GüncelTicari Araçlar

 ‘Reformlar sektöre olumlu yansır’

Faiz ve enflasyonun bir miktar yükselmesini desteklediklerini söyleyen OSD Başkanı Haydar Yenigün, “Hayata geçirilecek reformların sektöre olumlu yansıyacağını düşünüyorum. İnsanın iyileşmeden önce ateşi çıkabiliyor. Mali disiplinin ve reformların sonucunda bu ateş bir miktar çıkacak sonra da kalıcı bir şekilde aşağıya inecektir” dedi

OTOMOTİV Sanayii Derneği (OSD)  Başkanı Haydar Yenigün, bu yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bahsettiği reformların gerçekleşmesini beklediklerini belirterek, “Faiz ve enflasyonun bir miktar yükselmesi beklediğimiz ve biraz da desteklediğimiz şeylerdi. Neden destekliyoruz? Sistemin oturması için. Mali disiplinin ve reformların sonucunda bu ateş bir miktar çıkacak sonra da kalıcı bir şekilde aşağıya inecektir” dedi

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 2020 yılına ait üretim ve ihracat adetleri ile pazar verilerinin açıklandığı online basın toplantısında konuşan OSD Başkanı Yenigün, gündeme ve otomotiv sektörüne ilişkin değerlendirmelerde de bulundu.

OSD Başkanı Haydar Yenigün

‘REFORMLARIN GERÇEKLEŞMESİNİ BEKLİYORUZ’

Bu yıl Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bahsettiği reformların gerçekleşmesini beklediklerini söyleyen OSD Başkanı Haydar Yenigün, “Bu reformların olumlu yansımaları olacak diye düşünüyoruz. Bunun en güzel örneğini de son iki-üç haftadır Maliye yönetiminde hissediyoruz. Sayın Naci Ağbal’ın uygulamaları avro ve doların düşmesine neden oldu. Daha da düşeceğine inanıyoruz. Faiz ve enflasyonun bir miktar yükselmesi de beklediğimiz ve desteklediğimiz şeylerdi. Neden destekliyoruz? Sistemi yerine oturtmak için… örneğin bazen insanın nasıl iyileşmeden önce ateşi çıkabiliyor. Bu süreci böyle görüyoruz. Mali disiplinin ve reformların sonucunda bu ateş bir miktar çıkacak sonra da kalıcı bir şekilde aşağıya inecektir” dedi. 2020 yılında Çin’in ikinci yarıdaki gelişmesinin dışında hiçbir ülkede ilerleme olmadığını vurgulayan Yenigün, “Herkes geri gitmiş. Türkiye, geriye giden ülkeler arasında en az geri gidenlerden. Yüzde 13’lere varan küçülmelere bakıldığında ülkemiz adına bu çok çok olumlu bir durum. 2021’de büyük oranda artıya geçme beklentileri var. Büyümede Çin ve Hindistan’ın başı çekeceği görülüyor. Biz de bu yıl büyüyoruz. Yüzde 2,9 ve sonraki yılda yüzde 3,2’lik bir büyüme var. Ben bu rakamların bir miktar daha yukarıda olacağını tahmin ediyorum. Büyümenin sistemli ve sürekli olması gerekiyor. Bir yıl büyüyüp bir yıl geriye gidersek o çok çok zararlar veriyor ülke sanayisine. Bizim hep büyümemiz lazım. Ancak bir yıl yüzde 8-9 büyürken, diğer yıl eksi oranlarda küçülmememiz lazım. Özetle, bu büyümenin istihdam sağlamasını, üretim ve ihracattan gelmesini sağlamalıyız” diye konuştu.

‘BU YIL EKSİKLERİ KAPATACAĞIZ’

Önümüzdeki döneme ilişkin değerlendirmelerde de bulunan OSD Başkanı Yenigün, şöyle devam etti: “Dünyada 90 milyon adet olan hafif araç pazarının 71’lere kadar inmesi bekleniyordu. Ancak, 78 milyon adetlere ulaşıldı. Bu yıl söz konusu rakamın 86 milyon adetlere çıkacağı öngörülüyor. Bu da yüzde 11’lik bir büyüme demek. Ben bunun bir miktar daha yüksek olacağını ve 90 milyona yaklaşacağını düşünüyorum. Fakat, bölgeler açısından farklılaşacağını görüyoruz. Örneğin, Kuzey Amerika ve Avrupa 2021 büyümelerinde, 2020’deki düşüşü tam olarak toplayamıyor. Ancak diğer bölgelerde bunun arttığını görüyorsunuz. Biz tabi Avrupa ile daha çok iş ilişkisindeyiz. İhracatımız oraya. Bu yüzde 16’lık büyümenin bizim otomotiv ürünlerimiz ve ihracatımızda yüzde 16’dan daha yüksek olacağını öngörüyoruz. Dolayısıyla ihracat tarafında dünya öngörülerinin biraz daha üzerinde toparlanacağımızı öngörüyoruz. Geçmiş yılın eksiklerini kapatacağımız hatta bir miktar üste çıkacağımız bir yıl olmasını bekliyoruz. Tabi ki tüm beklentiler OSD üyelerinin beklentileridir.”

ÜRETİM YÜZDE 11, İHRACAT YÜZDE 27 AZALDI

Toplam otomotiv üretimi geçen yıl 2019’a göre yüzde 11 azalarak 1 milyon 297 bin 854 adet, otomobil üretiminin de yüzde 13 düşerek 855 bin 43 adet olarak gerçekleşti. Otomobil üretimi de yüzde 13 azalarak 855 bin 43 adet olarak gerçekleşirken, traktör üretimiyle birlikte toplam üretim 1 milyon 335 bin 957 adede ulaştı.

Türk otomotiv sanayisinin aralık ayı üretimi, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artarak 149 bin 614 adet oldu. Aynı dönemde 92 bin 300 adet otomobil üretildi.

Otomotiv sanayisinin 2020 kapasite kullanım oranı yüzde 65 olarak gerçekleşti. Araç grubu bazında kapasite kullanım oranları ise hafif araçlarda (otomobil ve hafif ticari araç) yüzde 66, ağır ticari araçlarda yüzde 46 ve traktörde ise yüzde 51 oldu.

TİCARİ ARAÇ ÜRETİMİNDE DARALMA YÜZDE 8’İ BULDU

2020’de ticari araç üretimi bir önceki yıla kıyasla yüzde 8 daraldı. Bu dönemde hafif ticari araç grubu yüzde 9 daralırken, ağır ticari araç grubunda üretim yüzde 8 arttı.

Pazara bakıldığında ise toplam ticari araç pazarı 2019’a göre yüzde 78, hafif ticari araç pazarı yüzde 77 ve ağır ticari araç pazarı yüzde 82 arttı.

Baz etkisi dikkate alındığında, geçen yıl ticari araç pazarı 2017’nin yüzde 30 gerisinde kaldı. Sadece aralık ayında yük ve yolcu taşıyan ticari araç üretimi 57 bin 314 adet, traktör üretimi 4 bin 983 adet oldu.

YERLİ HAFİF TİCARİ ARAÇ SATIŞLARI YÜZDE 112 ARTTI

Geçen yıl otomotiv pazarındaki toplam satışlar, 2019’a göre yüzde 62 artış kaydederek 796 bin 200 adet oldu. Aynı dönemde otomobil pazarı da yüzde 58 artış gösterdi ve 610 bin 109 adet seviyesinde gerçekleşti.

Son 10 yıllık ortalamalar dikkate alındığında, 2020’de toplam pazar yüzde 5, hafif ticari araç pazarı yüzde 20, ağır ticari araç pazarı yüzde 36 düşüş gösterdi. Otomobil pazarı ise iç pazardaki yüksek talebin etkisiyle 10 yıllık ortalamaların yüzde 2 üzerine çıktı.

2020’de otomobil pazarında yerli araç payı yüzde 41 olurken, hafif ticari araç pazarında yerli araç payı yüzde 64 olarak gerçekleşti. Bu dönemde dikkati çeken bir diğer gelişme ise yerli hafif ticari araç satışlarının 2019’a göre yüzde 112 artması oldu.

İHRACATIN ŞAMPİYONU OTOMOTİV

Geçen yıl otomotiv ihracatı 2019’a göre adet bazında yüzde 27 azalarak 916 bin 543 adet olarak gerçekleşti. Otomobil ihracatı yüzde 28 azalarak 596 bin 616 adet oldu. Traktör ihracatı da 2019’a göre yüzde 15 azalarak 13 bin 495 adet olarak kayıtlara geçti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, otomotiv sektörü toplam ihracatın yüzde 15’ini gerçekleştirdi ve 15 yıldır üst üste ihracat şampiyonu oldu. Aralıkta toplam ihracatın yüzde 15,7’sini gerçekleştiren otomotiv sanayi, aylık sektörel ihracat sıralamasında da zirvede yer almaya devam etti.

26 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT

Geçen yıl 2019’a göre toplam otomotiv ihracatı dolar bazında yüzde 17, avro bazında ise yüzde 19 azaldı. 2020’de toplam otomotiv ihracatı 25,9 milyar dolar olarak gerçekleşirken, otomobil ihracatı yüzde 22 azalarak 9,3 milyar dolar oldu. Avro bazında otomobil ihracatı ise yüzde 23 azalarak 8,1 milyar avro olarak gerçekleşti.  Aynı dönemde dolar bazında ana sanayi ihracatı yüzde 20, tedarik sanayi ihracatı da yüzde 11 azaldı.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir