GüncelOto TeknolojiTicari Araçlar

Otomotivcileri mutlu eden rakamlar

OSD Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu, “İlk çeyreği son derece olumlu rakamlarla kapattık. Hem ihracat hem iç piyasa için bu böyle diyebiliriz. Her iki tarafta da oldukça kuvvetli sonuçlarımız var” dedi.

BU yılın ilk çeyreğinde toplam otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21 artarak 366 bin 597, otomobil üretimi ise yüzde 34 artışla 222 bin 51 adede ulaştı.

Türkiye otomotiv sanayisine yön veren 13 üyesiyle sektörün çatı kuruluşu konumunda olan Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 2023 yılının ocak-mart dönemine ait üretim ve ihracat verilerini açıkladı.

Buna göre, yılın ilk çeyreğinde toplam otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21 artarak 366 bin 597 adede ulaştı. Otomobil üretimi ise yüzde 34 artarak 222 bin 51 seviyesinde gerçekleşti. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim ise 382 bin 504 adedi gördü.

KAPASİTE KULLANIM ORANLARINDA ARTIŞ

Yılın ilk üç aylık döneminde ticari araç üretimi ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6 artış gösterdi. Bu dönemde, ağır ticari araç grubunda üretim yüzde 19 artarken, hafif ticari araç grubunda üretim yüzde 5’lik büyüme yaşandı. Otomotiv sanayisinin kapasite kullanım oranı yüzde 74 olarak gerçekleşti.

Araç grubu bazında kapasite kullanım oranları ise hafif araçlarda (otomobil + hafif ticari araç) yüzde 74, kamyon grubunda yüzde 90, otobüs-midibüs grubunda yüzde 43 ve traktörde yüzde 83 seviyesinde belirlendi.

İHRACAT YÜZDE 17 ARTTI

Yılın ilk üç aylık döneminde toplam otomotiv ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre adet bazında yüzde 13 artarak 253 bin 828 adet düzeyinde kaydedildi. Bu dönemde otomobil ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 26 artarken, ticari araç ihracatı yüzde 4 geriledi. Traktör ihracatı ise 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 11 artarak 5 bin 229 adet olarak gerçekleşti.

OSD Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu

‘İLK ÇEYREĞİ OLUMLU RAKAMLARLA KAPATTIK’

Açıklamada sonuçlara ilişkin değerlendirmesine yer verilen OSD Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu, şunları kaydetti:

“İlk çeyreği son derece olumlu rakamlarla kapattık. Hem ihracat hem iç piyasa için bu böyle diyebiliriz. Her iki tarafta da oldukça kuvvetli sonuçlarımız var. Geçen seneye göre ilk 3 ayda üretimimiz yüzde 21 artışla 367 bin adetlik mertebeye ulaştı. Aynı paralelde kapasite kullanımında yüzde 63’ten yüzde 74’e çıktı. İhracat- iç piyasa ikisi beraber artış yönüne hareket ediyorlar. İhracatta da adetsel olarak yüzde 13’lük artışımız var. Tutarsal olarak da yüzde 17’lik bir artışla 8,8 milyar dolarlık ilk 3 aylık ihracat rakamlarını elde etmiş olduk.”

‘OTOMOBİLDE DÜNYADA  14, TİCARİ ARAÇTA 9’UNCU SIRADAYIZ’

Eroldu, şöyle devam etti: “Bugün otomobil üretiminde Avrupa’da altıncı, ticari araçta birinci, toplamda da dördüncü ülkeyiz. Dünyada 2021’de otomobil üretiminde 16’ncı sıradaydık. 2022’de Rusya ve İngiltere’nin önüne geçerek 14’üncü konumuna geldik. Ticari araç üretiminde 9’unculuğumuz devam ediyor.”

‘DEPREM BÖLGESİNE ANAHTARI TAŞIDIK’

OSD Başkanı Eroldu, teknoloji ve bağlanabilirliğin önemini anlatırken, “Deprem bölgesinde yaşanan sorunlarından bir tanesi araç anahtarı kayıpları. Arabayla, trenle, gidip yüzlerce anahtarı şehir şehir gidip dağıttık. O araçlar bağlanabilir olsaydı bu süreç daha kolay olurdu” dedi.

Toplantı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Eroldu, ek vergiler sebebiyle Çin’den gelecek yatırımları kaçırmış olabilir miyiz? şeklindeki soruyu şöyle değerlendirdi: “Aslında tam tersine, buradaki üretimi desteklemesi lazım yani çünkü oradan ithalat olarak geldiği zaman yüzde 40 vergiye tabi ama Çinli marka Türkiye’de yerli üretim yaparsa o vergiye tabi değil. Bu tür vergilerin teorik olarak ülkedeki üretimi desteklemeleri lazım. Ama tabii yerlilik seviyesinin belli kuralları var biliyorsunuz. Bir malın yerli olması için yani yalnızca montajını orada yapmak; o malı yerli kılmıyor. Sonuçta muhtevasının da belli oranda, o ülkede yapılmış olması lazım. Öyle bir fark var. Yoksa öbür türlü; 10 parça olarak araba ithal edip, burada lastikleri takıp, yerli diyebilirsiniz. Öyle bir şey yok sonuçta.”

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir