GenelOto Teknoloji

Satış sonrasında siber uyum kaosu

OSS Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Anıl Yücetürk, sektörde yaşanan dönüşüm süreciyle birlikte bağlantılı araçlar ve siber güvenlik tartışmalarının arttığını belirterek,  “Araç üreticilerinin siber güvenlik stratejileri yedek parçaların kullanımını imkansız hale getirebilir” dedi.

OTOMOTİV Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği (OSS) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Anıl Yücetürk, sektördeki değişim sürecinin ardından gündemden düşmeyen bağlantılı araçlar ve siber güvenlik konularıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Bağlantılı araçlar konusuna değinen Yücetürk, “Üreticilerin araç içi telematik sistemlerinin kapalı teknik tasarımı, araç içi veri ile kaynaklarına sağlıklı erişimi imkansız kılıyor. Bu, sektörümüzün ve özel ulaşım hizmet sektörünün dijital potansiyelini gerçekleştirmesinin önünde bir engel… Bağımsız hizmet sağlayıcıları, son kullanıcılara/kurumsal müşterilerine araç üreticisinden bağımsız rekabetçi, dijital hizmetler sunma becerisine ihtiyaç duyuyor. Üreticiler ise bu şekilde iş birliği yapmayan sistemlerin dağıtımını hızlandırdıkça rekabet kapsamını daraltıyor” dedi.

OSS Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Anıl Yücetürk

İNOVASYON VE ETKİN REKABET ENGELİ

“Genişletilmiş Araç” (ExVe) modelinin, uzaktan yapılan tüm veri iletişimini üreticinin tescilli arka uç sunucusu aracılığıyla sağladığını anlatan Yücetürk, üreticinin iş modeline bağlı olarak araç içi verilerinin ve fonksiyonlarının sınırlı bir kısmının bağımsız hizmet sağlayıcılarının kullanımına sunulduğunu aktardı. “Bu hizmet araç üreticilerine, verilerin, işlevlerin ve kaynaklara erişimin kime, ne zaman ve nasıl verileceği konusunda karar verme imkânı sağlıyor” ifadelerini kullanan Yücetürk, “Rakip sağlayıcılar üreticiye bağımlı ve etkin bir şekilde rekabet edemez hale geliyor. Böylece otomotiv sektöründe inovasyon ve etkin rekabet engelleniyor” diye konuştu. “Bağımsız rekabetin olmaması, tüketicileri ve filo operatörlerini gerçek bir seçimden mahrum ediyor” açıklamasını yapan Yücetürk, “Düzenlenmemiş ExVe erişiminin, 2030’a kadar tüketiciler için 32 milyar Euro’ya varan ek maliyetlere ve bağımsız hizmet sağlayıcıları için de 33 milyar Euro’ya varan kayıplara yol açacağı öngörülüyor” dedi.

FIGIEFA’NIN UYARISI

Avrupa’daki otomotiv satış sonrası derneklerinin çatı federasyonu FIGIEFA’nın birkaç yıl önce Avrupa Birliği (AB) kurumlarını, ExVe modelinin adil rekabeti sağlayan bir çözümün aleyhine kullanılması halinde; bağımsız aftermarket pazarına yönelik kapanma riski konusunda uyardığını anımsatan Yücetürk, çok sayıda sektör temsilcisi, KOBİ ve tüketicinin 2018 ve 2019’da konuyla ilgili ortaklaşa imzalanan iki manifesto başlattığını aktardı. “FIGIEFA; aftermarket ve tüketicileri temsil eden diğer yedi dernekle birlikte bu yıl bağımsız aftermarket ihtiyaçlarının ayrıntılı bir açıklamasını sundu ve bunların nasıl ele alınacağını bildirdi” bilgilerini veren Yücetürk, “Otomotiv aftermarket pazarının özelliklerini, konuyla ilgili özel bir mevzuata duyulan ihtiyacı vurgulayan bu savunuculuk çalışmasının sonucu olarak Avrupa Komisyonu, çalışma programına ‘araç içi verilere erişim’ ile ilgili bir mevzuatı dahil etti” dedi.

‘HER ÜRETİCİ KENDİ SİBER GÜVENLİĞİNİ OLUŞTURACAK’

UNECE Yönetmeliği ile araç üreticilerine, kendi güvenlik kriterlerini oluşturma ve bu kriterleri araç tipi onayının bir parçası olarak uygulayabilme imkânı sunduğuna dikkat çeken Yücetürk, “Her araç üreticisi, kurumsal süreçleri düzenlemek ve her araç tipi için güvenlik/yazılım güncellemesi ile ilgili önlemleri uygulamak için kendi siber güvenlik yönetim sistemini oluşturacak” diye konuştu.

AFTERMARKET EKOSİSTEMİNDE BİR RİSK ENDİŞESİ

“Bu nedenle, AFCAR (Alliance for the Freedom of Car Repairs) bünyesinde organize edilen diğer aftermarket, leasing/kiralama şirketleri ve tüketici kuruluşlarıyla birlikte FIGIEFA, farkındalık yaratmak için AB yetkililerini, üye ülke temsilcilerini bilgilendiriyor” ifadelerini kullanan Yücetürk, “Amaç; UNECE Yönetmelikleri’nin AB’nin yasal çerçevesine aktarılmasında sağlam uygulama hükümlerinin eşlik etmesini, paydaşların, siber güvenliği ele alırken ayrımcı olmayan ve rekabetçi bir şekilde faaliyet gösterme kabiliyetine sahip olmaya devam etmesini sağlamak. Bu tür önlemler olmazsa, aftermarket ekosistemi büyük bir risk altında olacak” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir