GüncelOto TeknolojiTicari Araçlar

‘Otomotivde rahatlama 2023’te’

OSD Başkanı Haydar Yenigün, 2021’in hem küresel sorunlar hem de belirsizlikler nedeniyle oldukça zor bir yıl olduğunu belirterek, “2022’nin de benzer şekilde geçeceğini söylemek mümkün, yeni yatırım ve tesislerin de açılması ile 2023’te rahatlama olacağı öngörülmekte” dedi.

OTOMOTİV Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün, otomotiv sektörü açısından 2021 yılını değerlendirdiği yazılı açıklamasında, “Geride bıraktığımız yıl, dünyada olduğu gibi ülkemizde de sektör için oldukça sıkıntılı geçti. Tedarik zincirlerinde aksamalar olurken mikroçip krizi üretimlerin durmasına sebep oldu. Ayrıca çip fabrikaları tabii afetlerin etkisiyle üretimlerine ara vermek zorunda kaldı” dedi.

Otomotiv sanayinin 2021 yılında pandemi kaynaklı küresel tedarik zinciri sorunlarının etkisiyle zor ve belirsiz bir ortamda faaliyetlerine devam etmek zorunda kaldığına dikkat çeken OSD Başkanı Yenigün, açıklamasına şöyle devam etti: “2021 yılının en önemli tedarik zinciri sorunu küresel mikroçip darboğazı oldu. Sosyal hayattaki kısıtlamalar ile tüketici elektroniğinde yaşanan ciddi talep artışı ve otomotiv sanayinin talep öngörülerinin beklenenin üzerinde gerçekleşmesi ile küresel olarak mikroçip talebindeki artış, tedarik sürecinde darboğaz yaşanmasına sebep oldu. Bunlara ek olarak önemli çip üreticilerinin tesislerinde çıkan yangınlar ve yine önemli çip üreticilerinin bulunduğu lokasyonlardaki tabii afetler; pandemi sebebiyle fabrikaların üretime ara vermesi, Tayvan’da yaşanan kuraklık, Amerika’daki soğuk hava şartları, Japonya’daki deprem krizin daha da büyümesine neden oldu.”

OSD Yönetim Kurulu Başkanı Haydar Yenigün

‘2022 DE BENZER ŞEKİLDE OLACAK’

Otomotiv fabrikalarının küresel olarak duyurduğu mikroçip tedariği kaynaklı duruşlar ve yavaşlamalar nedeniyle üretilemeyen araçlara dair rakamlar veren Yenigün, şu ana kadar üretilemeyen araç sayısı 10,3 milyon adet olarak hesaplanırken yıl toplamında küresel araç üretim kaybının 11,3 milyon adet seviyesine ulaşmasının tahmin edildiğini ifade etti.

Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de mikroçip tedarik sorununun neden olduğu fabrika duruşları ve üretim tempo düşüşleri olduğuna dikkat çeken Yenigün şunları kaydetti: “Mikroçip otomotiv için önemli komponentlerden biri ve ürünlerimizin teknolojilerinin her geçen gün artması neticesinde daha da önemli hale geliyor. Bu yılın başındaki tabloya göre yılın 3. ve 4. çeyreğinde mikroçip tedariğinde rahatlama bekliyorduk ancak darboğaz etkisi ilave nedenle daha da kuvvetlendi. 2022 yılının da benzer şekilde geçeceğini söylemek mümkün, yeni yatırım ve tesislerin de açılması ile 2023 yılında tedarikte rahatlama olacağı öngörülmekte.”

HAMMADDE SORUNU VE MALİYET ARTIŞLARI

Yenigün, hammadde fiyatları hammadde bulunurluğu ve maliyet artışlarının yanı sıra ürünlerin lojistik faaliyetlerinde de birtakım önemli zorluklar yaşadıklarını belirterek, şunları söyledi: “Hammadde fiyatlarındaki artışlar ve makroekonomik verilerdeki hareketlilik, haliyle maliyetlerimize direkt etki ediyor. Ticaretin olağan bir sonucu olarak da bu maliyet artışlarının zaman içinde kademeli olarak fiyatlara yansıması kaçınılmaz. Her zaman belirttiğimiz gibi hem ihracatta hem de iç pazarda biz sanayiciler öngörülebilir bir ticaret ortamı görmek isteriz.  İç pazarın sürdürülebilir büyümesi ve öngörülebilirliği için dönemsel tedbirlerden ziyade stratejik bakış açısı ile uzun soluklu politikalar geliştirilmesi önem taşıyor. Uzun soluklu politikalar geliştirilmesi ile birlikte öngörülebilirliğin artmasını ve iç pazarın sürdürülebilir büyüyen bir yapıya kavuşmasını, ülkemizin yatırım çekiciliğini olumlu etkileyecek en kritik unsurlar olarak görüyoruz.”

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir