GüncelHibrit/Elektrikli Araçlar

Olan şarj istasyonları da yanlış park kurbanı

Ülkemizde de elektrikli araç sayısı artmaya başlayınca, içten yanmalı otomobil sürücülerinin, elektrikli araç şarj istasyonu önüne park etme bilinçsizliği sorun olmaya başladı. Henüz ‘herhangi bir cezai yaptırım olmaması da bilinçsiz sürücüleri iyice duyarsızlaştırıyor’ diyen elektrikli araç sahipleri, İçişleri Bakanlığı’ndan “cezai yaptırım uygulanmasını” istedi.

ELEKTRİKLİ araç satışları ve ilgisi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de artmaya devam ediyor. Elektrikli araç yaygınlığının önündeki en büyük engellerde biri ise şarj istasyonları. Satışların artmasıyla birlikte istasyon sayıları artsa da şimdi de “bilinçsiz park etme” sorunu ile karşı karşıya elektrikli araç sahipleri.

İçten yanmalı otomobil sürücülerinin, elektrikli araç şarj istasyonu önüne park etme bilinçsizliği, kanayan yaraya dönüştü. ‘Herhangi bir cezai yaptırım olmaması da bilinçsiz sürücüleri iyice duyarsızlaştırıyor’ diyen elektrikli araç sahipleri, İçişleri Bakanlığı’ndan “cezai yaptırım uygulanmasını” istedi. Aracınızı park ederken nereye park ettiğinize dikkat etmelisiniz.

Engelli park yeri ve kaldırım gibi kamu alanlarına aracını park edip gidenler şimdi de elektrikli araç sahiplerinin kabusu oldu. İstanbul Merter’de E-5 yol kenarında bulunan 3M Migros’un açık otoparkında 2 adet ZES markalı hızlı elektrikli araç şarj istasyonu bulunuyor. Elektrikli aracını şarj etmek için bu alana giden bir otomotiv gazetecisi, buradaki iki adet şarj istasyonunun önüne park etmiş Range Rover ve Seat markalı iki adet içten yanmalı araçla karşılaştı. Bunun üzerine gazeteci, 3M Migros’un güvenliğinden plakaları anons etmesini istedi.

HEM SUÇLU HEM GÜÇLÜ

“Sabah saat 10.30 olmasına rağmen 400-500 araçlık otoparkın neredeyse tamamı doluydu” diyen elektrik araç kullanıcısı şunları söyledi: “Fakat Migros’da alışveriş yapan 10 müşteri vardı. Yapılan anonslara rağmen gelen olmadı. Yaklaşık 20 dakika sonra dışarıdan bir genç geldi, ne bir özür ne bir mahcubiyet. Ters ters bakıp Range Rover marka aracına bindi ve gitti. Ayrıca şarj ünitelerinden başka, o alanın şarj istasyonu olduğunu belirten herhangi bir işaret, yazı, tabela ya da engel de yoktu.”

TEHAD Başkanı Berkan Bayram

BURALAR İŞYERİ KAMU ALANI DEĞİL

Elektrikli araç sahiplerinin kanayan yarası olan bu durumla ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği (TEHAD) Başkanı Berkan Bayram, “Burada bazı boşluklar var. Ama ilk başta çıkış noktası olarak şunu görmemiz lazım; buralar aslında işyeri, kamu alanı değil. Para kazanmak amaçlı ticari faaliyet yürüten işyerleri, bunun farkında değiliz. Bir AVM otoparkı, otoban üzerindeki tesisler kamuya açık alanlardır. Buraları işletenler vardır, girişte ücret alır fakat aracınızı park etmek istediğinizde de o alan için ekstra yaptırım yoktur” dedi.

ŞEHİR İÇİNDE CEZA UYGULANABİLİR

Bayram, “Diğer taraftan dünyanın her yerinde, şarj istasyonu kurulumu yapılan alanlar diğer istasyonlar tarafından işgal edilebiliyor. Kanuni olarak bunun önüne geçme durumu şehir içlerinde olabiliyor. Bazı bölgelerde kamu alanı içerisinde kalan yerlere kanuni olarak ‘şarj istasyonu alanıdır, işgal edersen şu kadar cezai yaptırım uygulanabilir’ diye belirtilebilir. Fakat Türkiye geleninde yapma şansı yok, sınırlı bir alanda kalacaktır. Dolayısıyla burada hem otomobil kullanıcılarına hem de şarj alanını kuran firmalara büyük görev düşüyor” diye konuştu.

ÖYLE ŞARJ ÜNİTESİ KURUP GİDEMİYORSUN

“Biz bu görevleri aslında Türk Standartları Enstitüsü’nün yayınladığı ‘şarj alanlarının teknik ve güvenlik kurulumuna’ dair olan dosyada belirtmiştik” açıklamasını yapan TEHAD Başkanı Bayram, “Her şarj alanının belirli bir teknik şartnameyi yerine getirecek olan mevzuat uygulamaları geçerli olmak zorunda. Öyle bir şarj ünitesi kurup gidemiyorsun. Yanına yangın söndürücü, güvenlik amaçlı bir kamera sistemi, çizgileri, görselleri, etrafında koruma alanları, istasyon olduğunu belirten tabelalar koyuyorsun” ifadesini kullandı.

‘KURAL KOYULMALI VE UYULMALI’

Bayram, “Artık buradaki mesele istasyon sahiplerinin ne yapabiliriz konusuna kalıyor. Önüne bariyer mi koyarsın, üye olan araçlara özel bir aplikasyon sayesinde o bariyerin açılması, uzaktan müdahaleyle şarjla başlatılması, uzaktan müdahaleyle yine mevcut olan kamera yardımıyla yabancı bir araç girdiğinde uyarması gibi konular artık şarj istasyonu kuran firmaya kalıyor.

Araç kullanıcılarının da kurallara uyması ve şarj istasyonu olan bölgeye araç park etmemesi gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

‘KULLANICI FARKINDALIĞINI ARTIRMALIYIZ’

Bayram şöyle konuştu: Tabi biz TEHAD olarak kullanıcıların farkındalığını artıracak çalışmaları yapıyoruz ama uluslararası kabul görmüş bir uygulama yok. Avrupa ve Amerika’da durum böyle. Yine de farkındalığı artırmak gerekiyor. Kanuni olarak açık olmasında dolayı, bir cezai yaptırım uygulanamıyor. Engelli park yerlerine de araç bıraktığımız için, şarj istasyonları bunun yanında neredeyse boş bir alan. Elektrikli araç bilincini yüksek tutmak şart.”

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir