Filo Kiralama/İkinci ElGenelOto TeknolojiTicari Araçlar

Yeni trend ‘yeni alma’ yenile

Sıfır araçtaki sıkıntıların etkisiyle dengesi bozulan ikinci el araç pazarındaki astronomik fiyatlar, vatandaşları elindekini korumak amacıyla oto servislerine yönlendirdi. Satış sonrası sektörü de bu gelişmeyi hem sektör hem de vatandaş için çıkış yolu olarak görüyor.

SIFIR araçlarda yaşanan tedarik sorunu, bayilerde ‘yok satan’ ama galericilerde fahiş fiyata satılan ‘sıfır’ araçlar, döviz kurlarında yaşanan dalgalanma, manipülatörler vb nedenlerden ikinci el araç fiyatlarında çok aşırı bir artış yaşandı. Bu durum, online araç satış platformunda sabahtan akşama fiyatların arttığı gören aracını yenilemek isteyen vatandaşlarda, ‘şimdi satarsam bu paraya istediğim aracı alamam’ tedirginliğine neden oldu. ‘En doğrusu mevcut aracımın değerini koruyayım’ diye düşünen araç sahipleri servislere akın etti.

BAKIM-ONARIMA TALEP ARTTI

Son dönemde döviz kurunda yaşanan dalgalanmalar ve yüksek enflasyon, hem otomotiv hem de sigorta sektöründeki dengeleri değiştirmeye devam ediyor. Dövize endeksli yedek parça ithalatına karşın onarımın öneminin tekrar gün yüzüne çıktığını ifade eden TOSEF Başkanı ve RS Otomotiv Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Ünaldı, 2022 yılında poliçe maliyetleri ve araç satışlarında değer kaybı yaşamamak adına sektörün daha duyarlı olması gerektiğine dikkat çekti. Ünaldı,”2022 yılını onarım yılı ilan edelim diyoruz. Ekonomideki kriz ortamının düzelmesi için belirli fedakarlıklarda bulunmamız gerekiyor” dedi.

TOSEF Başkanı ve RS Otomotiv Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Ünaldı

TRAFİK SİGORTASINDAKİ YENİ DÜZENLEMELER

Öte yandan trafik sigortaları özelinde alınan orijinal yedek parça kararı ve kurdaki artışın sektör özelindeki etkilerine ilişkin değerlendirmede bulunan Ünaldı, sigorta şirketleri ve hasar onarım servislerinin bir masa etrafında oturması gerektiğini söyledi: “Bu yıl, sigorta şirketleri, hasar onarımı konusunda TOSEF, OYDER, Esnaf Sanatkarlar Federasyonu, ve eksperler ile bir araya gelmelidir. Onarımı teşvik edecek işçilik bedelleri belirlenirse, ortalama dosya bedelinin %70’ine yükselen yedek parça bedelini %50 seviyelerine düşürebiliriz.” ifadelerine yer verdi.

‘HASAR ONARIMI DESTEKLENMELİ’

Son günlerde yedek parça ithalatı konusunda önemli problemler yaşandığını kaydeden Ünaldı, oto servislerinde parça bekleyen birçok otomobilin bulunduğunu ve araç sahiplerinin de gelmeyen parçalar sebebiyle mağduriyet yaşadığını, onarım yoluna gidilmesiyle bu sorunun da önüne geçilebileceğini belirtti. Konuyla ilgili olarak “Onarım yoluna gidebilmek için kalifiye teknisyen kaynağı gelecekte yetersiz kalacak. Fakat son getirilen düzenlemeler ile mesleki eğitime sağlanan teşvikler kapsamında çırak ve kalfa sayımızı artırarak özel servisleri geleceğe hazırlayacak bir proje üzerine çalışıyoruz. Projenin mimarlarından Garantili Satış Sonrası Hizmetler A.Ş. Kurucu Ortağı Sayın Fikret Gezer, yakın zamanda projenin detayları hakkında kamuoyunu bilgilendirecek” dedi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir