Güncel

‘Dünyaya parmak ısırtan bir otomotiv sektörümüz var’

OSD Başkanı Haydar Yenigün, Türkiye’nin otomotiv sanayisinde Avrupa’da 4’üncü, dünyada ise 14’üncü sırada yer aldığını belirterek, “Ar-Ge’siyle, tedarik sanayisiyle ve çalışan kalitesiyle dünyaya parmak ısırtan bir otomotiv sektörümüz var” dedi.

TÜRKİYE otomotiv sanayiine yön veren 14 büyük üyesiyle sektörün çatı kuruluşu olan Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), Ocak-Eylül dönemine ait üretim ve ihracat adetleri ile pazar verilerini açıkladı.

OSD Başkanı Haydar Yenigün, online basın toplantısında hem yılın ilk 9 ayındaki verileri paylaştı, hem de sektöre ve gündeme ilişkin görüşlerini dile getirdi.

OSD Başkanı Yenigün, otomotiv sanayinin Türkiye’nin ismine ve ülke ekonomisine çok önemli katkı verdiğini belirterek, şunları söyledi: “Dünyaya parmak ısırtan bir otomotiv sektörümüz var. Türkiye Avrupa’da 4’üncü, dünyada 14’üncü sırada yer alıyor. Ar-Ge’siyle, tedarik sanayisiyle, çalışan kalitesiyle. Burada ÖTV-KDV olarak değil de bu sektörden ben daha fazla nasıl katma değer çıkartırım, daha fazla nasıl vergi toplarıma bakmak lazım. Bütünsel bir bakış açısı lazım. Resme sadece ÖTV açısından bakarsak yanılırız. Türkiye’nin yüzde 17’lik ihracatını biz yapıyoruz. Her sene ortalama 16.5 milyar dolar artı veriyoruz. En yüksek istihdam ve katma değeri biz sağlıyoruz. 1 kilo mal koyuyoruz 10 dolar getiriyoruz. El bebek gül bebek söyleminin altında yatan bu. İnşaatından tekstiline mobilyasına kadar bütün sektörler değerli. Otomotiv sektörü olarak biz daha fazlasını yapabiliriz bizim derdimiz biraz bu.”

‘PANDEMİYE RAĞMEN YATIRIMDAN VAZGEÇMEDİK’

Otomotiv sanayinin hem ihracat, hem Ar-Ge hem de istihdam konusunda ülke ekonomisinde lokomotif görevi gördüğünü belirten Yenigün, şu ifadeleri kullandı: “2019’da 31 milyar dolar ihracat ve 11 milyon dolarlık bir Ar-Ge ihracatı gerçekleştiren, dış ticaret fazlası açısından da ön sıralarda yer alan bir sektörden söz ediyoruz. Bir de tabi yarattığımız katkı var; şu bizim meşhur 2 milyon olan kapasitemiz ki şirketlerimiz pandemiye rağmen hala yatırım yapmaya devam ediyorlar.  Dolayısıyla bu rakamın önümüzdeki dönemde yükseleceğini de umuyoruz ve göreceğiz. İstihdam konusundaki üstünlüğümüz hala devam ediyor. 1000’e yakın plazası olan önemli bir sektör bu. Tabi ki 2 milyon kapasitenin 1.3 milyonunun ihracat olması da buranın cazibesini artırıyor. Biz otomotivciler olarak ciddi bir şekilde etkilenmiş olmamıza rağmen, gelirlerimiz azalması noktasında bile asla yatırımlarımızdan ve gelecek planlarımızdan vazgeçmedik. Burada vermek istediğim mesaj tam olarak şu: Otomotiv bugünün, yarının sanayiciliği değil. Otomotiv ‘yarın ne olacak, öbür gün ne olacak’ derdine düşen bir sektör değil. Asla da olmadı, olmayacak da. Otomotiv önümüzdeki 10 yıl, önümüzdeki 30 yıl planı yapan bir sektördür. O yüzden her bir uygulamada otomotivin uzun vadeli geleceğini ve uzun vadeli gelişimini olumluya götürmek üzere plan yapmamız ve uygulamamız gerek.”

YENİ BİR YATIRIM GELİR Mİ?

Ülkeye yeni bir yatırım gelmesi konusuna da değinen Yenigün, “En büyük amaçlarımızdan bir tanesi tabi ki Türkiye’ye yeni yatırımlar çekilmesi. Hepiniz biliyorsunuz VW’nin bir geliş hikayesi vardı fakat maalesef oldukça iyi bir olgunluğa erişmiş olmasına rağmen, pandemi ile bağlantılı sıkıntıya tahammül edemedi ve karar değiştirildi. Ben pandemi sonrası yıllarda bu konunun tekrar oluşması gerektiğine ve oluşacağına da inanıyorum” dedi.

‘PAZAR KONUSUNDA ÇOK DEĞİŞKEN VAR’

Otomotiv pazarı öngörülerini de paylaşan OSD Başkanı Yenigün, “Pazar konusunda tabi çok değişken var. Yılın başındaki, pandemi dönemindeki, ardından gelen 3. çeyrek başındaki ve şimdiki öngörümüz arasında hep büyük farklar var. Fakat bunda kimsenin suçu hatası yok çünkü gerçekten beklentilerin tamamen dışında gelişen bir yıl, şöyle düşünün dolar-avro yüzde 30 arttı, bağlantılı olarak faizler arttı, dolayısıyla kredi faizleri arttı ve bu artışlar esasında beklentilerin ötesinde birdenbire gerçekleşti ama buna rağmen otomotivdeki pazar rakamı olarak hala 700-750 bin civarında bir rakam telaffuz ediyoruz ki, 1 milyon adede göre hala düşük olmasına rağmen kötü bir ekonomi ve salgın olan bir yıl için bence çok çok iyi bir rakam bu. Önümüzdeki Kasım ve Aralık ayı çok çok şok etkisi yaratacak bir şey olmazsa yılın sonu beklentilerle bağlantılı olarak iyi geçecek diye varsayıyoruz” dedi.

YIKICI TEKNOLOJİLER VE YERLİLİK

OSD Başkanı Yenigün, yıkıcı teknolojilerin yerlilik oranı için tehdit oluşturur mu ve sektör bu konuda ne kadar hazır? Şeklindeki sorumuzu şöyle yanıtladı: “Yıkıcı teknolojileri gelişimine ana sanayi olarak hazırız. Hatta buna yön veriyoruz. Tedarik sanayisinde de ciddi bir motivasyon olduğunu söyleyebilirim. Özellikle batarya teknolojileri ve batarya teknolojilerinin yazılımları noktasında ciddi iştah var. Konuyla ilgili olarak TAYSAD’la bir inisiyatif başlatmıştık artı o inisiyatifin de dışında, ortak kurduğumuz OTEP platformuyla ana sanayisinin ihtiyaçları ve tedarik sanayisinin karşılamasıyla ilgili çalışmalar var. Örneğin bir firmamız bataryanın Türkiye’de üretilmesiyle ilgili çalışmaya başladı. Başka bir firma bu sistemlerin yazılımlarıyla ilgili çalışmaya başladı.”

OSD Başkanı Yenigün, Otomotiv Mühendisliği Konferansı’nın beşincisinin 9-12 Kasım 2020 tarihleri arasında dijital ortamda yapılacağını sözlerine ekledi.

ÜRETİM YÜZDE 19, İHRACAT YÜZDE 33 AZALDI

OSD’nin, Ocak-Eylül dönemine ait verilerine göre, yılın ilk 9 ayında toplam üretim bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19 azalarak 854 bin 227 adet, otomobil üretimi yüzde 18 azalarak 575 bin 761 adet oldu. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim ise 878 bin 163 adete ulaştı. Bu dönemde ihracat bir önceki yılın aynı dönemine göre adet bazında yüzde 33 azalarak 616 bin 120 adet olarak gerçekleşti. Otomobil ihracatı yüzde 30 oranında azalarak 417 bin 45 adet olurken, ticari araç ihracatı yüzde 38 azaldı. Traktör ihracatı ise 2019 yılına göre yüzde 23 azalarak 9 bin 520 adet olarak gerçekleşti. Eylül ayında toplam ihracatın yüzde 17,5’ini tek başına gerçekleştiren otomotiv sektörü, sektörel ihracat sıralamasında zirvede yer aldı.

PAZAR GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 76 ARTTI

Söz konusu dönemde otomotiv pazarındaki toplam satışların, 2019’a göre yüzde 76 artış kaydederek 508 bin 239 adet olarak gerçekleştiğini vurgulayan Yenigün, sözlerini şöyle sürdürdü: “Aynı dönemde, otomobil pazarı da yüzde 70 oranında artış gösterdi ve 388 bin 690 adet seviyesinde gerçekleşti. Son 10 yıllık ortalamalar dikkate alındığında, Ocak-Eylül döneminde toplam pazar yüzde 9, hafif ticari araç pazarı yüzde 22, ağır ticari araç pazarı yüzde 42, otomobil pazarı ise yüzde 2 oranında düşüş gösterdi. İlk 9 aylık dönemde, otomobil pazarında yerli araçların payı yüzde 40 olurken, hafif ticari araç pazarında yerli araç payı yüzde 63 olarak gerçekleşti.”

İHRACATTA LİDERLİK GERİ ALINDI

Sektörün bir aylık aradan sonra ihracat liderliği unvanını yeniden aldığını belirten OSD Başkanı Yenigün, “Ocak-Eylül döneminde ihracat, bir önceki yılın aynı dönemine göre adet bazında yüzde 33 azalarak 616 bin 120 adet olarak gerçekleşti. Otomobil ihracatı yüzde 30 oranında azalarak 417 bin 45 adet olurken, ticari araç ihracatı ise yüzde 38 azaldı. Eylülde toplam ihracatın yüzde 17,5’ini gerçekleştiren otomotiv sanayi, sektörel ihracat sıralamasında zirvede yer aldı” dedi

Dokuz aylık dönemde sektörün 17.4 milyar dolarlık ihracat yaptığını hatırlatan Yenigün, “Ocak-Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, toplam otomotiv ihracatı dolar bazında yüzde 24, avro bazında ise yine yüzde 24 oranında azaldı. Bu dönemde, toplam otomotiv ihracatı 17,4 milyar dolar olarak gerçekleşirken, otomobil ihracatı yüzde 25 azalarak 6,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti” ifadelerini kullandı.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir