GüncelOto TeknolojiTicari Araçlar

ODMD’den sıfır ÖTV’nin yol haritası

ODMD Başkanı Bozkurt, “Gerçekleştirdiğimiz simülasyona göre kademeli olarak ÖTV oranlarının düşmesiyle birlikte 2034’te bu rakamı sıfırlayacak bir senaryo çalışıldı. Bu çalışmayla, iç pazar satışlarının üçe katlanması, yabancı yatırımın hızlanması ve yaşlı araç parkının ihracata açılmasını hedefliyoruz” dedi.

Mehmet Emin AVCI

OTOMOTİV Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Bozkurt, 2034 yılına kadar kademeli olarak ÖTV’nin sıfırlanması konusundaki bir simülasyon çalışmasını ilgili mercilere sunduklarını belirterek, “Gerçekleştirdiğimiz simülasyona göre kademeli olarak ÖTV oranlarının düşmesiyle birlikte bu rakamı sıfırlayacak bir senaryo çalışıldı. Bu 10-15 yıllık süreçte üretim yatırımı almak gibi teşviklerin hazırlanması üzerine detaylar da devreye girmeli.” dedi.

Bozkurt, ODMD Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce ile birlikte, İstanbul’da düzenlenen basın toplantısında, kasım ayı otomotiv pazarına ilişkin verilerin paylaşılmasının ardından, hazırladıkları yeni kademeli ÖTV sıfırlama ekosistemi önerisine ve derneğin isim değişikliğine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bozkurt, yaptıkları senaryo çalışmasının uzun vadede, ÖTV’nin sıfırlanmasının ülkeye ve ülke ekonomisine kazandıracağı artıların eksilerinden daha fazla olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

ODMD Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce ve ODMD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Bozkurt,

‘BU SENARYODA DEVLET EKSİYE GEÇMİYOR’

Dernek olarak ÖTV konusundaki uzun vadeli beklentilerini de aktaran Bozkurt, şöyle devam etti: “ÖTV’nin kaldırılması talep edenler var. ‘ÖTV olmasaydı ne olurdu?’ deniliyor. Sözde söylemek kolay ama ÖTV’yi 1 günde sıfırlamak kolay değil. ÖTV sisteminden bir gecede kurtulmayı hayal ediyoruz. Fakat devlet için çok önemli bir vergi kaybı olur. Bu bir tespit. Bir talep değil. Milyarlarca lira gelir ediliyor. 1 gecede sıfırlarsak bu kayıp büyük. Bir diğer madde ise mevcut araç envanterinin değeri düşer. Filo şirketleri vb. envanter yöneten şirketlerin elinde 30-40-50 bin araç olduğunu düşünün. 10 bin TL bile düşse bir aracın fiyatı çok büyük zarara uğrayacaktır bu şirketler. ÖTV’yi sıfırladığınız zaman sadece 70-80’lik dilimden gelen farkı düşünün. Bu şirketleri batırırsınız. Sorumluluk sahibi yaklaşım göstermeliyiz.”

Bu kapsamda 2034 yılına kadar kademeli olarak ÖTV’nin sıfırlanması konusundaki bir simülasyon çalışmasını ilgili mercilere sunduklarını belirten Bozkurt, bu geçişin doğru yönetildiği takdirde devletin vergi kaybının ülkeye gelecek olan yeni yatırımlar, ek istihdam ve ihracat yoluyla ikame edilebileceğini anlattı.

‘İÇ PAZAR 2 MİLYON ADEDİN ÜZERİNE ÇIKAR’

Bozkurt, “Bu ekosistemde devletin eksiye geçmediğini görüyoruz. ÖTV’yi azaltıyoruz fakat pazar rakamları artıyor. Böylece gelir azalmıyor. Böyle bir hareketin kişi başı düşen otomobil sayısı 219 adetten 365 adete çıkacaktır. İhracatımız 2 milyon adedin üzerine ve 30 milyar dolar seviyelerinden 50 milyar doların üzerine çıkacağını öngörüyoruz. Bu sistem aynı zamanda yan sanayiyi de harekete geçiriyor. Bunu da atlamamak lazım. İstihdam yüzde 50 seviyelerinde artarak 750 bin kişiye ulaşabilecektir. Total ekonomiye katkı olarak devletin vazgeçtiğinden daha fazla vergi toplama şansı olacağını ama bunu otomobil üzerindeki fiyattan değil, ihracat geliri gibi total ekosistemde gelir artışı olacaktır. İlgili mercilere sunumlar yapıldı. Üzerinde çalışılmaya değer olarak algılandı. Onlar da bir ekip kurdular, bunu çalışmaya başladılar. Bu kenarda kalsın demediler, ilgi var yani. ODD olarak tüm sektörü, tüketiciyi herkesi ilgilendiren bu çalışmayı da paylaşmak istedim.” diye konuştu.

‘YABANCI YATIRIM HIZLANIR, İSTİHDAM YÜZDE 50 ARTAR’

Bozkurt, ÖTV’nin sıfırlanması ile yabancı yatırımcının da önünün açılacağına dikkat çekerek, “Ortaya koyduğumuz senaryo ile otomotiv yol haritası oluşturularak, 2034’e kadar bin kişiye düşen otomobil sayısı, 219 adetten Doğu Avrupa ortalaması olan 365 adedin üzerine çıkarken, daha fazla marka/model üretimi mümkün olacak. Bu senaryo ile sektör her açıdan gelişecek. Dönüşen otomotiv sektörü çevresinde, pazar/ihracat/üretimin artması, paydaş sektörlerle beraber katma değeri yüksek iş imkanlarının gelişimine fırsat tanıyacaktır. Otomotiv ve paydaş sektörlere ait istihdam toplamı yüzde 50 seviyelerinde artarak 750 bin kişiye ulaşabilecek” dedi.

‘OTOMOTİV ÜRETİM ÜSSÜ OLMANIN TAM ZAMANI’

Özellikle son dönemde Çinli elektrikli araç üreticilerinin Avrupa pazarına giriş yapmakla ilgili önlerindeki en büyük zorlukların başında gümrük tarifeleri ve lojistik yönden uzaklık konuları geldiğini ifade eden Bozkurt, “Aslında Türkiye, Çinli otomobil üreticileri için en uygun üretim üssü olarak öne çıkabilecek fırsatları da barındırıyor” dedi.

ODD MOBİLİTE İLE ODMD’YE DÖNÜŞTÜ

DÜNYADA otomotiv sektörünün önemli bir dönüşüm geçirdiğini ve mobilite kavramının değiştiğini, akıllı hareketlilik kavramının ön plana çıktığını belirten Ali Haydar Bozkurt, bu nedenle Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) olan dernek isminin Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) olarak değiştirildiğini söyledi. Mobiliteyi anlatan M harfini dernek logosuna dahil ettiklerini belirten Bozkurt, konuyla ilgili “Üretici firmalar kendi mobilite platformlarını ve mobilite şirketlerini oluşturmaya başladılar. Önümüzdeki dönemde mobilite platformları çok fazla konuşulacak ve mobilite platformlarını dernek olarak kendi bünyemizde topluyoruz. Artık mobilite platformları da derneğimize üye olabilecek” dedi

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir