GüncelLansman/YenilikOto Teknoloji

911 GT3 RS, asfalt ağlatmaya hazır

Porsche’nin motor sporları DNA’sına sahip ve bir çok özelliğin ilk kez kullanıldığı performans modeli 911 GT3 RS, aerodinamiği, kokpitten ayarlanabilen süspansiyonu ve 525 PS güç oluşturan geliştirilmiş motoruyla dikkat çekiyor.

PORSCHE’nin maksimum performans için özel olarak ürettiği Yeni Porsche 911 GT3 RS tanıtıldı.

Performans artışının temelini, ilk olarak Le Mans’ı kazanan 911 RSR modeli ve ardından 911 GT3 R modelinde hayata geçirilen merkezi radyatör konsepti oluşturuyor. Önceki otomobillerdeki üç radyatörlü düzen yerine yeni 911 GT3 RS modelinde otomobilin önünde, diğer 911 modellerinde bagaj bölmesinin bulunduğu yerde büyük, açılı bir merkezi radyatör bulunuyor.

Önde ve iki parçalı arka kanatta sürekli olarak ayarlanabilen kanat elemanları, bir dizi diğer aerodinamik önlemle birlikte 200 km/sa hızda 409 kg toplam bastırma kuvveti sağlıyor. 285 km/sa hızda toplam bastırma kuvveti ise 860 kg’a ulaşıyor.

İLK KEZ DRS KULLANILDI

Bu modelle birlikte ilk kez bir seri üretim Porsche modeline DRS dahil edildi. DRS pistin düz bölümlerinde düşük sürtünme ve daha yüksek hız elde etmek için kanatların belirli bir çalışma aralığında tek düğmeye basılarak düzleştirilmesini sağlıyor. Hava freni işlevi, yüksek hızlarda acil frenleme sırasında etkinleştiriliyor: Ön ve arka taraftaki kanat elemanları maksimuma ayarlanıyor ve tekerlek frenlerini önemli ölçüde destekleyen aerodinamik yavaşlama etkisi yaratılıyor.

Bir Porsche seri üretim modelinde ilk kez arka kanadın üst kenarı otomobilin tavanından daha yüksek. Ayrıca, 911 GT3 RS modelinin ön tarafında artık bir ön spoiler bulunmuyor, bunun yerine üzerinden ve altından akan havayı bölen bir ön deflektör yer alıyor. Yan kanatlar havayı dışarıya yönlendiriyor. Ön tekerlek kemeri havalandırması, ön kanatlardaki panjurlu açıklıklar aracılığıyla sağlanıyor.

KOKPİTTEN AYARLANABİLEN İZ SÜSPANSİYONU

Otomobil, süspansiyonuyla da aerodinamik açıdan dikkat çekiyor. Yeni 911 GT3 RS modelinin tekerlek kemerleri güçlü hava akımlarına maruz kaldığından, çift salıncaklı ön aksın bileşenleri gözyaşı damlası şeklinde profillerle tasarlandı. Aerodinamik açıdan verimli bu bağlantılar, ön akstaki bastırma kuvvetini en yüksek hızda yaklaşık 40 kg artırıyor ve yalnızca üst düzey motor sporları uygulamalarında kullanılıyor. Daha yüksek iz genişliği dolayısıyla (911 GT3’ten 29 milimetre daha geniş), çift salıncaklı ön aks bağlantıları da buna bağlı olarak daha uzun.

Ön ve arka akslar arasındaki bastırma kuvveti dengesinin yüksek hızlarda fren yaparken bile korunmasını sağlamak için süspansiyon mühendisleri frenleme sırasındaki titreşimi önemli ölçüde azalttılar. Yeni 911 GT3 RS’de alt arka kolun ön bilyeli mafsalı ön aksta daha alçak konuma getirildi. Çok bağlantılı arka aks da değiştirilmiş yay oranları ile düzenlendi. Sürücü destek sistemleri ve arka aks yönlendirme de bu modelde daha dinamik bir yapıya sahip.

ÜÇ SÜRÜŞ MODU İLE FARKLI DENEYİMLER

911 GT3 RS’nin Normal, Spor ve Pist olmak üzere üç sürüş modu bulunuyor. Pist modunda temel ayarlar ayrı ayrı düzenlenebiliyor. Diğer ayarların yanı sıra ön ve arka aksların geri tepme ve sıkıştırma sönümlemesi ayrı ayrı ve birkaç aşamada ayarlanabiliyor. Arka diferansiyelin direksiyondaki kumandalar aracılığıyla  ayarlanması mümkün.

Bu, yine motor sporlarından ödünç alınan bir çalıştırma ve gösterge konseptiyle hızlı ve sezgisel şekilde yapılıyor: Direksiyonda dört ayrı döner kumanda ve DRS için bir düğme bulunuyor. Bu döner kumandalar, ayarlama işlemi sırasında gösterge panelindeki grafikler aracılığıyla net bir şekilde gösteriliyor.

Ayrıca, 911 GT3 RS, 911 GT3’ten aşina olduğumuz pist ekranına da sahip. Sürücü, bir düğmeye dokunarak iki adet yedi inçlik yan ekrandaki dijital göstergeleri yalnızca temel bilgilere indirgeyebiliyor. Analog takometrenin sağında ve solunda yer alan vites değiştirme göstergeleri de GT3 modelinden alındı.

4 LİTRELİK ALTI SİLİNDİRLİ MOTOR

4.0 litrelik yüksek devirli atmosferik motor, 911 GT3’e kıyasla daha da optimize edildi. Gücün 386 kW’a (525 PS) çıkarılması, esas olarak değiştirilmiş kam profillerine sahip yeni eksantrik milleriyle sağlandı. Tek gaz emme sistemi ve rijit valf tahriki, motor sporlarından ilhamla türetildi. Yedi vitesli Porsche Doppelkupplung (PDK), 911 GT3’e göre daha kısa bir toplam vites oranına sahip. Alt gövdedeki hava girişleri, şanzımanın pistte sık kullanım sırasında aşırı yüklere bile dayanabilmesini sağlıyor.

0-100 KM/S HIZLANMASI 3.2 SANİYE

911 GT3 RS sıfırdan 100 km/s hıza 3,2 saniyede çıkıyor ve yedinci viteste 296 km/s azami hıza ulaşıyor. Ön aksta her biri altı pistonlu alüminyum monoblok sabit kaliper frenler ve 408 mm çapında fren diskleri kullanıldı. Piston çapları 911 GT3’e kıyasla 30 mm’den 32 mm’ye çıkarıldı. Ayrıca, disklerin kalınlığı 34 mm’den 36 mm’ye yükseltildi. Arka aksta 380 mm’lik fren diskleri ve dört pistonlu sabit kaliperli frenler bulunmaya devam ediyor. Opsiyonel olarak sunulan Porsche Seramik Kompozit Fren (PCCB), ön aksta 410 mm’lik, arka aksta ise 390 mm’lik disklere sahip.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir