yokuş kalkış, yokuş iniş, arka diferansiyel kilidi gibi arazi donanımları ise zorlu şartlarda işinizi kolaylaştırmak için sizi bekliyor olacak.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir