GüncelOto TeknolojiTicari Araçlar

Emin adımlarla ilk 5’e koşuyor

Karsan, “Mobilitenin Geleceğinde Bir Adım Önde Olma” vizyonuyla 3 yıl gibi kısa bir sürede 6 metreden 18 metreye kadar tüm otobüslerini elektrikli hale getirerek Avrupa’da ilk ve tek oldu. Karsan CEO’su Okan Baş, “Hedefimiz Avrupa’da ilk 5’e girmek” dedi.

Mehmet Emin AVCI

AVRUPA’nın ulaşım altyapısının dönüşümünde elektrikli ve otonom araçlarıyla öncü rol oynayan Karsan, globalleşme yolunda ürün gamını yenilemeye devam ediyor. Son 5 yıldır, “Mobilitenin Geleceğinde Bir Adım Önde Olma” vizyonuyla çalışan ve bu yönde önemli adımlar atarak dikkatleri üzerine çekiyor.

İstanbul’da düzenlenen basın buluşmasında, otomobil gazetecileriyle bir araya gelen Karsan yöneticileri, bugüne kadarki faaliyetleri ve gelecek hedeflerini paylaştılar. Toplantıda konuşan Karsan CEO’su Okan Baş, “Son 5 yılda Karsan markası ‘Elektrik Dönüşümü’ yolculuğuna başladı. İlk ürünümüz de 2018’in Kasım ayında tanıttığımız 6 metrelik e-JEST. Hemen bir sene sonrasında e-ATAK devreye girdi. 2021 yılının Eylül’ünde de bütün otobüs ürün gamımızı elektriklendirdik. Böylece Avrupa’da 6 metreden 18 metreye kadar elektrikli otobüs sunabilen ilk ve tek marka Karsan oldu” dedi.

‘AVRUPA YOLLARINDA 600 ADET KARSAN VAR’

“Aslında biz Karsan olarak Avrupa’da yeni bir markayız” diyen Okan Baş, “Bu yüzden 2022’yi tohum ekme yılı olarak gördük. 9 tane e-JEST, 9 tane e-ATAK, 7 tane 12 metre e-ATA ve 5 tane de Otonom e-ATAK olmak üzere 30 tane demo aracımızı, Avrupa’da fuarlardan tutun da belediyelere test sürüşüne birçok noktaya ulaştırdık. Bunun neticesinde geçtiğimiz yıl 287 adet elektrikli otobüsümüzü ihraç ettik ve yüzde 6,5 pazar payıyla ilk 10’a girdik. Şu anda da toplam 600 adet Karsan markalı elektrikli otobüs Avrupa yollarında yolcu taşıyor” ifadesini kullandı.

Karsan CEO’su Okan Baş

‘HEDEFİMİZ İLK 5’E GİRMEK’

Hedeflerinin Avrupa’da ilk 5’e girmek olduğunu söyleyen Okan Baş, “Aslında biz Karsan’ı otobüs sektöründe bir dünya markası yapmak istiyoruz. Bu nedenle Amerika ve Japonya pazarına da girdik. Avrupa’da zaten elektrikli otobüs deyince ilk akla gelen markalardan olduk. Kuzey Amerika’da, Kanada’nın St. John’s şehrinde 6 adet e-JEST, Oakville şehrinde de 15 adet e-JEST şu anda dolaşımda. Altech ile birlikte Japonya’ya da 3 yılda 300 adet e-JEST satış anlaşmasını yaptık” şeklinde konuştu. Bu anlaşmanın yeni pazarlar hedefimize yönelik önemli bir adımın göstergesi olduğunu söyleyen Okan Baş, “Bakın Japonya sağdan direksiyonludur. Bu, sağdan direksiyonlu pazarlara da girişe başladık demektir. Bu noktada ilk olarak Japonya ile başladık, İngiltere ve Endonezya ile devam edeceğiz. Hali hazırda 2.000’e yakın çalışanımız, 150 tane Ar-Ge mühendisimizle ana hedefimiz ürünlerimizin dünyada tercih edilebilir olması, tüm pazarlarda ilk 5’e girmek ve ihracatta, büyümede, ciroda, vs. her alanda 2 katına çıkmak” şeklinde konuştu.

KARSAN MEGANE ÜRETİMİNDE 3. VARDİYAYA GEÇİYOR

Oyak Renault’nun geleneksel otomobili Megane Sedan üretimi Karsan tesislerinde artarak devam edecek. 2022 yılındaki anlaşmanın ilk ürünleri Renault’ya teslim edildi. 2023 planı ise 35 bin adetten 48 bin adete yükseldi. Karsan CEO’su Okan Baş tarafından açıklanan revizyon başladı.

Karsan, Renault için fason olarak Megane Sedan üretimi için 1000 yeni çalışanı işe başlattı. Üretim 2022 son çeyreğinde başladı ve ilk 5.312 adet Megane teslim edildi. 2023 teslimatlarının 48 bin adete yükselmesi Karsan için 3. vardiyanın kapısını açtı. Baş, “Bunun için hazırlık yapıyoruz.3. vardiyaya çıkacağız. Yeni çalışanları işe alıp, eğiteceğiz” dedi.

MEGANE TALEBİNDEKİ ARTIŞ SÜRPRİZ DEĞİL

Karsan ile Renault arasındaki anlaşma 55 bin adetlik üretim üzerine imzalandığını hatırlatan Okan Baş, “Yılbaşında bu adetin 35 bininin 2023 yılında karşılanması üzerine anlaşılmıştı. Nisan ayına gelindiğinde ise Renault bu talebini 48 bin adete yükseltti. Karsan, bu yıl 48 bin adetlik talebi karşılayacak çalışmaları başlattı. 2022 yılında Megane Sedan hatları Oyak Renault’dan Karsan’a tayındı. 2 vardiya yerine 3. vardiyaya geçince, dışarıdan yeni çalışanlar işe alınacak. Eğitim verilecek. Bu bir süreç. Gelen projelere gelen taleplere göre kapasitemizi 100 binlere kadar da çıkabiliriz diye görüyoruz. Fakat şu anda netleşmiş bir anlaşmamız yok ama tabii ki görüşüyoruz. Yani herkesle görüşüyoruz. Bizim bu kapasitemizle, bu yeteneğimiz ile ilgilenen insanlar çok, dünyanın her tarafından artık bizi gelip görüyorlar. Beraber iş yapalım diye gelen her yerden var. Yani Çinliler de geliyor. Hepsi geliyor. Yani Avrupalılar da geliyor ama tabii ki netleşince sizinle bunları paylaşabilirim, herkesle görüşüyoruz” dedi.

DİREKSİYON SAĞA ALINIYOR, E-JEST JAPONYA’YA GİDİYOR

Bugüne kadar soldan direksiyonlu araç üreten Karsan, direksiyonu sağa kırıyor. Bunun nedeni de Japonya’dan gelen e-Jest talebi. Karsan, e-JEST ile Japonya pazarına giriyor. Okan Baş, Avrupa markaları için Japonya pazarına girmenin hiç de kolay olmadığını belirterek, “3 senede 300 adetlik Japonya’da satış hedefliyoruz. Altech bayilerini kapsayacak şekilde anlaşma yaptık. Lansmanını da 2023 sonunda yapacağız. Japonya sağdan direksiyonludur. Bu, sağdan direksiyonlu pazarlara da girişe başladık demektir. İlki Japonya olacak, İngiltere olacak, Endonezya ile çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

‘İHRACATIMIZI İKİYE KATLADIK’

Avrupa pazarının oldukça büyük olduğuna değinen Baş “Şimdi Avrupa tabi çok büyük. Adetsel olarak beklemediğimiz şeyler de var aslında. Biz full elektrikli ürün gamı olarak tam takım pazarda yer aldığımız birinci senede toplam elektrikli ihracat adetlerimizi ikiye katladık. 287 adet elektrikli araç sattık. Aslında biz bu kadar araç satmayı beklemiyorduk. Çok net söyleyeyim size. Tohum ekme yılı olarak gördüğümüz bir yılda 287 adet az değil” ifadelerini kullandı.

ASELSAN İLE TAMAMI YERLİ E-JEST ÜRETECEK  

Karsan, Aselsan’ın yerli ve milli komponentleri ile 60 tane elektrikli e-JEST üretecek. Yani batarya ve elektrikli motor hepsi yerli olacak. Projenin ne kadar zamanda yaygınlaştırılacağı devlet teşviğiyle belli olacak.

RAKAMLARLA KARSAN

– Elektrikli araç cirosu 400 milyon TL’den 1.5 milyar TL’ye çıktı.

– 35 bin adet olan Renault Megane üretimi 48 bin adete çıktı.

– e-ATA Hydrogen ile Avrupa’da pazarına girme hedefi

– TPER Bologna ile 31 adetlik 18 metrelik elektrikli otobüs anlaşması yapıldı.

– 95 adet elektrikli otobüs ile Romanya’da 1’inci sırada.

– Avrupa’nın en büyük otobüs pazarı Fransa’da, yüzde 10 pazar payı ile üçüncü sırada.

– e-JEST yüzde 28 ile 3 yıldır Avrupa minibüs pazarının lideri olurken, e-ATAK yüzde 40’la 2 yıldır midibüs pazarının lideri.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir