Avrupa’da liderliğimizi pekiştirmek istiyoruz
Karsan CEO’su Okan Baş, elektrikli, hidrojen yakıtlı ve otonom teknolojisi ile mobilitede geleceği şekillendirmeye devam ettiklerini belirterek, “Elektrikli araç parkını 2 bin 200’e çıkararak Avrupa’daki liderliğimizi pekiştirmek istiyoruz” dedi.
60 yıllık geçmişiyle Türkiye otomotiv sanayisinde önemli bir yer edinen Karsan’ın dönüşüm süreci düzenlenen toplantıda otomotiv gazetecileriyle paylaşıldı. Son yıllarda büyük bir değişim yaşayan Karsan, artık “geleceğe odaklanmış bir marka” olarak ilerliyor. Toplantıda konuşan Karsan CEO’su Okan Baş,”2013’te başlayan dönüşümle Karsan, sadece sözleşmeli üretim yapan bir firma olmaktan çıkıp, kendi markasını yaratmaya ve sektöründe lider olma hedefiyle ilerlemeye başladı” dedi.
‘3 ÖNEMLİ ODAĞIMIZ VAR’
Karsan’ın kendi markasını oluşturmasının en önemli odakları olduğunu vurgulayan Baş, “Değişim artık yakalayamayanların yolda kaybolduğu bir vaziyete geldi. Bu değişimi Karsan olarak iyi yakaladık. Değişimi yakalamada 3 tane odağımız var. Öncelikle toplu ulaşımda varız. Burada 3 teknolojik alan var; elektrikli dönüşüm, hidrojen ve otonom sistem. İlk başladığımızdan beri hep bu 3 alanın üzerinde çalıştık” dedi.
Dünyada toplu ulaşımın elektrikli olmasının desteklendiğini ifade eden Baş, “Bugün dünyada şehir içi toplu ulaşımda 150 bin araç var. Bu adet 2030- 2035 arasında 300 binlere kadar çıkacak. Bu ciddi bir büyüme sinyali ve ciddi bir pazar potansiyeli. Bu başarıda ADASTEC ile yapılan iş birliğinin önemi büyük” dedi.
Renault ile iş birliği kapsamında Megane üretimine başarılı şekilde devam eden Karsan, hidrojen teknolojisinde de önemli adımlar atıyor. Toyota ile yapılan stratejik iş birliği sayesinde, şirket hidrojene dayalı toplu ulaşım araçları üretme konusunda önemli bir pozisyon elde etti. Okan Baş, bu ortaklıkla hidrojen alanında daha da büyüyeceklerini söyledi.
‘AVRUPA’DA LİDERLİĞİMİZİ PEKİŞTİRMEK İSTİYORUZ’
Karsan, 2019 ile 2024 arasında bin 258 elektrikli araç ihraç etti. Bu araçların bin 33 tanesi Karsan markalı, bu da şirketin Avrupa pazarındaki liderliğini pekiştiriyor. Baş, özellikle Avrupa’da 8 metrelik e-ATAK ve 6 metrelik e-JEST modellerinin liderliğini sürdürdüğünü ifade etti. Karsan, Japonya ve İngiltere gibi yeni pazarlara da girmeyi planlıyor.
İHRACATIN YÜZDE 82’Sİ KARSAN’A AİT
Avrupa’da elektrikli dönüşümün toplu ulaşımda hız kesmediğini ifade eden Baş, “2019 ile 2024 sonu arasında toplu ulaşımda 1258 elektrikli araç ihraç edilmiş Türkiye’den Avrupa’ya. Bunun 1033 tanesi Karsan markalı. Yani son 6 yılda yapılan elektrikli toplu taşıma ihracatının yüzde 82’si Karsan’a ait. Avrupa’da şu anda bizim ilk 8’de oluyor olmamız önemli bir başarı” dedi
400 MİLYON AVRO CİRO HEDEFİ
Karsan, 2025 yılına kadar elektrikli araç parkını 2 bin 200’e çıkarmayı hedefliyor. Ayrıca, elektrikli araçlardan elde edilen cironun 350-400 milyon avroya ulaşması bekleniyor. Okan Baş, Karsan’ın küresel bir marka olma yolunda ilerlediğini söyledi. Karsan, Frost & Sullivan tarafından “Company of the Year” ödülüne layık görüldü. Baş, bu ödülün, şirketin yenilikçi yaklaşımını ve küresel başarısını takdir ettiğini söyledi.
HEDEF GLOBAL MARKA OLMAK
Baş, Türkiye’deki elektrikli araç dönüşümünün başlangıcının biraz geç olduğunu ancak son dönemde önemli adımlar atıldığını söyledi. Karsan, Türkiye’deki ilk büyük ihalelerini kazanarak elektrikli araçlarını büyük şehirlere teslim etmeye başladı. Okan Baş, Karsan’ın sadece Türkiye’de değil, dünya çapında önemli bir oyuncu olacağını belirterek, şirketin globalleşme sürecini hızlandırmaya devam edeceğini ifade etti.