Sürüş İzlenimi

 Stil sahibi yakışıklı hatcback

TOYOTA’nın kompakt sınıftaki önemli oyuncusu Corolla, HB gövde tipi ve 1.2 litrelik motorlu, CVT şanzımanlı versiyonu ile konuğumuz oldu. Benzinli motorun yanı sıra 1.8 litre hibrit motorla da sunulan Corolla HB, sportif, agresif tasarımı ve atik performansı ile dikkat çekiyor. Toyota, yeni Corolla HB ile, geçmişte efsaneleşen spor otomobil karakterini yeniden yollara çıkardı. Keyifli sürüşü, etkileyici tasarımı ve zengin donanımıyla yeni araç, kompakt sınıfın en şık oyuncularından biri haline gelmiş.

SPORTİF BİR KARAKTERE SAHİP

Toyota’nın yeni tasarım öğelerini marka kardeşleri gibi taşıyan Corolla hatchback’in sportif tasarımını incelediğimizde; ön bölümde geniş alt ızgara ile ince kaput çizgisi ve dar hatlı farlar ilk göze çarpan ve otomobili Sedan versiyonundan ayıran özellikler.

Otomobilin yan bölümünde, yukarıya doğru ilerleyen kapı çizgisi arka kapı camını daraltsa da hatchback hissini vurgulamakta başarılı.  Arka bölüme geldiğimizde ise tamamen yenilenen arka stoplar Corolla hatckback’e yepyeni bir görünüm sağlamış. Otomobilin arkasına göz attığınızda ise daha sportif gözükmesi için çift renkli bir arka tampon ve dik tasarlanmış kedi gözleri dikkat çekiyor. Ayrıca çift parçalı stoplar ve girintili çıkıntılı tasarıma sahip olan bagaj kapağı da aracın arkasındaki dinamizmi öne çıkarak unsurlardan biri.

361 LİTRELİK BAGAJ HACMİ

Yeni Corolla Hatchback TNGA platformu sayesinde birlikte önceki nesle göre 40 mm daha uzun ve 20 mm daha alçak olarak tasarlanmış. Otomobil; 4370 mm uzunluğa, 1790 mm genişliğe, 1455 mm yüksekliğe ve 2640 mm aks aralığına sahip. Ayrıca 361 litrelik bir bagaj hacmi bulunuyor.

DİNAMİZM İÇ MEKANDA YERİNİ ERGONOMİYE BIRAKIYOR

Dış tasarımıyla sportif ve atletik bir görünüme sahip olan Corolla HB’in iç mekanı ise sedan versiyonu gibi sade ama ergonomik bir tasarıma ve anlayışa sahip.  7 inçlik dijital gösterge paneli, 3 kollu fonksiyonel deri kaplı direksiyon, 8 inç boyutundaki multimedya ekranı, dijital klima kontrol ünitesi ve kablosuz şarj bölümünden diğer gövde tipleriyle aynı özelliklere sahip.

Genel olarak kabin biraz dar hissi verse de ön bölümdeki yolcular için mesafeler oldukça yeterli ve bolca fonksiyonel alan mevut.  Sürücü koltuğuna oturduğunuzda sizi rahatsız edebilecek hiçbir unsurla karşılaşmıyorsunuz. Ayrıca kabin içinde kullanılan malzemelerin kalitesi ve genel olarak sürüş konforu da tatmin edici düzeyde. Test aracımızdaki panoramik cam tavanın da sunulması iç mekanın daha ferah hissedilmesini sağlıyor. Arka bölümde ise diz ve baş mesafesi hatchback bir model için oldukça yeterli seviyede diyebilirim.

PERFORMANS VE SÜRÜŞ İZLENİMİ

Corolla HB’de benzinli ve hibrit motor seçenekleri sunuluyor. Test aracımızın kaputunun altında bulunan 1.2 litrelik turbo beslemeli benzinli ünite, 116 Hp güç ve 185 Nm tork üretiyor. Gücünü Multidrive S (CVT) şanzımanla ön aksa ileten motor, 1330 kilogramlık otomobile yeterli performansı sağlıyor. CVT şanzımanın motorla uyumu oldukça başarılı. Genel olarak sessiz kalmayı başaran motor, ara hızlanmalarda da beklentileri karşılıyor. Fabrika verilerine göre ortalamada 5.8 lt/100km’lik bir yakıt tüketim verisine sahip olan araçla, testimizde ortalama 7.6 lt/100 km’lik bir tüketim verisi elde ettik. CVT şanzımana biraz daha alışıldığında daha düşük tüketim değerlerine ulaşmak mümkün. 0’dan 100km/s hıza 10 saniyede ulaşan Corolla hatchback, maksimum 195 km/s hıza ulaşabiliyor. Performans değerlerine bakıldığında iddialı rakamlarla karşılaşmasak da 1.2 lt’lik motorun sürüş dinamiklerinin kabul edilebilir bir düzeyde olduğunu söyleyebilirim. Benzinli versiyonda Dream ve Flame olmak üzere iki donanım seviyesiyle sunulan Corolla HB, sınıfının iyi yol tutan otomobilleri arasında yerini alıyor. Tepkileri başarılı olan direksiyon ve iyi dengelenmiş süspansiyon sistemi sayesinde sportif sürüş keyfi yaşamak mümkün.  Corolla HB, Toyota’nın yüksek standartlar sunan Toyota Safety Sense teknolojisiyle birlikte sunuluyor. Bu güvenlik paketinin içerisinde; gündüz ve gece yaya algılama özelliğini içeren Ön Çarpışma Önleyici Sistem (PCS), Adaptif Hız Sabitleyici (ACC), otomatik yönlendirme desteğini içeren Şerit Takip Sistemi (LDA) ve Otomatik Yanan Uzun Farlar (AHB) teknolojilerini de bulunuyor.

TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Motor: 1.2 lt

Motor Hacmi: 1197 cc

Silindir Adedi: 4

Maksimum Güç: 114 HP

Maksimum Tork: 185 Nm

Performans Verileri

0-100 km/s Hızlanma: 10.0 sn

Maksimum Hız: 195 km/s

Frenleri (ön/arka): Hava kanallı disk /disk

Yakıt Tüketimi (100 km/lt)

Şehir İçi: 7.2

Şehir Dışı: 5.1

Karma: 5.9

Yakıt deposu: 50 lt

Boyutlar (u/g/y): 4370/1790/1435 mm

Bagaj hacmi: 361 lt

Boş Ağırlık: 1330 kg

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir