GüncelHibrit/Elektrikli AraçlarTicari Araçlar

‘Avrupa pazarını Çin’e kaptırdık’

OSD Başkanı Cengiz Eroldu, “Çin, ilk defa 2022 yılında AB otomotiv ithalatında 1. sıraya yerleşti ki, orası bizim yerimizdi. Biz orada Türkiye olarak yerimizi Çin’e kaptırdık” dedi.
Mehmet Emin AVCI

OTOMOTİV Sanayi Derneği (OSD) Başkanı Cengiz Eroldu, İstanbul’da gerçekleştirilen basın toplantısında otomotiv sektöründeki duruma dair açıklamalarda bulundu. Eroldu, Türkiye’ye yönelik Çin etkisini değerlendirirken, “İlk defa 2022 yılında Avrupa Birliği otomotiv ithalatında Çinliler 1. sıraya yerleştiler ki orası bizim yerimizdi.  Biz orada Türkiye olarak yerimizi Çin’e kaptırdık” dedi. Küresel gündemin en önemli konularından bir tanesinin Çin’in son yıllarda ticari alanda gösterdiği atak politikaları olduğunu ve bunun otomotive çok boyutta etkileri bulunduğunu belirten Eroldu, “Hem Avrupa hem dünya açısından hem de ülkemiz açısından etkileri var. İçten yanmalı araçlardaki teknolojisi o kadar kuvvetli olmasa da elektrikli araç dönüşümü ile dünyadaki otomotiv sanayindeki kuvvetini arttırdı. Çin’in marka algısı da kuvvetleniyor. Daha önce Avrupalılar’ın hâkim olduğu bir Çin otomotiv pazarı vardı.  2022’den itibaren bunun yüzde 50-50 olduğunu görüyoruz. İleride Avrupalılar’ın belki Çin’den daha fazla çıktıklarını göreceğiz. İlk defa 2022 yılında Avrupa Birliği otomotiv ithalatında 1. sıraya yerleştiler ki orası bizim yerimizdi. Biz orada Türkiye olarak yerimizi Çin’e kaptırdık” diye konuştu.

‘ÇİN İLE REKABET EDEBİLİRİZ

Avrupa Birliği ve Türkiye’ye iş yapmak isteyen Çinliler’i yatırım yapmaya zorlayabileceğimize de değinen Eroldu, “Bu durumu sadece negatif olarak görmemek lazım, pozitif tarafı da var. Zira dünyada bir Çin gerçeği var. Buna gözümüzü kapatamayız. Çinlilerle bizim rekabete hazır olmalıyız. Çünkü Türkiye rekabetçi bir ülke. Makro değerlere baktığımız zaman Çin’le Türkiye arasında büyük bir uçurum yok. Yani dolayısıyla üretim anlamında rekabet ederiz. Fakat önemli olan burada gelip yatırım yapıp ülkenin gelişimine katkı sağlamaları lazım. Bizler nasıl otomotiv sanayi üyeleri olarak taşın altına elimizi koyduysak onların da koyuyor olması lazım. Türkiye’nin bir parçası olmaları bizi de geliştirecektir. Yani Çinli firmaların gelmesi birtakım teknoloji transferini de getirecek. Buradaki tedarikçi parkını da iyileştirecek. Yani Türk otomotiv sanayini daha da güçlendirecektir. Bundan da kimsenin çekinmemesi lazım.” değerlenlendirmesinde bulundu.

‘ASIL DÜZENLEME ÇİNLİ İÇTEN YANMALILARA YAPILMALI’

Türkiye’de Çinli elektrikli araçlar için yapılan düzenlemeye de değinen Cengiz Eroldu, “Aslında

Türkiye’ye Çin’den yapılan ithalatın yüzde 78’i içten yanmalı. Çünkü Türkiye pazarındaki talep de aslında henüz daha elektrikli için çok yüksek değil. Biz Çinli araçlara otomotiv sanayi olarak karşı değiliz ama gelip yatırım yapmaları lazım. Yani biz de Çinliler’i yatırım yapmaya davet ediyoruz ki zaten bakanlığın da bu yönde yaptığı çalışmalar var. Çinli yatırımcıların gelip Türkiye’de yatırım yapmaları lazım. Otomotiv sanayi olarak rekabeti olumlu buluyoruz ama yalnızca ithalatla bu pazarın kaybedilmesi doğru bir şey değil” dedi.

‘YERLİ ARAÇ PAYINI ARTIRMALIYIZ’

Türkiye’de 50 yıldan beri oluşturulan bir otomotiv sanayi olduğunu ve bunun korunması gerektiğini vurgulayan Eroldu, “Türkiye’nin geleceğine yatırım yapmak adına Türkiye pazarını büyütmeliyiz. Türkiye pazarı da yalnızca yeni yatırımcılarla büyüyecek. Biz üretimi nasıl 3 milyona çıkartırızın peşindeyiz. Batarya yatırımı gelmesini sağlayacak konu o.”

Sanayimizde 2023’te yaşanan tüm olumlu gelişmelerin arasındaki tek olumsuzluğun iç pazarda yerli araç payının azalması olduğunu vurgulayan Eroldu, şunları söyledi: “Burada da toplam taşıt araçlarında 2022 yılında yüzde 45 olan yerli payımız 2023 yılında maalesef yüzde 37’lere geriledi. Bunun da ağırlıklı olarak hafif araçlarda olduğunu görüyoruz. Otomobilde yüzde 39’dan yüzde 32’ye, hafif ticari araçlarda da yüzde 59’dan yüzde 46’ya bir gerileme var. Burada özellikle otomobil tarafı çok daha önemli çünkü hafif ticari araçlardaki gerilemenin sebepleri var, onları biliyoruz. Onlarla ilgili de yapılan yeni yatırımlar var. Dolayısıyla hafif ticari araçlarda tekrar eski konumumuza dönmemiz mümkün ama otomobil için aynı şeyi söyleyemeyiz.”

2023’TE ÜRETİM YÜZDE 9, İHRACAT YÜZDE 5 VE PAZAR YÜZDE 55 ARTTI

OSD 2023 yılına ilişkin verileri açıkladı. Toplam üretim yüzde 9 artarak 1 milyon 468 bin 393 adet olarak gerçekleşti. Otomobil üretimi ise yüzde 18 artış sağlayan otomobil üretimi ise 952 bin 667 adede ulaştı. Ticari araç grubunda, 2023’te üretim yüzde 5, hafif ticari araç grubunda ise yüzde 7 azalırken ağır ticari araç grubunda yüzde 16 arttı. Toplam otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 5 oranında artarken, otomobil ihracatındaki artış yüzde 16 olarak gerçekleşti. Bu dönemde, toplam ihracat 1 milyon 18 bin 247 adet, otomobil ihracatı ise 663 bin 90 adet düzeyinde gerçekleşti. 2023’ün 12 aylık döneminde toplam pazar, 2022’nin aynı dönemine göre yüzde 55 artarak 1 milyon 283 bin 952 adetten kapandı.

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir